E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇelikte 2 milyar dolarlık yatırım---

Çelikte 2 milyar dolarlık yatırım

Çelikte 2 milyar dolarlık yatırım
28 Temmuz 2022 - 09:57 borsagundem.com

Türk çelik üreticileri ithal ikame ürünlerine odaklanarak yeni yatırımlarını başlattı

Küresel çelik sektörü, resesyon beklentisiyle düşüşe geçerken, Türk çelik üreticileri ithal ikame ürünlerine odaklanarak yeni yatırımlarını başlattı.

Türkiye çelik sektörü, yıla da iyi başlangıç yaptığını açıklayan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, çelik ihracatında yükseliş döneminin bittiğini söyledi. Aslan, "Dünyanın önemli çelik üreticileri olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması Türkiye’ye ayrıcalık kazandırdı. Özellikle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle başta Avrupalı firmalar alımlarını Türkiye’ye kaydırdı.

Tonaj ve fiyatta düşüş başlayacak

Yılın ilk 6 ayında bir önceki döneme göre yüzde 30 yükseliş kaydeden çelik sektörünün, yılın ilk yarısını 11,9 milyar dolarla kapattığı bilgisini veren Aslan, çelik ihracatında tonaj ve fiyatta düşüşün başlayacağını söyledi.

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Aslan şunları söyledi, “Beşinci aya kadar her şey iyi gidiyordu. Bu aydan sonra durgunluk başladı. Talep de olmayınca hammadde fiyatları çok hızlı düştü. Hurda fiyatları haziran ayında 650 dolardan 330 dolara düştü. Temmuz ayında da ithal hurda fiyatı 400 dolara çıktı. Aslında biz yıl sonu itibariyle düşüş bekliyorduk ancak önemli üretici ülkelerden Rusya-Ukrayna savaşı çıkınca yılın ilk 6 ayında da yükselişimiz sürdü. 

Çin’deki gelişmeler sektörün gidişatını belirliyor

Çin’in COVID-19 önlemlerini katı olarak uygulaması ve emlak krizinin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Aslan, “İnşaat sektöründe ciddi bir yavaşlama var. Son 1 ayda 4 yerel banka iflas başvurusunda bulunmuş. Konut kredileri alan Çinli vatandaşlar bankalara ödemelerini yapmıyor. Çin’deki durumlar sektörümüz için gösterge niteliğinde. Şangay borsasındaki çelik fiyatları dünya piyasasında hem hammaddeyi domine ediyor hem de nihai mamulü domine diyor. Çin’deki fiyatların düşmesi gerekçe gösterilerek bizden fiyat düşürmemiz isteniyor” diye konuştu.

6 milyon ton ilave kapasite

Sektördeki küresel durgunluğa rağmen yatırımların arttığının altını çizen Adnan Aslan, ithal ikame olan ürünlerde yatırımların hız kazandığını belirti. Özellikle yassı üründe yatırım atağının olduğunu kaydeden Aslan, yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Birkaç firmamız sıcak ve soğuk yassı üretimine başlayacak. Tosyalı, Çolakoğlu, Habaş 2023 yılının sonuna kadar 5,5-6 milyon ton ilave kapasite kuracak. Tosyalı İskenderun Sarızeki bölgesinde yeni bir yatırım yapacak. Bu firmalarımızın yatırım tutarı yaklaşık 2 milyar dolar tutarında olacak. Türkiye’deki büyüme iyi. 22-24 milyon ton arası ihracat var. Üretim sıvı çelikte 35 milyon ton, nihai mamul üretiminde 40 milyon ton. Yassı sıcak ithalatımız ise 8 milyon tonlarda. Bu ürünü boru, makine sektörü alıyor. Yassı soğuğu da beyaz eşya ve otomotiv sektörleri alıyor. Bu yatırımlar ikame için yapıldı. İthalatımızı önemli seviyede azaltacak.”

AB, kotaları kaldırırsa ihracatta uçarız

AB’nin üye olmayan çelik üreticisi ülkelere uyguladığı çeyreklik kotalarla hakkında açıklamada bulunan Aslan, “Kotaların artmasını istiyoruz ama artırmıyorlar. İkinci çeyrekteki kotada ‘diğer ülkeler’ grubu yeterli mamul sağlayamayınca başka ülkelere yüzde 7-8’lik payı bölüştürdüler. Bu nedenle bizim de tonajımız arttı. Üçüncü çeyrekteki kotamızda çubuk grubundaki kotamızı bir günde tamamladık. Üç aylık kotayı bir günde doldurduk. Kota olmasa AB pazarında uçarız” diye konuştu. (Dünya-İmam Güneş)

Türkiye çelik davasını kazandı, sektör rahatladı

 

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nden 'adil ticaret' çağrısı

 

Küresel ham çelik üretiminde düşüş

 

Ham çelik üretimi 3,4 milyon tona ulaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aotlu28 Temmuz 2022 16:20

    Allahınızdan bulasınız işfin yöneticileri saman alevi gibi parlıyor sonra geri icine cekiliyo beni pitirdiniz yazıklar olsun size

  • İtri28 Temmuz 2022 13:54

    Düşük faizle TL kredi kullanmışlar devlet bankalarından, keyifleri yerinde

  • Pala28 Temmuz 2022 10:34

    Ülke nüfusu 100 milyon oluncaya kadar devam

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 10:21

    Çinden gelen ne ileri teknolojı var i,se o malların ikamesi olmalı. Didişat belliki _ çinden alma başka yerden al demeye başlayacaklar o bakımdan hala fırsat kaçmadı dicemde :D yolla koprule dev bınala rile bu iş olmaz... hammadde neler üretebiliriz? nelere el atabiliriz? devlet+özel sektor neler yapabiliriz? acil program lazım. çunku dunya soğuk savaşa ekonomık savaşa girecek. çin frenlenmesi için ekonomık baskıya tabi olacak. o bakımdan bizlerin sadece avrupaya hammade uretmemiz ayda çinden hammadde almamamız çok yerinde olacak. yanı bu eski ipek yolu mevzu pek çalışmayacak gibi duruyor... çin ambargo gızlı soguk