E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu'dan ABD'ye İncirlik resti!---

Çavuşoğlu'dan ABD'ye İncirlik resti!

Çavuşoğlu'dan ABD'ye İncirlik resti!
11 Aralık 2019 - 10:41 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ahaber'de açıklamalarda bulundu.

Libya ile varılan anlaşmaya ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Bu anlaşmamız hukuka uygundur. Libya ile sismik ve sondaj çalışması yapabiliriz. Yunanistan veya AB'nin bu konuda uluslararası hukuku ve adalet divanını ilgilendiren konularda mahkeme gibi karar vermesi doğru değil" dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya ile sismik ve sondaj çalışması yapabiliriz. Kıta sahanlığımızda izinsiz kimse çalışma yapamaz. Kıta sahamıza izinsiz girilirse engelleriz. ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

- (Libya ile imzalanan anlaşma) İmzaladığımız anlaşma uluslararası hukuka uygundur. Libya ile sismik ve sondaj çalışması yapabiliriz. Yunanistan veya AB'nin bu konuda uluslararası hukuku ve adalet divanını ilgilendiren konularda mahkeme gibi karar vermesi doğru değil. Önce ulusal çıkarlarımızın korunması gelir. Kıta sahanlığımızda izinsiz kimse çalışma yapamaz. İzinsiz girilirse engelleriz.

- (Libya'ya asker gönderilmesi seçeneği üzerine) BM'nin Libya'da tanıdığı bir yönetim var. Dolayısıyla BM'nin de tanıdığı ve uluslararası toplantılara da davet edilen Saraj hükümeti meşrudur ve Türkiye meşru yönetimle iletişimini sürdürüyor. Eğer Libya'dan böyle bir talep gelirse değerlendiririz.

- (ABD ile S-400 gerilimi) F-35 ve S-400 arasında hukuken de siyaseten de bir bağ yok. ABD tüm önerilerimize 'Hayır' diyor. Dayatma ile bir yere varılamayacağını anlamalılar. ABD olumlu yaklaşırsa biz de olumlu yaklaşırız. S-400 saldırı sistemi değil ki savunma sistemi. Barının tehdit ve ittifak anlayışı değişiyor. F-35 alamazsak alternatiflere bakmak durumundayız. Rus pazarı olabilir diğer pazarlar olabilir.

- En kötü senaryoyu değerlendirir karar veririz. ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebilir. Varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum Kongrenin değil yönetimin alacağı karar da önemli.

- ABD'nin YPG/PKK ile ilişkisi devam ediyor. ABD şu anda Suriye'deki güvenli bölgeden çekildi. ABD'nin YPG/PKK'ya verdiği her yardım suçtur, Uluslararası terörizmin finansmanı kapsamına girer.

- Bizim harekat bölgemizde ABD gücü yok. Biz terörle mücadele için varız, olmaya devam edeceğiz. Rusya, "Teröristler çekilmezse siz temizlersiniz." dedi. Terör tehdidine karşı Türkiye'nin tedbir alma hakkı var.

- Türkiye'nin güvenliği ile Baltık güvenliği eşittir. Hem Baltık hem de bizim planımız yayınlanmayı bekliyor. Bizimki yayınlanmadan diğeri de yayınlanmayacak. Burada bir taviz yoktur, küçük bir jest vardır. İki planın yayınlanması eş zamanlı olacaktır. NATO'nun Türkiye'yi koruma görevi vardır.

- Rum kesiminin KKTC ile bir anlaşmaya varması lazım. Yunanistan'ın da Türkiye ile iş birliği içinde olması lazım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Komedi11 Aralık 2019 20:02

    Bu rest ten sonra ABD ye gidince oturacak tabure verirler belki :) 

  • zahmet11 Aralık 2019 15:43

    Ya bide halkbank olarak bankamızın arkasındayız deyin zahmet.olmazsa...

