E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu: Operasyona ara verilecek, yaptırımlar kalkacak---

Çavuşoğlu: Operasyona ara verilecek, yaptırımlar kalkacak

Çavuşoğlu: Operasyona ara verilecek, yaptırımlar kalkacak
17 Ekim 2019 - 21:03 borsagundem.com

Çavuşoğlu, YPG'nin çekilmesi için harekata ara verileceğini ve ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların kaldırılacağını açıkladı

ABD heyeti ile görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'istediklerimizi aldık' dedi ve YPG’nin ağır silahlarının toplanacağını ve mevzilerinin imha edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu istediklerimizi aldık dedi ve YPG’nin ağır silahlarının toplanacağını ve mevzilerinin imha edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Bu süreç Cumhurbaşkanımızın liderliği öncülüğünde sağlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın heyetler gelsin konuşalım demiştir. Buradaki arkadaşlarımız Milli istihbarat bakanlarımızla dünden beri bu süreci yürüttük. Tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu bölgeden ABD askerli çekiliyor. Münbiç gibi bölgelerde rejim var. Dünden itibaren Kobani bölgesine de rejim girdi. Diğer bölgeler için Rusya ile görüşeceğiz. Zaten Cumhurbaşkanımız 22 Ekim'de Soçi'de Rusya ile bu konuları ele alacak.

Suriye'de evini terk etmek zorunda kalan insanların da bu bölgeye dönmesi söz konusu. Güvenli bölgenin bir kısmı ABD, diğer kısmını Rusya ile konuşarak halletmeye çalışıyoruz.

Biraz sonra ortak açıklamaya dağıtacağız. Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, ellerindeki silahlar ve tüm mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi hepsi var.
Diğer taraftan Trump davet etti. Tabi ki önümüzdeki süreçte bu ortak açıklamada yer alan konuşmalar gerçekleşir ve bizim de ABD'ye görüşmemiz gerçekleşir.

ABD'nin başkanlık kararıyla bir yaptırımı oldu. Sınırlı bir şekilde. Hiçbir bakanımızın ABD'de bir mal varlığı yok. Yani fiili bir dayanağı yok. Şimdi 120 saatlik bir ara verme var. Ne için teröristlerin çıkması için bunu da ABD yapacak. 120 saatlik süreden sonra teröristler buradan tamamen temizlenirse biz de harekatı durduracağız. Bu aşamaya geldiğimiz zamanda mevcut yaptırımlar kaldırılacak.

İnsanı konular matematik meselesi değil. Buraların tamamen güvenli bölge haline gelmesi lazım ve onların en temel ihtiyaçlarının da karşılanması lazım.

Fırat ve Zeytin dalı harekatlarından sonra şuana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü. Ama buralar ilk etapta 1 milyon 2. aşamada 2 milyon insanın dönmesi ve desteğin verilmesi lazım. Avrupa'daki bazı ülkeler destek vermeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da onlara gereken cevabı verdi. Herkesin bu geriye dönen insanlara en temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda destek vermesi gerekiyor. 30 Ekim'de anayasa komisyonu ilk toplantısını yapacak.

Her siyasetçinin bir mizacı var. Genel anlamda baktığınızda Pence'n mizacı fazla ciddi duruyor. Bir siyasi liderin ya da başkanın mizacı hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Toplantıda buraya nasıl geldik. Ne oldu bunları konuştuk. Daha sonra heyetler arası konuşmaya geçtik. Daha önce hazırlanan videoları izlemeye de vakit buldular. Sonuçta müzakereler sonucunda nasıl bu kadar saat geçti farkında olmadık. Ama neticesinde böyle bir sonuç aldık.

Rusya'nın girip girmemesi ABD'nin garantisinde olan bir şey değil. Biz Rusya ile anlaşmalarda gerekli konuşmaları yapıyoruz. Zaten salı günü Soçi'ye gitmemizin sebebi de bu. Pence'in dediği artık Ruslar ile görüşürsünüz. Biz çıkıyoruz dediler.

Trump'ın tweetleri biliyorsunuz herkesi şaşırtmıyor artık. Aynı konuda bile kısa sürede tweet atması ABD'nin de ilgisini çekiyor. Böyle bir konu da memnun kalması iyi. Biz cevabımızı sahada verdik. İkincisi biz teröristlerle müzakereye girmeyeceğimizi Cumhurbaşkanımızın Trump'a söylemiştir. Diğer taraftan böyle bir arabuluculuğun ABD'ye yakışmayacağını söyledik. ABD'liler mektup konusunda cevap veriyor. Böyle bir seviyesizlik böyle bir şey görmedik diye. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviye inmemiştir, inmez de. Seviye ile ilgili en iyi cevabı ABD halkı vermektedir.

Ara vermek demek, bizim askeri ya da oradaki güçlerin çekilmesi değildir. Bizim gözümüzün önünde olacak ve denetimini yapacağız. Ama burada ne olmadığını biz görmüş olacağız 5 günlük sürecinde.

Türkiye-ABD anlaşmasının detayları açıklandı

Pence: Türkiye ve ABD, Suriye'de ateşkes için anlaştı

Trump: Erdoğan'a teşekkürler, milyonlarca hayat kurtulacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Ekim 2019 06:56

    DAİMA ŞU BİR GERÇEKDİR REİS VARSA GAM YOK.

