E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP'de Kurultay başladı---

CHP'de Kurultay başladı

CHP'de Kurultay başladı
05 Eylül 2014 - 10:46 borsagundem.com

CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce genel başkanlık için yarışıyor

Genel Başkanın belirleneceği CHP'nin 18.Olağanüstü Kurultayı Ankara'da başladı. Kongre'nin bir spor salonu yerine Kongre merkezinde yapılması kargaşaya neden oldu. Salonda Genel Başkanlık için yarışan Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce yan yana koltuklarda oturuyor. İki aday salona girdiğinde tokalaştı, sarıldı. Gazetecilerin bir kez daha görüntü almak istemeleri üzerine iki isim tekrar ayağa kalktı ve bir kez daha tokalaştı. Kongre'nin açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, salonda bulunan partililere ''Yoldaşlarım'' diye hitap etti.
 
CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayına katılacak partililer, sabah saatlerinden itibaren kurultayın yapılacağı salona alınmaya başladı. 

Partililer, kongrenin yapılacağı ATO Congresium Merkezi'ne, sabah erken saatlerden itibaren gelmeye başladı. Partililer ve gazeteciler, kimlik kontrolünün ardından salona alınıyor.

SALONDA KARGAŞA 

Kurultay için delegeler hazirun defterini imzalayarak, salona girdiler.  Kongre'nin bir spor salonu yerine Kongre merkezinde yaptırılması da kargaşaya neden oldu. Kongre'nin yapıldığı salona kısıtlı sayıda kişi alınınca, dışarda kalanlar uzun kuyruklar oluşturdular.

Bugün ve yarın yapılacak olağanüstü kurultay için ATO Congresium Merkezi'nin dışı ve içi de afiş ve pankartlarla donatıldı. Merkezin girişine ve kurultayın yapılacağı salona, "Güçlü CHP, güçlü demokrasi, güçlü Türkiye" pankartları yerleştirildi. Partililer de sabahın erken saatlerinden itibaren merkeze gelmeye başladı.

Kurultayın yapılacağı ana salonda 3 bin 250 koltuk bulunuyor. Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarının da davet edildiği kurultayda, bin 218 delege isimlerine ayrılmış koltuklara oturacak. Ana salona, yaklaşık bin 250 izleyici alınacak. Fuaye, ana ve yan salonlarla kurultayı, yaklaşık 10 bin kişinin izleyebileceği belirtiliyor.

Milletvekilleri, PM üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayda onur konukları da yerlerini alacak. Kurultayı, 905'e yakın gazeteci takip edecek, ana salonda aktüel kameralara izin verilmeyecek.

MUHARREM İNCE'DEN MESAJ

Kemal Kılıçdaroğlu ile başkanlık için yarışacak olan Muharrem İnce, kurultay öncesi Habertürk'e ''CHP'nin üzerindeki külleri kaldıracağız. Sokakta benim olduğumu görüyorum. Sandıktan yenilik çıkacak. 700 oydan fazla bir oyla kazanacağım. Eğer kazanırsam hemen 10 gün içinde yıllarca konuşulacak bir miting yapacağım'' dedi.

24 SANDIKTA OY KULLANILACAK

Alt kattaki fuaye alanında bulunan 40 metrekarelik ekrandan, yaklaşık 6 bin kişi kurultayı takip edebilecek. Salonun değişik yerlerine de ekranlar yerleştirildi.

Kurultayın teması, "Birlik ve kardeşlik", "CHP'de demokrasi, Türkiye'de demokrasi", "Ülkede özgürlük, ülkede hukuk devletinin egemen olması" olarak belirlendi.

Basın mensupları, kendilerine ayrılan odalarda kurultayı takip ediyor.

Öte yandan genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından daha önce hazırlanan yan salonda oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Delegeler 24 sandıkta oyunu kullanacak.

ÖNDER SAV ADAYINI AÇIKLADI 

CHP'nin eski Genel sekreteri Önder Sav, kurultayda Muharrem İnce'yi destekleyeceğini açıkladı.

