E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCENTCOM İHA'nın İran tarafından düşürüldüğünü doğruladı---

CENTCOM İHA'nın İran tarafından düşürüldüğünü doğruladı

CENTCOM İHA'nın İran tarafından düşürüldüğünü doğruladı
20 Haziran 2019 - 17:01 borsagundem.com

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığınca, Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğü doğrulandı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "RQ-4A Global Hawk tipi bir insansız keşif uçağı günün erken saatlerinde Hürmüz Boğazı üzerinde uluslararası hava sahasında uçtuğu sırada İran'a ait bir karadan havaya füze sistemiyle vurularak düşürüldü." ifadesine yer verildi.

İHA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduğunu ifade eden İranlı yetkililerin aksine uçağın İran hava sahasına girmediği savunulan açıklamada, "Bu, uluslararası hava sahasında ABD'nin gözlem varlığına yönelik sebepsiz bir saldırıdır." ifadesine yer verildi.

Gerginlik Umman Körfezi'ndeki saldırı nedeniyle daha da arttı

Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), sabah saatlerinde Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

CENTCOM Sözcüsü Bill Urban, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Bugün İran hava sahasında görev yapan ABD'ye ait bir uçak yoktu." ifadesini kullanmıştı.

ABD Hava Kuvvetlerinin en etkili İHA sistemlerinden yüksek irtifa keşif uçağı RQ-4 Global Hawk, ABD merkezli savunma şirketi Northrop Grumman tarafından geliştirildi. 24 saat havada kalma özelliğine sahip İHA, 16 kilometre yüksekten uçarak gözlem yapabiliyor.

ABD ve İran arasındaki gerginlik, geçen hafta Umman Körfezi'nde iki tankere yönelik saldırı nedeniyle daha da arttı.

Zarif ABD'yi "sabotaj diplomasisi" izlemekle suçladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

CENTCOM da İran DMO'ya ait bir devriye botunun, "Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tankerlerden birinden patlamamış mayınları topladığı" iddiasına ilişkin görüntüleri yayımlamıştı.

Saldırıların, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun İran ile diplomasi girişimlerini hedef aldığını söyleyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise tanker saldırılarıyla ilgili ABD'yi "sabotaj diplomasisi" izlemekle suçlamıştı.

ABD, İran'ı tanker saldırıları öncesinde de bir İHA'yı vurmakla suçlamış, İran iddiaları reddetmişti. İran DMO ile ABD'nin Orta Doğu'daki askeri faaliyetlerinden sorumlu CENTCOM, nisanda birbirlerini karşılıklı olarak terör örgütü olarak tanımlamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KAZIM KARTALGÖZLÜ20 Haziran 2019 23:04

    şuanda ülkemiz iha larda abd ile yarışmaktada ve iha bugün okuduğumuz haberde süpersonik iha lar geliyormuş.biz güçlendikce silah ve ekonomide abd bizden korkmaya başladılar haklılarda .yıllazca ülkemize yapdıkları tüm pisliklerin hesabını er ya da geç soracağız bunlardan.

  • KILIÇ20 Haziran 2019 22:35

    SENİN NE ŞİN VAR ORDA DÜŞÜREN HER KİM İSE ELİNE KOLUNA SAGLIK ABD HADDİNİ AŞMAKTA .

  • Ercan20 Haziran 2019 20:02

    Düşürülen uçak 2m boylarında Resimdeki teknolojik uçak değil sizi yanılyanıltmasın

  • HALİL TÜRK20 Haziran 2019 19:18

    iran eğer iha düşürüyor ise tüm fransız ve abd uçaklarınıda rahatlıkla düşürür.bir savaş çıkar ise abd ve fransa uçak gemilerinin denizin dibini boylayacaklarını tahmin etmekteyim.

  • ALAATTİN CAMGÖZ20 Haziran 2019 23:06

    bundan daha üstünü bir tanesi yakında ikincisi ise bu yıl sonunda uçurağız iha ları .yakında abd nin f 35 kadar iyi uçağı yaptığımız zaman abd ne yapacak bakalım.

  • mehmet20 Haziran 2019 22:59

    BU iHA YEM OLARAK kullanılmış.. bilinçli.. sırf yapacakları hücum hamlesini masumlaştırmak içün...

  • izmirli20 Haziran 2019 22:36

    bu İHA anka/bayraktar gibi ufak bir iha değil ,  dünyada yapılmış en büyük İHA , global hawk , 8-10 bin km  menzili var , iri tombul bir gövdesi var ve 600 km gibi nisbeten yavaş hızı var , manevra falan yavaş , s300 hatta s200 gibi bir  sistem bunu düşürebilir,