E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP'li vekilden Yıldız'la ilgili şok açıklama---

CHP'li vekilden Yıldız'la ilgili şok açıklama

CHP'li vekilden Yıldız'la ilgili şok açıklama
16 Mayıs 2014 - 07:39 borsagundem.com

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bazı şeyleri bildiğini ancak açıklamadığını iddia etti

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, çalışmaları takip etmek üzere gittiği Soma'da NTV'ye açıklamalarda bulundu. 

Yapılan resmi açıklamalarda net bir rakam verilmemesini eleştiren Ören, "Sayın bakanın bildiği başka bir şey var" dedi. 

Ören, "O sayının üzerinde bir tabloyla karşılaşma gibi bir olay söz konusu olduğu için isteyerek ve bilerek kendisini emniyete almaya çalışıyor. İçeride ne olduğuna dair bilgilerin hepsi kendisinde mevcut" diye konuştu. 

Aldıkları karar doğrultusunda, büyük acının yaşandığı bölgede siyaset yapmaktan kaçındıklarını kaydeden Ören, şu ifadeleri kullandı: 

"Olayın üzerinden 54 saat geçti. 49 saattir CHP'nin 20 milletvekili ile buradayız. Bu acı tabloyu paylaşmaya çalışıyoruz. Aramızda ortak bir karar aldık. Bu acılı günde, siyaset olmasın dedik. Ortak hareket edelim dedik. Sayın Taner Yıldız çok yardımcı olduk. Biz de kendisine yardımcı olduk. 24 saat, 48 saat bizim için çok önemliydi. 

Sayın Bakan ne açıkladıysa, sayıları bilmemize rağmen biz de onu açıkladık. Hiçbir zaman içeride ne olduğuyla ilgilenmedik. Evladının çıkmasını bekleyen annelerin, çocuklarının çıkmasıyla ilgili düşüncelerimizi ortaya koyduk. 

Önemli olan 48 saat geçti. Şimdi burada sorulacak olan soru şu; Sayın Bakan 787 kişinin madene girdiğini söylüyor. Burada bir soru işareti var. Bakanlık olarak devlet olarak özel sektöre kiraya verdiğiniz ve kömürünü alıp sattığınız bir işletmenin kayıtlarına bakmakla, içeri giren insan sayısının 'şüpheli' bilinmesi mümkün değildir. 

Sayı yüksek de olabilir. Artık markete giren insanların bile sayısını biliyoruz. Böylesine tehlikeli bir işte çalışan insanlar kartlarını basıp madene girerler. Vardiya değişimi aşağıda olmuş, kusurlu mudur, kusurludur. İçeri giren kişi sayısını net olarak vermeliydi. 

Sayın bakanın bildiği başka şeyler var. O sayının üzerinde bir tabloyla karşılaşma gibi bir olay söz konusu olduğu için isteyerek ve bilerek kendisini emniyete almaya çalışıyor. Kendisi 50 saattir uyumadan burada. 

İçeride ne olduğuna dair bilgilerin hepsi kendisinde mevcut. Genel müdürüyle görüşmeleri devam ediyor. İçeri girişte kayıtların hepsi bellidir. Kimse aşağıya kartsız giremez. Burada bir yanlışlık var. 787 kişi girdiği ve kurtarılanları hesaba kattığımızda ortada 44 kayıp var."

'SAYILAR MANİPÜLE EDİLİYOR'

CHP'li Ören'in bu açıklamasına AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'den yanıt geldi. NTV canlı yayınında konuşan Berber, sayıların manipüle edildiğini söyledi. 

Berber'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"İçeride mahusr kalan işçi ve mühendislere ulaşmak zorundayız. İçeride kimsenin kalmadığını netleştirene kadar çalışmalar sürecek. Süre uzadıkça yakınlarını bulamayan insanlar tedirginlik yaşıyor. Çok yoğun bir çalışma yapılıyor. 

Burası devlet işletmesi değil. Bize verilen bilgi bu şirketin kart basmak suretiyle içeri giren işçilere göre verilen rakamlar. Biz bu rakamın sağlıklı olmama ihtimalini kart basılmadı anlamında değil, vardiya değişikliğine denk geldiği için ve bası işçiler daha erken gelip girebiliyor. 

Ayrıca çıkan işçilerden bazıları patlamayı duyduktan sonra panikle içeri giriyor ve kart basmıyor. Kurtarma amacıyla içeri giren işçiler de var. Bu nedenle kesin olarak 787 kişi girdi şu kadar kişi çıktı deme imkanı yok. Olaydan sonra kart basma diye bir şey kalmıyor. 

Galerilerde kesin olarak kaç kişi olduğunu veremiyoruz. Verdiğimiz rakamın üstünde çıkması sıkıntı yaratır. Ama kayıp sayısının 300'e yakın olacağını tahmin ediyoruz. 

Geçen ramazan ayında ilk iftarımızı sayın bakanımızla burada yaptık. Öyle modern galerilerle yeni yerler açıldı ki çok ileri bir teknoloji kullanılıyor. Bu işletme değil, aynı firmanın başka işletmesinden bahsediyorum. Bu işletmede de ciddi yatırımlar yapıldı. Açıkçası bu olay olduğu için şok yaşadım. Biz bu kadar güvenğimiz, Türkiye'de en ileri teknoloji madenciliğin yapıldığı yer Soma'dır. 

En iyisi buysa ve biz bunu yaşıyorsak madencilikle ilgili tüm normlarımızı, standartlarımızı ve mevzuatımızı yeniden kurmamız gerekiyor. Bana göre bu bizim madenciliğimizde bir milattır. Her şeyimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Burada bir yangın çıktığında paletler vs. yanabiliyorsa, karbonmonoksit nedeniyle işçileri en azından birkaç saat yaşatacak önlemlerimizi alamıyorsak bu kömür çıkarılmaz. Bunun alternatifi ithal kömürdür. Bu acı hiçbir şeye değişilmez. 

Soma'da böyle bir kazanın yaşanacağına inanmıyorduk. Böyle bir şeyin olabileceğini bilseydim her türlü önlemi alırdım. Bu rakamlar konusunda bu kadar manipüle etmelerine gerek yok. Biz yazboz gibi bir açıklama yapamayız. Resmi ve kesin açıklamadır, geri dönüş yapamayız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kıpçak16 Mayıs 2014 08:27

    sonuçta orada bir kaza olmuş insanların akıllarında şüphelerin olduğu bir kaza oradan hükümete saldırmaya çalışılıyor.. peki her denetimden mükemmellikle geçen bu şirketin sahibi neden çıkıp bir açıklama yapmıyorda hükümeti eleştirenler şirket sahibini savunurcasına yayın yapıyorlar ..kafalar çok karışık burada didik didik herşey inclenmeli.. milli bir olay bu..bu işe sevinenlerde vatan hainidir..buradan oy devşirmeye çalışanlarda..

  • AnonimX16 Mayıs 2014 08:14

    bazı kaynaklar yaralı olarak kurtarıldığı söylenen madencilerin, madenden çıkartılırken ölü ldukları halde gaz maskeleri takılarak çıkış gerçekleştriğini söylüyor. Araştırılsın.