E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇeyreği rekorlarla bitiren borsalar boğa piyasasında mı?---

Çeyreği rekorlarla bitiren borsalar boğa piyasasında mı?

Çeyreği rekorlarla bitiren borsalar boğa piyasasında mı?
01 Temmuz 2020 - 16:11 borsagundem.com

Wall Street’te geçtiğimiz çeyreğe ilişkin veriler oldukça iyimser bir tablo çiziyor. Buna karşın vadeli endekslerdeki düşüş ve analistlerin yorumları kesin bir boğa piyasasını ifade etmiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geçtiğimiz çeyrek bütün endeksler güçlü bir şekilde yukarı yönü gösterdi. Bu boğa piyasasının işaretlerini gösteriyor olabilir. Fakat vadeli endeksler aynı tabloyu göstermiyor.

Dow Jones endeksini örnek göstermek gerekirse endeks geçtiğimiz gün 217.08 puanlık %0,9’luk bir yükseliş gösterdi. Dow Jones tüm zamanların en iyi seviyesine halen uzakta görünüyor. S&P 500’te ise geçtiğimiz gün %1,5 puanlık yükseliş endeksi 3.100 puanın yukarısına taşıdı. Nasdaq endeksindeki kapanış ise %1,9 oranında yükselişle gerçekleşti. Geçtiğimiz günü S&P 500 endeksinde sadece 82 hisse değer kaybetti.

Teknoloji hisselerinin zaferi

Hisse senetlerindeki tablo ise çok daha etkileyiciydi. Tesla %6,9 oranında yükselişle 1.079,81 dolarlık rekoruna yaklaştı. Microsoft %2,5 yükselişle 203,61 dolarlık hisse değeriyle günü yeni bir rekorla tamamladı. Shopify %2,9 yükselişle hisse değerini 949,20 dolara kadar yükseltti. Dikkat edileceği üzere bu hisselerin hepsi Nasdaq endeksinde işlem görüyor. Hisse değerlerindeki bu artış teknoloji odaklı endeksin daha iyi performans göstermesinin nedenlerini açıklar nitelikte.

Nasdaq’taki bu yükseliş sadece geçtiğimiz güne de ait değil. Endeks bir önceki çeyreği %30,6 oranında yükselişle bitirdi. Aynı çeyrekte S&P 500 %20, Dow Jones %17,8 oranında yükselmişti. Dow Jones’un bu çeyrekteki kazanımları 1987 tarihinden bu yana en yüksek seviyede. Fakat ralliden en büyük pay sahibi olmak için teknoloji hisselerine sahip olmak gerekiyor gibi bir intiba söz konusu.

Boğa piyasasına güven yok

Borsalardaki bu harika geri dönüş stratejistlerin gelecekle alakalı iyi hissetmesini gerektiriyor gibi görünebilir. Fakat durum pek de öyle değil. Üstelik stratejistlerin birçoğu borsalardaki bir sonraki adımda ne olacağına dair ortak bir düşünce dahi geliştiremiyorlar:

Borsalarda bir sonraki süreci kimse tahmin edemiyor

ABD vadeli endekslerinde olumsuz seyir bu kafa karışıklığını gösterir nitelikte. Türkiye saati ile 15:45 itibariyle Dow Jones vadeli endeksinde %0,56 oranında 143 puanlık düşüş gözlemleniyor. S&P 500 vadelileri ise %0,35 oranında 10,70 puan gerileyerek 3.079 puandan işlem görüyor. Teknoloji odaklı Nasdaq endeksinde bu olumsuz gidişata rağmen diğer iki endekstekine göre daha sınırlı bir düşüş göstererek oranında %0,27 oranında düşüşle 10.120 puandan işlem görüyor.

Tarihsel veriler boğa piyasası diyor

Yatırım danışmanlığı firması Sun Trust Advisory’nin Baş Borsa Stratejisti Keith Lerner Barrons’ta yer alan habere göre 1950’den bu yana gerçekleşen 10 en iyi çeyreğin yeniden pozitif yönde bir çeyreği takip ettiğini belirtiyor. Bu kazanımlar 2003 yılındaki %2’lik yükseliş gibi sınırlı bir seviyede olsa da 1975’teki gibi %14’lük yükseliş seviyesine de çıkabiliyor. Lerner çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada “Kanıtlar ağırlıkla halen bir boğa piyasasında olduğumuzu gösteriyor. Bu boğa piyasası halen gidecek bir yolu varken haziran ayının başında kısa vadede ters yönden etkilenmiş gibi gözüküyor. Ekonomideki uyum ve başlangıç verileri ve diğer faktörler piyasalarda periyodik gerilemelere yol açarken çalışmalarımız boğa piyasasının oluşan şüpheden faydalanacağı görülüyor” ifadelerinde bulunuyor.

Buna karşın korona virüs gibi bir salgınla daha önce hiç karşı karşıya gelmeyen Wall Street’te tarihsel bakış açısı anlam ifade etmeyebilir. Ama iki düşünce için de kesin bir yargıda bulunmak şimdilik mümkün gözükmüyor.

Riskler tartışma çıkardı! Boğa piyasası yok olur mu?

 

Boğa piyasasının devam etmesi için gerekenler

 

ABD'de özel sektörde istihdam tahminlere yakın arttı

 

ABD endekslerinde son 10 yılın en iyi çeyreği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)