E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari işlemler açığı beklentilerin üstünde---

Cari işlemler açığı beklentilerin üstünde

Cari işlemler açığı beklentilerin üstünde
11 Temmuz 2013 - 11:35 borsagundem.com

Mayıs ayı için 6,3–6,7 Milyar dolar aralığında piyasa beklentisi olan cari işlemler açığı 7,52 Milyar dolar eksiyle ile beklentilerden kötü geldi

Mayıs ayı için 6,3–6,7 Milyar dolar aralığında piyasa beklentisi olan cari işlemler açığı 7,52 Milyar dolar eksiyle ile beklentilerden kötü geldi. Ocak-Mayıs arasındaki 2013 cari işlem açığı ise 31.920 Milyar dolar olarak gerçekleşti. Son bir yıllık cari işlemler açığı ise 53.595 Milyon dolar oldu. Sabah olumlu açılış yapan piyasalar veri sonrası kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Sabah paritedeki hareketle 1,92’li seviyeleri gören Dolar/TL veri sonrası tekrar 1,9450’li seviyelere yükseldi. BIST’te ise %3’e yaklaşan yükselişle açılış sonrası yükseliş oranı %1,5’lara kadar geriledi.
Cari işlemler açığındaki artışta ana etken dış ticaret açığından kaynaklanan artış olmuştur. Mayıs ayında dış ticaret açığı 8.146 milyon dolar artış gerçekleştirmiştir. İlk beş aylık dönemde dış ticaret açığı 33.811 milyon dolar oldu. Son bir yıllık dış ticaret açığı ise 70.259 milyon dolar oldu. Artışta etkili olan bir diğer kalem ise gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım/gider ’de Mayıs ayında gerçekleşen 1.553 milyon ABD dolarlık çıkış olmuştur.
Daha önce kriz döneminde cari işlemler açığına pozitif katkı yapan Net Hata noksan kalemindeki 2013 yılındaki çıkış dikkat çekiyordu. 2013 yılında ilk dört aylık dönemde 5,7 Milyarlık eksiye işaret eden Net-Hata Noksan kalemi Mayıs ayında 2,85 Milyar dolar arttı. Bu artıyla birlikte ocak-Mayıs dönemindeki Net-Hata noksandan kaynaklana eksi 2,88 Milyar dolara düştü.
Cari işlemler açığında iyileşmenin durduğu görülüyor. Önümüzdeki ayda bu kötüleşme devam edebilir. Ancak TL’nin Haziran ayında değer kaybetmeye başlamasıyla birlikte dış ticaret dengesinden ilerleyen dönemde kur kaynaklı bir düşüş görebiliriz. TL’deki değer kaybının belirli bir seviyede dengelenmesi sonrası yılın ikinci yarısında dış ticaret açığında sağlanacak iyileşmeyle birlikte, yılın ikinci yarısında cari işlemler açığında tekrar iyileşme gerçekleştiğini görebiliriz. Diğer yandan son yaşanan gezi parkı olayları nedeniyle turizm gelirlerinde yaşanacak gerileme ve yabancı sermaye çıkışının gelişmekte olan ülkelerden FED kararı sonrası çıkış yapmaya başlaması önümüzdeki dönemde cari işlemler açığını olumsuz yönde etkileyecek faktörler olacaktır. Şuan için TL’deki değer kaybı cari işlemler açığında katalizör görevi görecektir. Döviz kurundaki yükseliş sonrası ihracatçıların daha rekabetçi bir kurla ihracatı arttırması beklenirken, ithal ürünlerde talebin bir miktar düşmesi beklenmektedir.
ASYA YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)