E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCathie Wood: Küresel enflasyonun sonu geliyor---

Cathie Wood: Küresel enflasyonun sonu geliyor

Cathie Wood: Küresel enflasyonun sonu geliyor
26 Ekim 2021 - 11:13 borsagundem.com

Ark Invest’in kurucusu ünlü yatırımcı Cathie Wood, küresel enflasyonun kış tatil dönemi sonrasında geri çekileceğini söyledi. Wood genel algının aksine ufukta deflasyon tehdidi öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood küresel enflasyonun kış tatil dönemi sonrasında geri çekileceğini söyledi. Son yılların en çok ses getiren fon şirketi Ark Invest’in kurucusu olan Wood, Twitter ve Square’in kurucusu Jack Dorsey’in hiperenflasyon teorisine katılmadığını açıkladı.

Jack Dorsey geçtiğimiz Cuma günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Hiperenflasyon her şeyi değiştirecek. Bu gerçekleşiyor” ifadelerini kullanmıştı. Wood ise yüksek fiyatların Noel ve yılbaşı tatil dönemi sonrasında geri çekileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cathie Wood enflasyon öngörülerini paylaştığı Twitter mesajında, “2008-2009’da FED (ABD Merkez Bankası) parasal genişlemeye başladığında enflasyonun yükseleceğin düşünüyordum. Hatalıydım. Bunun yerine ivme, paranın yıl başına dönüşüm oranı, enflasyon etkilerinin ortadan kaldırarak düşüşe geçti. İvme hala düşüyor” açıklamasında bulundu.

Birçok piyasa katılımcısı artan enflasyon konusunda endişelenmeyi sürdürüyor. Wood ise emtia fiyatlarının yükselişiyle deflasyon ortamının oluşacağını, inovasyonun gerisinde kalan şirketlerin iflas edeceğini ve inovasyon trendlerinin yükseleceğini öngörüyor.

Wood Twitter’daki açıklamasında, “Şu anda üç deflasyon kaynağının küresel ekonomiyi kasıp kavuran tedarik zinciri kaynaklı enflasyonun üstesinden geleceğine inanıyoruz. Bu sebeplerden ikisi kalıcı, diğer bir deyişle uzun vadeli ve bir tanesi döngüsel. Teknolojinin ortaya çıkardığı inovasyon deflasyoneldir ve en güçlü deflasyon kaynağıdır” ifadelerine yer verdi.


Küresel enflasyonun üstesinden gelecek üç deflasyon kaynağı

Dünyaca ünlü teknoloji fonu ARK Innovation’ın portföy yöneticisi yapay zekanın üretim maliyetinin yıllık %40 ila %70 oranında düştüğünü ve maliyetlerdeki bu düşüşün “rekor bir deflasyonist güç” olduğuna inandığını söyledi.

Wood açıklamasında, “Maliyetler ve fiyatlar düştüğünde, deflasyon olmasa bile, ivme ve dezenflasyon takip eder. Eğer tüketiciler ve işletmeler fiyatların gelecekte düşeceğine inanıyorsa mal ve hizmet satın almak için bekleyecek ve paranın değişim ivmesini aşağı çekecektir” dedi.

Borsa uzmanı ayrıca geleceğe yeterince yatırım yapmayan S&P 500 şirketlerinin de ekonomide deflasyonist güç oluşturacağını söyledi. Wood’un sözünü ettiği fenomen “yaratıcı yıkım” olarak da biliniyor.

Wood, “Teknoloji ve telekom balonunun patlamasıyla ve 2008-09 yıllarında Küresel Finans Krizi’yle birçok şirket birçok şirket, kâr / temettü isteyen kısa vadeli yatırımlara odaklı hissedarlara hitap etti, şimdiyse temettü ödemek ve hisse geri alımı yapmak için bilançolarını kullandılar, hisse başına kazanç rakamlarını ‘imal ettiler’. İnovasyona yeterince yatırım yapmadılar ve muhtemelen giderek eskiyen mallarını fiyat düşürerek satmak yoluyla borçlarını ödemeye çalışmak zorunda kalacaklar: Bu deflasyon demek” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı bu şirketleri ‘değer tuzakları’ olarak tanımlıyor ve daha önceki bir açıklamasında bu şirketler nedeniyle büyük borsa endekslerinin tehdit altında olduğunu söylemişti.

Wood’a göre enflasyonun üstesinden gelecek en son faktörse pandemi ve tedarik zinciri krizi nedeniyle mal stokçuluğu yapılması. Wood ekonomi hizmet sektörüne kaymaya hazırlanırken birçok şirketin aşırı siparişte bulunduğunu belirtti.

Borsa uzmanı, “İşletmeler kapandığı ve korona virüs krizi sırasında mal tüketimi başlarken hazırlıksız yakalandıkları için, hala ihtiyaçlarının iki veya üç kat ötesinde sipariş vermek için çabalıyorlar” dedi.

Cathie Wood açıklamasının sonunda, “Sonuç olarak, tatil sezonu sona erdiğinde ve şirketler fazla tedarikle karşılaştığında, fiyatlar gevşeyecektir. Kereste ve demir cevheri gibi bazı emtia fiyatları halihazırda %50 düştü. Bu düşüşün nedenlerinden biri de Çin’deki çöküştü. Petrol fiyatları bu açıdan en aykırı değer niteliği taşır ve psikolojik açıdan önemlidir” ifadelerini kullandı.

Elon Musk’tan cevap geldi

Cathie Wood’un Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın ardından Tesla’nın kurucusu olan dünyanın en zengin insanı Elon Musk kendi enflasyon öngörüsünü paylaştı. Musk, Wood’un deflasyon öngörüsüne ilişkin Twitter mesajını da etiketleyerek, “Uzun vadeyi bilmiyorum ama kısa vadede güçlü bir enflasyon baskısı öngörüyoruz” dedi.

Musk’ın elektrikli araba şirketi Tesla, Wood’un teknoloji fonunun önemli bir parçasını oluşturuyor. Borsa uzmanının teknoloji fonu Ark Innovation 2020 yılında %150 kâr getirerek bütün dikkatleri üzerine çekmişti. Fon bu yıl %2 düşüş göstermesine karşın 2021’in başından bu yana 5,7 milyar dolardan fazla yatırım aldı.

Twitter’ın CEO'sundan korkutan senaryo: Hiperenflasyon geliyor

 

Ons altında tutunma çabaları, gram altında kar satışları

 

Solana’da rekor ralliyi ne tetikledi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 2023 de devam ederse26 Ekim 2021 12:13

    Küreseli bilmiyorum ama ülkesel enflasyonun sonu yok gibi hissediyorum.. Yatırım tavsiyesi değildir.