ÖNCE MUHARREM İNCE GELDİ

CHP Kurultayı'nda salona ilk giren isim Muharrem İnce oldu. Saat 09.30 sıralarında salona gelen İnce, partililerden yoğun ilgi gördü.

İnce ve eşi kurultaya birlikte geldiler. 

SARIGÜL ALKIŞLARLA GİRDİ

Mustafa Sarıgül'ün salona girişi alkış ve sloganlarla oldu Salon, "el ele, kolkola, omuz omuza" sloganlarıyla karşıladı. 

KILIÇDAROĞLU, TORUNU VE EŞİ İLE ELELE ÇIKTI

Kılıçdaroğlu, saat 09.50'da evinden yanında torunu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile elele çıktı. Kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Güzel bir kurultay olacak. Hep beraber bunun tanığı olacağız'' dedi.

BAKIRKÖY ODA ORKESTRASI İLE BAŞLADI

CHP kurultayı, Bakırköy belediyesi oda orkestrasının mini kongresi ile açıldı.

KILIÇDAROĞLU ÇAV BELLA İLE GİRDİ 

Kemal Kılıçdaroğlu, saat 10:00 sıralarında Bakırköy Belediyesi oda orkestrasının konseri sırasında Çav bella çalınırken girdi, alkışlar ve sloganlarla girdi. 

İKİ ADAY YANYANA

Kılıçdaroğlu salona girdiğinde eşi Selvi Hanım'la birlikte girdiğinde izdihamdan kendisine ayrılan yere geçmekte zorlandı. 

Kılıçdaroğlu protokol alanına geldiğinde önce eşi Selvi Hanım Muharrem İnce'nin yanına oturdu. Ancak uyarılar üzerine Selvi Kılıçdaroğlu eşiyle yer değiştirdi ve iki genel başkan adayı yan yana oturdular.

ADAYLAR EZİLME TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Kılıçdaroğlu, İnce ve CHP'nin eski genel başkanlarının bulunduğu protokolün en ön sırası, bir ara ezilme tehlikesi geçirdi. 

Görüntü almak isteyen gazeteciler ile partililer protokolün önü ve sahnede birikince ön bölümde kaos oluştu. Korumalar, Kılıçdaroğlu ve İnce'nin önünde durarak, ezilme tehlikesini bertaraf etti.

PARTİLİLERİ BİRLİKTE SELAMLADILAR

Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce, kurultaya katılan partilileri ve delegeleri birlikte selamladı. Öte yandan eski genel başkan Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu ve İnce'nin yanına gelerek, başarılar diledi. 

KILIÇDAROĞLU KURULTAY'I "DEĞERLİ YOLDAŞLARIM" DİYE AÇTI

CHP Kurultayı resmen Kemal Kılıçdaroğlu tarafından "değerli yoldaşlarım" sözleriyle açtı. 

DİVAN BAŞKANI ENGİN ALTAY

Açık oylama yapılarak, CHP Kurultay divanı oluşturuldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Divan kurulu başkanı oldu. 

DUYMAYANLAR İÇİN ÖZEL ÖNLEM

CHP Kurultayı'nda duyma engelliler için özel önlem de alındı. Kılıçdaroğlu konuşurken  duyma engelliler için de bir kişi, sahnede işaret diliyle konuşmayı anında kurultay salonuna aktardı.

"ATATÜRK, İNÖNÜ VE DEVRİM ŞEHİTLERİ İÇİN..."

Divan Başkanı Engin Altay, seçildikten sonra kürsüye geçerek, salonu saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı okumaya davet etti. Altay, "Atatürk, İnönü ve tüm devrim şehitleri için" salonu saygı duruşuna davet etti. 

"YÜCE DİNİMİZİ SİYASETE ALET ETMEDİK"

Altay, CHP'nin 90 yıllık bir parti olduğuna vurgu yaparak, " bu sürede siyaset yaparken, yüce dinimizi siyasete alet etmedik. 
Halkı ezmedik, ülkeyi bölmedik, ülkeyi soymadık. Ahlak, namus, erdem ve dürüstlükten ayrılmadan 90 yıl ayakta kaldık" dedi. 

