E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açıkta iyileşme ve büyüme çelişkisi---

Cari açıkta iyileşme ve büyüme çelişkisi

Cari açıkta iyileşme ve büyüme çelişkisi
11 Nisan 2014 - 10:59 borsagundem.com

Şubat ayında cari işlemler açığı 3 milyar 191 milyon dolar oldu

Türkiye'nin şubat ayında cari işlemler açığı 3 milyar 191 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 62 milyar 246 milyon dolar oldu. Cari işlemler dengesi rakamlarını yorumlayan Halk Yatırım, cari açıktaki iyileşmenin kalıcı olup olmayacağını değerlendirdi.

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda şu görüşlere yer verildi,
   
"Cari açıktaki iyileşmenin kalıcılığı büyüme görünümüne bağlı.    
Dış ticaret dengesindeki düzelme cari açıkta beklenen olumlu etkisini gösteriyor. Şubat cari açık rakamı, 3,15 milyar dolarlık beklentimize paralel olarak olarak, 3,19 milyar dolara geriledi (Ocak'ta 4,93 milyar dolar, Şubat 2013'te 5,09 milyar dolar idi). Böylece, 62 milyar dolara inen yıllık cari açık rakamındaki gerileme Şubat ayından itibaren hız kazanmış görünüyor (Ocak'ta 64,1 milyar dolar idi). Yıl sonunda 46 milyar dolar düzeyine gerileyeceği tahminimizi koruyoruz. Altın hariç cari açıktaki gerileme, 52,4 milyar dolardan 51,6 milyar dolara olmak üzere, daha ılımlı da olsa sürüyor.   
Finansman tarafında da olumlu gelişmeler sözkonusu. Doğrudan yatırımların katkısı devam ederken (iki ayda 2,4 milyar dolar), son üç aydır artan bankaların yurtdışı muhabirlerindeki yabancı para mevduatları Şubat'ta 2 milyar dolar azalmış. Bankaların sendikasyon kredileri "net borçlanma" tarafına dönerken, "net hata ve noksan" kaleminden döviz girişleri devam ediyor. 
   
Diğer taraftan, reel kesimin yatırımlar için kullandığı uzun vadeli krediler zayıf seyrini koruyor. İthalatın finansmanı için kullanılan kısa vadeli krediler, ithalattaki azalışa paralel olarak, "net çıkış" tarafında kalıyor. Portföy yatırımları da, bono ve hisse tarafında "net çıkış" bölgesinde. Mart ayı için ise hisse tarafı "net giriş"e işaret ederken, bono tarafının "net çıkış"ta kaldığı gözleniyor.   
Net dengede ise, geçen yılın Kasım ayından itibaren gerileyen resmi rezervler, Şubat'ta 1,4 milyar dolarlık artışa işaret ediyor.
   
İhracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, TL'nin daha rekabetçi seviyesi ve kredilerdeki yavaşlama, cari açıkla ilgili iyileşme beklentilerini destekliyor. Enerji fiyatlarının da ılımlı görünümü diğer bir destek unsuru. Ancak, finansal piyasalarda gözlenen rahatlamanın kalıcı olması ve bunun büyüme beklentilerinde yukarı risk oluşturması durumunda, iç talebin cari açığı indirmede beklenen katkısı beklenene göre daha düşük seviyede kalabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)