E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık yakın geleceğin en yükseği---

Cari açık yakın geleceğin en yükseği

Cari açık yakın geleceğin en yükseği
13 Şubat 2014 - 10:38 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın açıkladığı cari açık verisini Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer yorumladı

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, Aralık ayındaki cari açık rakamının yakın geleceğin en yüksek aylık açığı olacağı görüşünü savundu.
İnanç Sözer Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayında cari işlemler açığının 7,4 milyar dolarlık ortalama piyasa beklentilerinin ve 7,8 milyar dolarlık tahminlerinin üzerinde, 8,3 milyar dolar ile 33 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. 
Sözer, cari açığın tahminlerimizin üzerinde gelmesinde, gelir dengesinin yedi ayın en yüksek açığını vermesinin etkili olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Bu arada Aralık ayı verisi ile birlikte önceki aylara ilişkin cari açıkta toplamda 0,7 milyar dolar artıcı yönde revizyon yapıldı. Böylece 2013 yılında cari açık 2012’deki 48,5 milyar dolardan 65,0 milyar dolara yükseldi. 11,8 milyar dolarlık rekor net altın ithalatı dışlandığında ise, cari açık -%1,8 düşerek 53,2 milyar dolara gerilerken, ekonomi de %4,0 civarında büyümeyi başardı. Önümüzdeki dönemde altın ithalatı ve petrol fiyatlarının seyri dış ticaret açığında riskleri canlı tutsa da, para politikasındaki son sıkılaştırma ve makroihtiyati tedbirlerin etkisi ile aşağı yönlü riskler arttı. Altın ithalatının yavaşlayacağı varsayımı altında, 2014 yılı için cari açık tahminimiz 54 milyar dolarlık piyasa beklentisinin altında 49,5 milyar dolar (milli gelire oran olarak %6,0) iken, süregelen belirsizlikler nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğunu 
düşünüyoruz. Bu çerçevede Aralık ayındaki cari açık yakın geleceğin en yüksek aylık açığı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)