E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP-MHP'nin ortak adayı neden kaybetmeye mahkum?---

CHP-MHP'nin ortak adayı neden kaybetmeye mahkum?

CHP-MHP'nin ortak adayı neden kaybetmeye mahkum?
11 Mayıs 2014 - 14:45 borsagundem.com

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak bir aday çıkarma tartışmalarını yorumlayan Ruşen Çakır 9 madde halinde "neden olmaz"ı yazdı...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarma arayışlarını analiz eden Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, MHP'nin "çatı aday" formülünü topa tuttu. Ortak aday modelinin sonuç vermeyeceğini sanunan Çakır, itirazlarını 9 madde halinde köşesinde paylaştı.

İşte Çakır'ın maddeler halinde ortak aday itirazları:

1994'DEN BERİ TERS SONUÇ VERİYOR


1)  27 Mart 1994 yerel seçimlerinden bu yana önce Refah Partisi (RP), ardından AKP’nin sandıktan galip çıkmaması için bu tür öneriler ortaya atıldı, kampanyalar düzenlendi ama bunların hemen hepsi tam tersi sonuç verdi.

BÜTÜNLÜĞÜ OYLAR NASIL BÖLÜNMEZ Kİ?

2)  Bu kampanyaların temel sloganının “aman oylar bölünmesin” olduğunu söyleyebiliriz. Ancak oyların bölünmemesi için bir bütünlük arz etmeleri gerekiyor ama ne dün böyleydi, ne bugün böyle. Örneğin 1994 yerel, 1995 genel seçimlerinde merkez sağda ANAP ve DYP arasında ciddi ihtilaflar vardı. Zaten olmasaydı tek bir partide birleşmeleri gerekirdi. Bugün de MHP ve CHP seçmenlerinin köklerini tarihten alan farklılıklarını yok saymak fazla gerçekçi değil. 

RAKİBİNE AVANTAJ TANIYOR

3)  Ne zaman “oylar bölünmesin” denildiyse oyların iyice dağıldığını, dahası toparlanmanın esas olarak karşı tarafta yaşandığını gördük. Çünkü daha baştan “aman oylar bölünmesin” dediğinizde rakibinizin (dün RP/FP, bugün AKP) çok güçlü olduğunu, kendinizin de zayıf olduğunu kabul etmiş oluyorsunuz. Seçmenin güçlü olana eğilimi olduğunu düşündüğümüzde bu yüzden rakibiniz daha yolun başında fazladan avantaj sahibi oluyor.

FELAKET KEHANETLERİ İNANDIRICI MI?

4)  Kampanyanın “oylar bölünmesin” stratejisi üzerine inşa edilmesi, seçimlere siyasi değil ideolojik anlam yüklemek anlamına geliyor ki bunun ne derece yanlış olduğunu birçok örnekte gördük. Dünü geride bırakıp önümüze bakacak olursak, 11 yıldır bu ülkenin başbakanı olan ve bu süre zarfında genel olarak oylarını istikrarlı bir şekilde artıran bir siyasetçinin cumhurbaşkanı seçilme ihtimalini "cumhuriyetin sonu" gibi bir felaket olarak sunmak ne derece inandırıcı olur? Sırf bu türden çıkışların bile Erdoğan’ı daha da güçlendirdiğini görmemek, kavramamak mümkün mü?

DİN FAKTÖRÜ

5)  Seçimler öncesi dün RP/FP, bugün AKP karşısında laiklik temelli cepheler oluşturmaya kalkıldığında, karşı taraf “bunlar bizden sırf dindar olduğumuz için korkuyor” diyerek, normalde başka partileri tercih edebilecek bir kısım seçmenin oylarını da kazanmayı bildiler. Bahçeli "çatı adayı"nın muhafazakâr olmasını şart koşmasının bu algıyı ne derece kırabileceği şüpheli.

KÜRT SEÇMEN OLMADAN OLUR MU?

6)  Çankaya seçimlerinin kaderinde HDP/BDP seçmeninin önemli bir rol oynayacağı muhakkak. Buna karşılık Bahçeli’nin "çatı adayı" için şart koştuğu niteliklerin hiçbiri doğrudan Kürt seçmenlerin beklentilerini karşılayabilecek gibi değil.

İNANMADIĞIN ADAYA OY VERMEK

7)  "Çatı adayı" önerilerinin en büyük zaafı, partilerin ilk tercihleri olmayan isimleri aday göstermesinin, seçmenin büyük kısmının da, çok içlerine sinmemekle birlikte bu adaylara oy vermesinin bir zaruret olarak kabul edilmesidir. 30 Mart yerel seçimlerinde sosyal medyada seslendirilen o sakil "tatava yapma, bas geç" çağrısı durumun vahametini gösteriyor. Ortada şöyle bir tablo var: Bir yanda inanmadıklarına, sevmediklerine oy verenler, diğer tarafta inandıklarına, sevdiklerine oy verenler. 

