E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCarlyle'nin MENA Fonu Türkiye'den çıkıyor---

Carlyle'nin MENA Fonu Türkiye'den çıkıyor

Carlyle'nin MENA Fonu Türkiye'den çıkıyor
04 Temmuz 2016 - 07:54 borsagundem.com

Dünyanın en büyük özel yatırım fonlarından biri olan Carlyle’nin sahip olduğu MENA fonu TVK Tersanecilik, Medikal Park, Bahçeşehir Koleji ve Penti yatırımlarını birer birer satarak Türkiye’den çıkıyor.

2011 yılında Türkiye’ye gelen dünyanın en büyük özel fon sahibi Carlyle Group, Türkiye’den çıkıyor. Carlyle, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için kurduğu MENA fonu ile Türkiye’de TVK Tersanecilik, Medikal Park, Bahçeşehir Koleji ve Penti’ye yatırım yapmıştı. Ancak Carlyle, ülke ekonomisinde yaşanan büyümenin yavaşlaması nedeniyle Penti haricindeki yatırımlarından çıktı. Hürriyet Gazetesi yazarı Jale Özgentürk, dünkü köşesinde Carlyle’nin Türkiye’den çıkış hikayesini kaleme aldı.

Dünya 2008 krizinin derin etkisini yaşarken 2011’de Türkiye yüzde 8.5 büyüyordu. Ekonomide istikrar, barış süreci gibi olumlu gelişmeler de yabancı fonlar için Türkiye’yi son derece cazip kılıyordu. Fonların gözü sağlık, tekstil, eğitim, perakende gibi hızlı büyüyen sektörlerdeydi.

Danışmanları arasında ABD başkanları, başbakanlar, bakanlar bulunan dünyaın en büyük özel yatırım fonlarından biri olan Carlyle da bu rüzgardan etkilendi. Dünyada 178 milyar dolarlık varlık yöneten Carlyle’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika için kurduğu MENA fonu TVK Tersanecilik, Medikal Park, Bahçeşehir Koleji ve Penti’ye yatırım yaptı.

Ancak aradan geçen 5 yılda Türkiye ekonomisinin büyümede yüzde 3’e çakılması, bölgede artan gerilim, fonlar için Türkiye’nin cazibesini azalttı. Bu gelişmeler üzerine Carlyle da Türkiye’deki yatırımlarından çıkmaya başladı. TVK ve Medikal Park’tan çıkan fon, son olarak Bahçeşehir Koleji’ndeki hisselerini de grubun kurucusu Enver Yücel’e sattı. Fonun şu anda sadece Penti’de yatırımı var.

Carlyle’ın eğitimden çıkmasında sadece ekonomik gerekliliklerin olduğunu söylemek doğru olmaz. “Milli ve yerli” eğitim kararı da kısa süre önce Doğa Koleji’nden çıkan Türkiye’de yabancıların kurduğu bir başka fon olan Turkven gibi Carlyle’ı etkiledi.

Türkiye’ye büyük övgülerle giren fon, artık yeni yatırım düşünmüyor. Ortadoğu bölgesi için oluşturulan yaklaşık 1 milyar dolarlık MENA Fonu kapatıldı.

Carlyle’ın ortaklığı Bahçeşehir Koleji’nde 90 milyon TL olan cironun 4.5 yılda 800 milyon TL’ye çıkmasına neden olmuş.

Fonların ya da yabancı yatırımların sermaye birikimi yetersiz olan Türkiye’ye katkısını bu rakam göstermiyor mu?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)