  • Gerçek 11 Aralık 2019 14:00

    hangi sınırlardan Suriye’ye girdi bu kadar cihatcı, hangi illerde her türlü gövde gösterisi yapıyorlardı, kimler emevi camilerinde namaza gidecekti. Askeri cuntacı diktarör Beşir falan kimlerin kankisi oldu. Ve de daha çok şey. Bunların ülkeye getirisi ortada. Yanlış politika ve yanlış sonuçlar. Sonrada milli hareket yanlışları örtüne için milli hareket pozları. Oysa geriye dönük onlarda fırsat verilse asla bunlarınyapmazlardı tekrar.

  • Hakan 11 Aralık 2019 13:52

    Geçin bu muhabetleri bir çok şey buralara varmışsa hep yanlış politikalar yüzünden. Ve bu politikalarda pek ülke faydadına değildi, sadece teokratik idiolojik gözetmelerin sonucu buralara telinde. Hiç bir şey ülke faydadına değildi ülke faydadına da değil. Şimdi bize milliyi oynamayın

  • Cahiloglu 11 Aralık 2019 15:00

    Esadi devirmek uğruna kafa kesen isidcileri suriyeye sokup, esaddan boşalan yere ypglileri sokan sizsiniz. Adamlara lahmacun yedirip kobaneyi savunduran da

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 14:26

    Ülke menfaatine olan şeyler PKK ve YPG nin suriye içind yuvalanıp daha da güçlendirilmesimiydi ? Bunu mu demek istiyorsun, Rusya  ve diğer ülkeler Türkmenlerin de yaşağıda ve hakları olan petrolü Rusya ab ve abd sömürürken Türkiye seyretmeli ve uşak mı olmalıydı bunları yazarken yanına neyin faydalı olacağını da yazarsanız Kılıçdaroğlundan biraz farkınız olurdu. Suçla çözüm söyleme karala çekil ve kenara seyret sigaranı yak, kılıçdaroğlunun taktiğidir bu ve millet artık yemiyor. O yüzden 9 seçimdir oyu sabit yüzde 24 müthiş bir genelbaşkan ve yukarıda yazdıklarında onun görüşü.

  • Erhan 11 Aralık 2019 13:48

    Yaf Türk milletini meydana dolduruyorsunuz milletin yüzüne çatık kaş öfkeli surat agressive şekilde bağırarak “eyyy Amerika eyyy Almanya” diye mariz çekiyorsunuz. . Sonra adamlara gittiğiniz zaman da sürekli gülücükler dağıtarak “en iyi dost biziz en çok dizi biz size faydalı oluruz” muhabetleri. Sadece Türk halkının yüzüne bağırmanın anlamı nedir? Defalarca gözlemledik bunu

  • davaro11 Aralık 2019 13:46

    incirlik üssü Türkiyeyi rusya ve irandan gelecek saldırılardan korumak için yıllarca görev yaptı. halihazırda içindeki nükleer başlıklı füzeler dahil olmak üzere, Türkiyeyi işgal planlayan rusya ve irana karşı caydırıcı bir güç olarak önemini muhafaza ediyor.

  • Cahiloglu 11 Aralık 2019 15:01

    Osmanlıyı yıkan, balkanlardan söken, kafkasyadan gelip musu erzurumu işgal eden ruslardi

