E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP çoklu baro için AYM'ye başvurdu---

CHP çoklu baro için AYM'ye başvurdu

CHP çoklu baro için AYM'ye başvurdu
16 Temmuz 2020 - 13:22 borsagundem.com

CHP, baro düzenlemesi diye bilinen Avukatlık Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, baro düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı. Altay yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Milleti kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya yönelik hükümlerin iptaline yöneliktir. Bu kanun 28 maddedir, biz bu 21 maddesinin iptalini talep ettik. Bu sık karşılaşılan bir durum değildir. 15 ve 18'inci maddelerin ilintili olduğu için 21 maddeyi içermektedir. Anayasa'nın 88'inci maddesi, iç tüzüğü işaret eder. İçtüzük çiğnenmiş ve komisyon toplanmıştır. Biz buna eylemli içtüzük ihlali diyoruz. Bunların yok hükmünde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle eylemli içtüzük ihlali nedeniyle teklifin tümünün iptalini istedik.

15'inci maddeye yönelik itirazımız var. Bu da 2 bin avukatın baro kurabilmesidir. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaktır. Bizim ülkemizde yargı çevresinden anlaşılan illerdir. Aynı yargı çevresinde iki baronun örneği yok. İstanbul'da 23, Ankara'da 8, İzmir'de 4 baro kurulabilir. 'Ne var bunda' denilebilir. Barolar arası ideolojik, ekonomik ve siyasi rekabet düzeni, disiplini ortadan kaldırır. Ayrıca farklı dinsel, etnik, ideolojik ve hatta yaşam tarzı üzerinden oluşacak barolar adliyeleri çatışma merkezine dönüştürür.

Yüksek mahkemenin elinde geniş bir içtihat havuzu var. Bu başvurumuzun kabul edileceğine dair yüzde 100'lük bir inançla buradan ayrılacağım."

BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN CHP'YE RAPOR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) çoklu baro düzenlemesinin Anayasa'ya aykırılığına dair hazırladığı raporunu CHP'ye gönderdi.

TBB'den yapılan açıklamaya göre, TBB Yönetim Kurulu kararıyla konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir heyet, "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ilgili yeni düzenlemeyi ayrıntılı inceledi.

Çoklu baronun Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilen raporda, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararlarına yer verildi.

Raporda, çoklu baronun Anayasa'nın 135. maddesindeki mesleki dayanışma ilkesine aykırı olduğu, savunmanın yargının kurucu unsuru olduğu ilkesini ihlal ettiği ve savunmayı zayıflatacağı tespitleri yapıldı.

Raporda, baroların Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'ndaki temsiline ilişkin yeni oranın da ölçülü olmadığı ifade edildi.

TBB Yönetim Kurulunun oluşturduğu Akademik Çalışma Grubu Başkanı Sabri Çepik imzasıyla hazırlanan rapor, TBB Genel Sekreteri Sabiha Tekin tarafından Anayasa Mahkemesinde açılacak Anayasa'ya aykırılık davasında değerlendirilmek üzere CHP Meclis Grup Başkanlığına sunuldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seyfi16 Temmuz 2020 22:47

    KALELER   TEK TEK GIDINCE..NIYE BOZULURLAR  A N LAMADI..ASLINDA SU YENI KANUN DAHA COGULCU  VE DEMOKRATIK..AMA GEL ANLAT..ANLAYIS YOKSA.

  • Osmanlı torunu16 Temmuz 2020 18:12

    Trol tayfası böyle bir HABER bekliyorki gum atlasin maaşını yüksek alsın düne kadar AKP diyordum burdaki trollere inat CHP DİYORUM KILICDAROGLU DİYORUM DÜRÜST BİR LIDER DİYORUM ANLAYAN ANLADI Sizin görmek istemediginiz seyleri parayla kapatıyorlar ama garibanlar vayyyy GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR CHP KILICDAROGLU siz 😂😂😋😋😋😂

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI16 Temmuz 2020 17:34

    bunların bir tane dikili ağaçları yoktur.hep yıkmak ve dökmek.

  • ZELİHA KARAKAŞLI16 Temmuz 2020 18:55

    ALLAH ın seversen chp bir tane fabrika yapmış bana söylesene.hep sağ partiler ve ATATÜRK ün zamanında yapılmıştır.onların yaptığı en güzel bir iş var yıkmak ve dökmek.

  • Ramazan16 Temmuz 2020 18:08

    CHP 'nin yaptıklarını satan ben değilim zat

  • Recai tez16 Temmuz 2020 14:13

    CHP elindeki kaleleri teker teker kabediyor böyle başa böyle traş...

  • TARKUT TARKAN16 Temmuz 2020 16:49

    birde partiler ile transfer yasası çıkınca chp diye bir parti sandığa gömülecek.öyle ayak oyunları yapmayacak projeler üreteceksin.

  • doğrucu16 Temmuz 2020 13:38

    sevimli kafalı troller doluşur birazdan buraya hebele gübele saçma sapan argümanlarını kusmak için

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ16 Temmuz 2020 16:50

    Haydi be ordan .bana chp nin bir tane projesini göster.tek yaptığı şey kaos, kriz, kalkı kışkırtmaktan başka bir şey varmı.

  • Nedim16 Temmuz 2020 15:28

    Yok siz kendi pisliğinizde oynaşan domuzccuklar gibi rahat olun!  Nasihat akıllı insana yapılır; Ahmağa bir şey söylemenin faydası olmaz.