  • KALKAN18 Ekim 2019 07:46

    Reis geri vites nedir, nasıl atılır onu öğretti yine. Rahip brunson hatasını tekrarladı

  • gnçlk18 Ekim 2019 00:15

    Terör örgütü pkk siyasi kimlikle karşımıza çıkıyor YPG. ABd bunun için milyon usdler harcadı Trump bunu istiyor. PKK etkinliği kalmadı. teknolojik gelişimlerle tepe kadrosuna kadar yok edilebiliyor. o bakımdan Türkiye karşısında kürtler diyerek siyasi kimlikle dünyaya Trump benim setiyo ypg yi...PKK nın tersine milyonlarca para harcadı ve devletçik havasında ordu kurdu.... Daiş PKK ve ypg ye engel ve gelişimini yapacak bir örgüt. Daişide Türkiye yok etmek üzere anlaştı, sorumluluğuda aldı. YPG böylece ABD ce güvenlik altına alındı. dokunulmazlıgı var... Esad ile anlaşılıp toprak bütünlüğü desteklenip, rusya vb bilemem, suriye toprak bütünlüğü olmalı... Gelecekde ypg orada daha güçlü, daha profesyonel ve ordu statüsünde siyasi kimlik ve birleşmiş milletler himayesinde bir güç haline dönecek.   Nato ve Bm

  • Börü 17 Ekim 2019 23:36

    Yiğitlere bak yiğitlere...Teşekkür ediyorum bizleri gururlanırsınız..ALLAH BU DEVLETİ VE MİLLETİ KORUSUN...

  • Vecihi Termal17 Ekim 2019 23:06

    Demek ki neymiş sözün anlaşılmadığı yerde kaba kuvvet iş yapıyormuş Şu Abd askerlerinin birkaçına en adisinden birkaç çuval gidirseydik ya

  • yorum 17 Ekim 2019 22:54

    milli takım seni canı gönülden kutlarım bir selamın abd yi ve dünyayı tedirgin etti ne mutlu türküm diyene

  • kaktust17 Ekim 2019 22:44

    sözün bittigi yerdeyiz

  • Gazi17 Ekim 2019 22:06

    Benim sehitlerimin hesabını kim verecek

  • Vatandaş 17 Ekim 2019 22:33

    Kardeşim Türkiye bu operasyonları yapmazsa daha çok şehit verecekti. Hatırla önceden neredeyse her hafta 10-15 şehit veriyorduk. Bombalı saldırıları saymıyorum bile. Terör belasını Türkiye her geçen gün dahada uzaklaştırıyoruz. Sonraki hedef kandil. Oralarıda temizleyeceğiz. 80 li yıllardan beri başımıza örülen terör belasını artık bitireceğiz. Yurtta sulh cihanda sulh yok artık. Türkiye artık sınır ötesi operasyonları yapıyor. Artık eski Türkiye yok. Her zaman devletimizin, askerimizin, Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanındayız. Nokta

  • nm17 Ekim 2019 22:14

    işte burası kritik.

  • Polat 17 Ekim 2019 21:53

    Biz bu anlaşmayı zaten Agustos ayında ABD ile yapmıştık. Uygulandı mı? Hayır. Zaten uygulanmadığı için harekat başladı. Şimdi uygulanacağını söylüyorlar. Göreceğiz. Ben pek ümitli değilim...

  • tt17 Ekim 2019 22:15

    orta doğu çok karışık. herseye son verecek bir anlaşma vs o kdr kolay degil o yuzde arada boyle gerilip gevşiyor bi adim ileri bir adim geri

  • Mustafa Üstün17 Ekim 2019 21:38

    Doğru bir karar aklı-selim kazandı derler.Türkiye haklılığını kanıtladı , işgalci bir güç olmadığını , sınır güvenliği ve teröre izin vermeyeceğini doğru şekilde anlattı.Bundan sonrasını esed düşünsün , kaygusuzun işini biz mi yükleneceğiz.Hem 4 milyon suriyeliyi besle , hem durduk yere yaptırımlarla karşı karşıya kal utanıyorum söylemeye ama enayi derler.Bu kadar saf olmayalım.Ne halleri varsa görsünler şu Irak sınırınıda güçlendirelim ne halleri varsa görsünler.Bıktık yani 40 yıldır terör terör.Yazık yani doğu insanıda bıktı adamlar hayvancılıkla geçinirlerdi terörden hiç bir şey olmuyorki.

  • kaktust17 Ekim 2019 22:51

    ne degişti şimdi biz 30 km ileri gidegiz ,terörist de 30 kilometre ileri gidecek,teröristlerle sınırmızı 30 km ileri kaydırmış olacagız,ne degişti,

  • Kaçan Grup17 Ekim 2019 21:30

    yarın borsa roketttt

  • ...17 Ekim 2019 21:19

    bir inat uğruna değermiydi ?  deaşa karşı türk sınırlarından, ypg lahmacun yiyerek, sorna suriyeye girdi.. derken suriye oralardan geri çekili. geri çekilen yere ypg liler girdi... yanii ? suriye orada olsa daha iyi.. şimdi ypg ve abd ve israil orada paln program yapacak. gitmediler ... kaçmadılar... orada toprakalrda duruyorlar... ne oldu ? esad rusya turkıye uzlaşsa daha iyi olurdu.. ilerde başımıza iş çıkartır bu ypg

  • mustafa17 Ekim 2019 21:17

    Alıştık geri vitese sıkıntı yok