GEZİ İÇİN, ROBOSKİ İÇİN, MADIMAK İÇİN, SOMA İÇİN...

Salona "devrimin yolcuları" diyerek seslenen Engin Altay, "Bu kurultay Yoksullara umut, katillerin içine korku kurultayıdır" dedi. Altay konuşmasında, Gezi, Roboski, Madımak ve Soma'da ölenleri özel olarak andı. 

17 VE 25 ARALIK OPERASYONLARINA DA ATIF YAPTI

Altay, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarına da atıfta bulunarak, "Bu kurultay, hırsızları yakaladıkları için sürülen görevden alınan emniyet ve yargı mensupları için güven kurultayıdır. Bu kurultay hesap sorma kurultayıdır" dedi. 

ULUDERELİ AİLELER KURULTAY SALONUNA GELDİ

Uludere'de ölenlerin aileleri de CHP kurultayına davetliydi. Aileler, salona "Katil devlet hesap verecek" sloganları ile girdiler ve kendilerine ayrılmış yere oturdular.

SOMA, GEZİ VE ULUDERELİ AİLELERE BÜYÜK ALKIŞ

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madenciler, Uludere'de ölenler ile Gezi protestolarında yaşamını yitirenlerin aileleri de CHP kurultayındaydı. 

Kurultay'da Soma, Roboski ve Gezi aileleri ayrı ayrı anons edildi ve büyük alkışlarla karşılandı. 

ADAYLAR YANYANA OTURUYOR

CHP'de iki genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce ile, eşleri için özel yer ayrıldı. İki aday ve eşleri, salonda yan yana oturuyorlar.


Kurultay salonundaki en ön sıra, eski ve yeni genel başkanlara ayrıldı. Murat Karayalçın dışında, Altan Öymen de en ön sırada yerlerini aldılar.

KONGRE VAATLERİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi’ndeki 18’inci Olağanüstü Kurultay’da yapacağı ‘Genel başkan adaylığı’ konuşmasında Kürt sorununun çözümü kapsamında, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın yürürlüğe girmesi önerisi yapacak.

Konuşmasında, İslam’ın yoksulluk, kentleşme, farklı düşüncelere ve inançlara saygı vb. konulardaki yaklaşımına da değinmesi beklenen Kılıçdaroğlu, kendi sol düşüncesini ise ‘sosyal demokrasinin evrensel ilkeleri’ olarak nitelendirdiği çerçevede paylaşacak. 

KEMAL DERVİŞ ÖNERİYİ KABUL ETMEDİ

CHP eski milletvekili, ekonomist Kemal Derviş, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Kılıçdaroğlu’nun PM teklifini kabul etmedi. CHP Lideri, Türkiye’nin ilk Kamu Güvenliği Müsteşarı Büyükelçi Murat Özçelik’e PM üyeliği teklifi götürdü ancak Özçelik’in, “Kendimi PM’ye bağlamak istemem. Danışmanınız olarak çalışabilirim” dediği öğrenildi. 

İddialara göre Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile yollarını ayırma kararı alırsa, İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ü yeniden MYK’ya taşıyabilir.

GEZİ, SOMA VE ULUDERE'YE DAVET

CHP, Gezi eylemleri, Soma maden faciası ve Uludere’de ölenlerin ailelerini de kurultaya davet etti. Uludereli aileleri temsilen 2’si kadın, 2’si erkek 4 kişi kurultaya katılacak. Uludere’de kardeşini kaybeden Veli Encü, “CHP, Roboski katliamı nedeniyle hep bizimle birlikte oldu. Sayın Kılıçdaroğlu, katliamın 2’nci günü taziyemizde bulundu. Bize davet gelince, tüm aileler de olumlu karşıladı. Bu kurultayda onlarla beraber olmak istedik. Kurultay’da 34 yakınımızın fotoğraflarını ve afişler taşıyacağız. Roboskili ailelerin adalet için mücadele ettiklerinin mesajını vereceğiz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)