E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiÇevrim içi alışveriş platformlarında yasa dışı silah satışı---

Çevrim içi alışveriş platformlarında yasa dışı silah satışı

Çevrim içi alışveriş platformlarında yasa dışı silah satışı
12 Ağustos 2022 - 11:11 borsagundem.com

Amazon, eBay gibi çevrim içi alışveriş platformlarında yasa dışı silah satıldığı ortaya çıktı.

İngiltere'de çevrim içi alışveriş platformlarında bıçak, kılıç ve cop gibi yasa dışı silahlar satıldığının tespit edilmesinin ardından Amazon, eBay, Wish ve AliExpress gibi online alışveriş sitelerine "daha fazla sorumluluk alma" çağrısı yapıldı.

İngiliz tüketici örgütü "Which" tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, çevrim içi platformlarda yasa dışı silahların satıldığı ortaya çıktı. 

Bu platformlardaki silahların, 2019 tarihli saldırı silahları yasası da dahil olmak üzere İngiliz yasalarına göre satılması ve bulundurulmasının yasak olduğu bildirildi.

Which örgütünün tüketici koruma politikalarından sorumlu Sue Davis, "Son araştırmamızın yasa dışı silahların çevrim içi marketlerde olağanüstü ucuz fiyatlarla satıldığını ortaya çıkarması ve bu teknoloji firmalarının insanlara tehlikeli ürünler dayatması rahatsız edici" şeklinde konuştu. 

Davis bu durumun bu tür platformlar tarafından yapılan kontrol ve izleme konusunda büyük soru işaretleri yarattığını belirterek çevrim içi alışveriş platformlarının daha fazla sorumluluk alarak yasa dışı silahların satışını önlemesi gerektiğini söyledi. 

Tüketici örgütü hangi yasa dışı silahları buldu?

Which'in araştırmasında, Amazon'da satılması ve satın alınması yasak olan bir cop türünün satıldığı belirlendi. Örgüte göre, bu silahlar özel karakterlerle adlandırılıyor ve bu şekilde Amazon tarafından tespit edilemiyordu. 

Amazon'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu ürünlerin kaldırıldığı ve cop satıcılarına karşı uygun yaptırımların uygulanacağı belirtildi.

eBay için yapılan soruşturmadaysa yasa dışı parmak eklemleri, kılıçlar ve yarım metreden daha uzun bıçaklar da dahil olmak üzere "zombi bıçakları" adı verilen ürünlerin satıldığı tespit edildi. 

Müşterilerin güvenliğinin "son derece ciddiye alındığını" belirten eBay ise bu ürünlerin neden tespit edilemediğini araştırdıklarını açıkladı.

Örgüt AliExpress'in sitesinde, parmak eklemi olarak takılmak üzere tasarlanmış çok sayıda fiske bıçağı, gizli bıçak ve "kendini savunma halkası" bulduklarını söyledi. Üstelik bu ürünlerin 1 eurodan daha ucuz fiyatlarla satıldığı bildirildi. 

AliExpress de bu ürünlerin siteden kaldırıldığını ve soruşturma başlatıldığını bildirdi. 

Tüketici grubu, Wish çevrim içi alışveriş sitesinde de gizli bıçaklar ve kemer tokası bıçakları tespit etti.

Halihazırda yasa dışı silahların engellenmesine ilişkin bir dizi sisteme sahip olduğunu belirten Wish şirketinden ise, "Görünüşe göre satıcılar bu önlemleri atlatmanın bir yolunu bulmuş" açıklaması geldi. Wish, bu durumun düzeltilmesi için gerekli önlemlerin araştırıldığını ifade etti.

Instagram'da kredi kartı ile alışveriş dönemi

 

İnternet alışverişlerinide hacklenme tuzağı

 

İnternet alışverişinde rekor kırdık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)