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 14:44

    İran ve Rusya sana hiçbir zaman direkt düşman olmadı, Atatürk "Yakın ve güçlü komşumu Rusya ile menfaatlerin geliştirilmesi Türkiyenin yüksek menfaatinedir" sözüne rağmen bizi ABD nin ve NATO nun kucağına oturtan İnönünün yarattığı düşmanlardır. Aynı İnönü ABD NATO ya yakınlaşmadan sonra Köy Enstitülerini kapatıp Fullbright bursları ile Türk milli eğitimini sabote etmiş, Kayseri Tayyare fabrikasını kapatarak savunma saniyimize en büyük baltayı vurmuş ve kendisini destekleyn cunta ile faturayı da siyaseten Menderese kestirmiştir. Böylece en büyük siyasi rakibinden de kurtulmuş ve ABD ye sadık şekilde hizmete devam etmiştir. Türkiye ABD ve NATO politikaları gereği ileri karakol durumuna gelmiş ve onlara gelecek tehditler için incirlik üssü ülkemize kurularak bizi korumayı değil onların saldırgan politikaları için bir üs kurma amacına hizmet etmiştir. Şu anda Rusya ve İran ile iyi ilişkiler devam ettirilince de  incirlikin kapatılmasına kadar gidecek durum yaşamaktayız

  • Ozan11 Aralık 2019 13:39

    Bu jest yaptık diyen bakan değilmi?geç o işleri bako efendi .

  • Okie Dokie11 Aralık 2019 13:04

    Kürecik ve İncirlik kapatılırsa o kadar insan işsiz mi kalacak

  • emekci11 Aralık 2019 11:37

    blöf yaptığı o kadar belliki

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 13:15

    Türkiyenin kararlılığını hala anlayamamışsın, S-400 alırız dediğimi de ABD de senin gibi düşünüyordu, "Blöf yapıyorsunuz" , S-400 ü aldımı, aldı, akdenizdeki petrol sahasına gireni vururuz dedi, kimse girebildimi, giremedi, bazı ülkeler gemilerini geri çekti, f-35 olmazsa mig ler olur, kendi uçağımız 2023 e zaten yetişecek planlandı, kürecik te adana da insanlar işsiz kalmaz askerlerimiz kendi üssüne döner. Hiçbir şey Türkiyenin ortak menfaatinden önemli değildir, 

  • Itri11 Aralık 2019 13:05

    Blöf yaptığı ve akpli olduğu o kadar belli ki

  • Vb11 Aralık 2019 12:22

    CHP'li olduğun o kadar belli ki

  • HÜLYA ÇİFTCİ11 Aralık 2019 11:18

    ben zannetmiyorum yaptırım yapabileceklerine sinekten ne kadar yağ çıkartırız diyorlar.çünkü ülkemizdeki tüm pislikleri tezgahlayan ve ekonomimizi çökerten ve yıllarca teröristleri üreten ve binlerce vatandaşımızı öldüren baş düşmanımızın bu kararı alacağını hiç ihtimal etmiyorum.çünkü artık bir daha Türkiye yi kontrol etmesi mümkün değil.arka arkaya Türkiye den sert karşılıklar gelir ve keşke yapsalar diyorum o zaman elimiz rahatlar.tüm silah ihtiyacımızı çin ve rusya dan alırık ki buna yahudi iş adamları izin vermezler.

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 13:18

    Katılıyorum Hülya Hanım ancak bundan sonra Yahudi işadamlarının da borusu ötemeyecek, Türkiyenin yapmadığı silah çok az şu anda, bunlar bildiğimiz silahlar, bilmememiz gereken daha kaç çeşit vardır acaba, herşey açıklanmıyor devlet kavramında, mit tırlarını ihbar edenler bunları ifşa etmek için kozmik odalara da girdiler, mke nin gizli silahlarını yunanistana da satarken yakalandılar ama hiç utanmadılar.

  • Eskici11 Aralık 2019 11:01

    Iste bu söylenmesi gereken söz gercekten akp bakanalarinda en favori bakanim

  • Belirsiz11 Aralık 2019 13:36

    Daha önce de Amerikanın İran yaptırımları bizi bağlamaz demişti sayın Çavuşoğlu.. Yaptırım günü gelince İran'dan petrol alımı durduruldu. O günden beri kendisini pek dikkate almıyorum kendi adıma. Önce sert sonra ılımlı oluveriyor.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Zabit11 Aralık 2019 11:21

    Bu yoruma olmusz verenlerin niyetleri belli. Sizin hakkınız belli...