FORMÜL SAHİCİ DEĞİL

8)  Çankaya seçimleri için şu ana kadar adları ortaya atılan "çatı aday adayları"ndan hiçbirinin, Bahçeli’nin deyimiyle "Bunu nerden bulmuşlar!" duygusu yaşatmamış olması ülkedeki insan kıtlığından ziyade bu formülün sahici olmaması yüzünden. 

MEYDAN OKUMA DEĞİL SEÇENEKSİZLİK

9)  Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Erdoğan ya da Abdullah Gül AKP’nin adayı olursa ülkenin dört bir yanında mitingler yapacaklarını, hatta yurtdışındaki seçmenlerin ayağına kadar gideceklerini tahmin edebiliriz. Siyasetin gereği de bu zaten. Buna karşılık, "çatı adayı" arayışındaki bazı kişiler, zamanında TBMM’nin seçtiği Ahmet Necdet Sezer profilinin kıyılarında dolaşıyor, bize CV’leri parlak, iyi ve akil olduğunu düşündükleri isimleri öneriyorlar. Hoşlanılmayan deneyimli bir siyasetçiyi alt etmenin yegane yolu olarak karşısına siyasetle fazla ilgisi olmayan "iyi ve akil bir insan" çıkarma stratejisinin bir meydan okumadan ziyade seçeneksizlik göstergesi olduğu kanısındayım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ccc12 Mayıs 2014 02:33

    muhafazakar aday bulsalarda, ya masondur (dindarda mason olabilir diyen cemaat lideri gördük) yada paralelcidir.

  • Siyaset Mühendisi12 Mayıs 2014 01:28

    Muhalefet için çok güzel bir aday buldum. Aziz Yıldırım. Adam kefen giydik demese de darağacını göze almış birisi. Konuşmalarındaki "Fenerbahçe" laflarını " Türkiye Cumhuriyeti", , Sarı-Lacivert laflarını da Albayrak ile değiştirince bile siyasi konuşma formatına gayet güzel oturuyor.

  • madenci 6712 Mayıs 2014 00:47

    arkadaşlar şu hükümetin dağıttığı yarmları doğru değerlendirelim.yardımlar devletin kasaaından dağılıyor.ceplerinden vermiyorlar.ben 32 yıldır bu devlete vergi veriyorum. devlete vergi vermeyenler gibi ahkam kesmiyorum.oyardımlarsa bizim vergilerimizle dağıtılıyor.hakkaniyetle dağıtılanlara helalloş olsun.

  • as12 Mayıs 2014 00:43

    muhalefetin;uzlaşacağı/mutabık kalacağı tek isim muhterem hocaefendi,onun da alacağı oy %...

  • kral11 Mayıs 2014 23:02

    CHP VE MHP YE SEÇİM KAZANDIRACAK TEK BİR ORTAK ADAY VAR O DA KAMER GENÇ

  • yaşar11 Mayıs 2014 21:24

    Sami Selçuk ön planda.

  • sorun11 Mayıs 2014 19:19

    şu seçimler sayesinde ülkenin ne kadar cahil kaldığını anlayabiliyoruz. cahillerin bilginlerden fazla olması verilen eğitimle doğru orantılı olarak artıyor. akp seçmeni kadar cahil kitle sadece müslüman ülkelerde kaldı bu zamanda.

  • sadi11 Mayıs 2014 19:02

    hadi sende bir elin nesi var iki elin sesi var sana hiç bir şey ifade etmiyormu keşke, bdp ve hdp erdoğanı desteklese o zaman batının tepkisi olur erdoğana negatif yansır.

  • büyük türk 11 Mayıs 2014 17:25

    muhalefet yalancı düzanbaz ve şiddet yanlısı olduğu için dhkpc militanı bulurlar cumhur yaparlar :) komedi gibiler

  • Siyaset Mühendisi11 Mayıs 2014 16:40

    Muhalefetin tek şansı şu. RTE cumbaba olursa projeler yarım kalır, fakir fukaraya yardımların arkası kesilir, faiz yükselir, paralar zengine gider v.s. AKP li de korkup RTE başbakan olarak kalsın diye Abdullah Gül'e oyunu verir.

  • kepçe kulak11 Mayıs 2014 16:22

    hepsini birleştirsen,bunlardan ne olur?hava -civa olur!ama cumhurbaşkanı olmaaaz!halk size oy vermeeeez!

  • kepçe kulak11 Mayıs 2014 16:20

    fevziyi araziye sürüp,pirim yaptırmaya çalışıyorlar!bu millet fevziye oy vermeeeez!nokta!

  • mehmet11 Mayıs 2014 16:17

    muhalefet uçan kuştan medet umuyor!cemaat bunları parmağında oynatıyor!adaylarını bile cemaate danışarak açıklıyorlar!bunlar kukla gibi!iradelerini bile başkasına teslim etmişler!

  • mehmet11 Mayıs 2014 16:14

    hepsi birleşşe, bir erdoğan etmez bunların!cemaat+chp+mhp+bdp=bir erdoğan etmiyor!yazıklar olsun size!