E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇek kasabasından dijital kuponlu para birimi---

Çek kasabasından dijital kuponlu para birimi

Çek kasabasından dijital kuponlu para birimi
14 Mayıs 2021 - 11:29 borsagundem.com

Çek şehri, KOVID sonrası toparlanmayı hızlandırmak için yerel 'para birimini' başlattı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir Çek kasabası, KOVİD-19 kapanmalarından kötü bir şekilde etkilenen dükkan ve kafelerde sakinlere harcamaları için dijital kuponlar verilen bir program başlattı.

Kyjov sakinlerinin her birine 400 kron (19 dolar) değerinde "koronavirüs" ve "para birimi" kelimelerini harmanlayan ve ayakkabı dükkanları, eczane ve burger lokantası dahil 40 işletmede harcamak üzere "corrent" veriliyor.

Program kapsamında bir satın alma yaptıklarında, katılımcılar bunun yarısını karşılıklarla, diğer yarısını da kendi paralarıyla ödüyor.

Kyjov'un ana meydanı yakınındaki bir fast food dükkanında çalışan Verka Vaskova, "İnsanların gelip güzel bir burger almalarını desteklemek ve bizi desteklemek de güzel" dedi.

Nüfusu 10,7 milyon olan Çek Cumhuriyeti pandemiden ağır darbe aldı. Kısıtlamalar, gerekli olmayan dükkanların çoğunu Aralık sonundan bu haftaya kadar kapalı tuttu.

Kyjov planı, isimlendirilmek istemeyen özel bir kişi tarafından 800 bin kron ayarına finanse ediliyor ve bu fikri ortaya atan Pepe Rafaj tarafından yönetiliyor.

Rafaj, merkez bankalarının parasal bir rahatlama biçimi olarak doğrudan vatandaşlara nakit transfer edebileceği fikri olan "helikopter parası" kavramıyla karşılaştırmanın bir yolu olarak, karşılıklara "drone parası" diyor.

Rafaj şöyle konuşuyor : "Helikopter parasını nasıl alacağımı ve onu hedeflenen ve arz ve talebi artırmak için etkili bir şekilde harcanacak drone parasına dönüştürmek istedim."

Sistem tüketiciler için basit bir teknoloji gerektiriyıor. Bir corrent hesabı için çevrimiçi kayıt olurlar. Bir satın alma işlemi gerçekleştirdiklerinde, tek yapmaları gereken ya işletmeye ulusal kimlik kartı numaralarını vermek ya da kısa mesajla gönderilen bir kodu kullanmak.

İşletme daha sonra sisteme bir metin mesajı göndererek ilgili miktardaki düzeltmeleri müşterinin hesabından kendi hesabına otomatik olarak aktarır. İşletme daha sonra, genellikle ertesi gün, karşılıkları krona çevirir.

Ülkenin merkez bankası, Kyjov planını yerel bir elektronik indirim kuponları sistemi olarak sınıflandırıyor ve bu nedenle para otoritesini endişelendirmiyor.

Vali Jiri Rusnok Reuters'e verdiği demeçte, "Şu anda, böylesine olağanüstü bir amaç için uygun bir araç olabilir."

Kyjov belediye başkanı Franisek Lukl, planın belki de Avrupa Birliği'nin pandemi sonrası kurtarma fonlarından gelen parayla Çek Cumhuriyeti'nin diğer bölgelerine genişletilebileceğini umduğunu söyledi. Bunu önümüzdeki hafta çalışma bakanıyla görüşmeyi planladığını söyledi.

Aynı zamanda ülkenin Kent ve Belediyeler Birliği başkanı olan Lukl, "Bu paranın bir kısmı düzeltmeler yoluyla yeniden dağıtılabilir, çünkü yerel ekonominin desteği, KOVID-19'dan sonraki toparlanma içindir," dedi.

İngiltere’den küresel ısınma için kömüre fren planı

 

Dogecoin'e 2 büyük destek

 

New York borsası günü yükselişle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)