E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu: Buça'dan gelen görüntüler müzakereleri biraz gölgeledi---

Çavuşoğlu: Buça'dan gelen görüntüler müzakereleri biraz gölgeledi

Çavuşoğlu: Buça'dan gelen görüntüler müzakereleri biraz gölgeledi
07 Nisan 2022 - 16:55 borsagundem.com

Bakan Çavuşoğlu, 'Rolümüzü de devam ettireceğiz. Elbette Buça, Irpin ve bazı bölgelerden gelen görüntüler kabul edilemez görüntülerdir. Bu görüntüler şu anda müzakereleri biraz gölgeledi.' dedi


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Son zamanlarda NATO sık sık bir araya geliyor. Çünkü karşı karşıya kaldığımız tehdit ve sınamalara karşı NATO'nun güçlendirilmesi ve NATO içinde birliğin sağlanması şu anda öncelikli konu. Bu yıl içinde Madrid'de biliyorsunuz liderler zirvesi de gerçekleşecek. Dün ve bugünkü toplantılarda NATO'nun stratejik konsepti görüşüldü. Yeni güvenlik sınamalarına karşı NATO'nun uyarlanması gündemde. Bununle ilgili belge bu konsept kağıdı liderler zirvesinde Madrid'de kabul edilecek.

Bu stratejik konsepte Türkiye olarak önemli katkılar sağlıyoruz. Dünden bu yana üç tane oturuma katıldık. Bunlardan bir tanesi bu sabah ortaklarımızla yapılan toplantıydı. Bu toplantılara bizim yanımızda 9 tane ortak da katıldı. Asya Pasifik bölgesinden ve bizim bölgemizden ülkeler de katıldı, Avrupa'dan da, Gürcistan, Ukrayna, Finlandiya, İsveç, Avusturalya, Yeni Zelanda, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği bu sabahki toplantıya katıldılar. Yani 30+9 ülke olarak bu toplantıyı gerçekleştirdik.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle tüm dünyada ciddi bir endişe var. Savaşın etkileri her yerde hissediliyor. Ortaklarımızla bu toplantının düzenlenmesi önemliydi. Son oturumu ise Ukrayna'ya nasıl yardım edebiliriz, bu savaşı nasıl durdurabiliriz bunları konuşmak için düzenlediğimiz bir oturum oldu. Toplamda 3 oturuma kadıldık. Türkiye olarak özellikle Ukrayna konusunda bir taraftan ilkeli tavır sergilerken diğer taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu savaşı durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar hakkında bilgi verdim. Görüştüğümüz tüm muhataplarımız ve oturumlarda da birçok müttefikimiz Türkiye'nin oynadığı bu rolden dolayı duydukları memnuniyeti bir kere daha vurguladılar.

Ukrayna tarafı da Kuleba da bugünkü toplantılara katıldı. Sabah katıldığı toplantıda da ikili görüşmelerde de Türkiye'nin oynadığı ara buluculuğa önem verdiklerini, Türkiye'yi güvendiklerini söylediler. En anlamlı gelişme de zaten İstanbul'da olmuştu. Bu rolümüzü de devam ettireceğiz. Elbette Buça, Irpin ve bazı bölgelerden gelen görüntüler kabul edilemez görüntülerdir. Bu görüntüler şu anda müzakereleri biraz gölgeledi. Daha doğrusu oluşan göreceli atmosferi malesef gölgeledi. Fakat her şartta yine Zelenskiy'nin söylediği gibi "Bir Ukraynalı olarak belgi müzakere etmemem lazım fakat bir Cumhurbaşkanı olarak müzakereleri sürdürmemiz gerekir" dedi. Zor şartlarda bile müzakereleri sürdürmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü burada bir sonuç elde edeceksek tek yol diplomasi. Biz bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Tabi dünden bu yana ikili görüşmelerimiz de oldu. Türkiye'nin güzellikleri sergisine de katıldık daha doğrusu açılışını yaptık. Dün gelir gelmez Kanada Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Buradaki en önemli konu savunma sanayiindeki kısıtlamalar. Yani ihracat izinleri ile ilgili sıkıntı yaşamıştık. Cumhurbaşkanımız telefonda bu konuyu gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı ile bugün mektup teatisi ile bu sorunu aşmak konusunda mutabık kaldık. Şu anda arkadaşlarımız mektup konusunda çalışıyorlar.

İtalya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldik. Özellikle Türkiye-İtalya-Fransa üçlü toplantılarının gerçekleşmesi ve daha önce niyet mektubunu imzaladığımız projenin canlandırılması konusunda atılacak adımları değerlendirdik. Cumhurbaşkanımız bu konuyu hem Macron ile hem de Başbakan Draghi ile NATO liderler zirvesi marjında ele almıştı. Bunun takibini de yapıyoruz önümüzdeki süreçte Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları düzeyinde, liderler düzeyinde üçlü toplantının hazırlığını yapmak için bir araya gelme konusunda mutabık kaldık.

Diğer taraftan İtalya ile hükümetler arası zirveyi de bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirme konusunda Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Draghi mutabık kalmışlardı bunun hazırlığını da birlikte yapacağız.

Putin ve Zelenskiy görüşecek mi? Ukraynalı müzakereci açıkladı

 

Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü: Müzakereler ele alındı

 

Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü

 

Türkiye, Ukrayna'ya asker gönderecek mi? Çavuşoğlu açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GA07 Nisan 2022 23:29

    Helal sana Dışişleri Bakanımız. Hakkını veriyorsun.

  • Fatih07 Nisan 2022 20:37

    Biraz kötü görüntüler? Ne birazı? Resmen soykırım yapmışlar. Nasıl bir alçakça bir davranıştır ki çocuklara tecavüz edip, insanları köpek gibi öldürüp yollara atmak. Putin'in müzakere gibi bir amacı sizinle zaman kazanıyor. İyi imaj vermek içim müzakere ediyormuş gibi görünüyor sadece. Rus siyaseti tamamen yalan ve alçaklık üzerine kuruludur. Aklınızdan çıkarmayın. Bu kadar kolay düşmeyin bu tuzaklara.