E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık verisi faiz indirimi sağlar mı? ---

Cari açık verisi faiz indirimi sağlar mı?

Cari açık verisi faiz indirimi sağlar mı?
11 Eylül 2014 - 11:52 borsagundem.com

Temmuz cari denge verilerinin açıklanmasından sonra faiz indirimine ilişkin beklentiler de netleşmeye başladı

Merkez Bankası PPK toplantısında faiz indirimine ilişkin muhtemel adımları değerlendiren Şekerbank, cari açıkla beraber beklentileri raporunu yayınladı. Şekerbank tarafından hazırlanan analiz bülteninde şu görüşlere yer verildi:
   
"Temmuz ödemeler dengesi verilerine göre 2,6 milyar USD tutarındaki aylık cari açığa karşılık, net hata noksan dahil finansmanın 2,9 milyar olması sayesinde ödemeler dengesi fazlası 0,2 milyar oldu. Haziran itibarıyla 52,1 milyar USD olan son on iki aydaki cari açık, temmuz itibarıyla 48,5 milyara geriledi. Bu gerilemede, geçen yıl cari açığı arttıran altın ticaretinin bu yıl azaltması, ekonominin yavaşlaması ve ihracatın desteği gözlenmekte. Dolayısıyla, geçen yıl GSYH’nin %8’ine yükselmiş olan cari açığın bu yıl 46 milyar USD ile %6’sı düzeyine düşmesini mümkün görüyoruz. Finansman açısından belirgin kötüleşme beklemiyoruz fakat FED’in faiz artırımının gündemdeki ağırlığının artması portföy yatırımları üzerinden risk oluşturabilir. 
   
Temmuzda finansman yönündeki ayrıntılar şöyle özetlenebilir: Yurtiçine giren doğrudan yatırımlar görece yataydı  böylece, yedi ayda 7,9 milyar USD giriş gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre %9 arttı. Yurt dışından kredi kullanımı bankalar için uzun vadeli olmak üzere, reel sektörde de sürdü. Hisse senetleri ile tahvillere girişler de sürdü. (Öncü verilere göre ağustosta tahvilden çıkış görülürken, hisse senetlerinde görülmedi.) 
   
TCMB’nin bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısından beklentimizi şöyle özetleyebiliriz: 25 Eylül’deki toplantıda, enflasyonun seyri dolayısıyla %8,25 olan politika faizinin sabit tutulması beklentimizi koruyoruz. Gecelik faizlerde indirim olasılığının da son günlerdeki kur yükselişi sonrasında önemli ölçüde azalmış olduğunu düşünüyoruz.
   
Temmuz 2014 verilerine göre gelişmeler şöyle özetlenebilir:    Ödemeler dengesi son on iki ayda 6,7 milyar USD fazla verdi, haziran itibarıyla 4,8 milyar USD fazlaydı (sol üst grafik). Ödemeler dengesinin iki ana bileşeni şöyle özetlenebilir: 
   
Cari işlemler dengesi son on iki ayda 48,5 milyar USD açık verdi, haziran itibarıyla 52,1 milyar açıktı.
   
Finansman hesabı (net hata ve noksan dahil) 55,2 milyar USD fazla verdi, haziran itibarıyla 56,9 milyar fazlaydı. 
   
Cari Denge temmuzda 2,63 milyar USD açık verdi  beklentimiz 2,85 milyar, beklenti ortalaması 2,68 milyar USD açıktı. 
   
Temmuz itibarıyla son on iki ayda 48,5 milyar USD açık gerçekleşti  önceki ay itibarıyla 52,1 milyardı. 
   
Cari açık haziran itibarıyla 52 milyar USD düzeyindeydi ve bunun GSYH’ye oranı %6,5’ti. 
   
Bu yıl cari açığın 46 milyar USD ile GSYH’nin %5,8'i düzeyinde gerçekleşmesini mümkün görüyoruz. TCMB Beklenti Anketi’ndeki 2014 beklentisi 49 milyar USD. Geçen yıl cari açık 65 milyar USD, GSYH’ye oranı %7,9’du." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)