E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık hedefe yaklaştı---

Cari açık hedefe yaklaştı

Cari açık hedefe yaklaştı
14 Ocak 2014 - 11:28 borsagundem.com

Cari açık Kasım’da 3,9 milyar $ ile beklentilerin (4,2 milyar $) altında gerçekleşti

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:
" *Ocak-Kasım dönemi açık toplam 56 milyar $’a yükseldi  OVP yılsonu hedefi 58,8 milyar $.
  *Aralık ayında TİM verilerine göre, ihracat yıllık ~%10 oranında güçlü bir artış gösterdi. Bunun cari açığı olumlu etkilemesi ve yıl sonu hedefinin büyük oranda tutturulması beklenebilir.
  *2014’de OVP hedefi 55,5 milyar $  tüketimi azaltıcı önlemler ve TL’nin değer kaybının ithalat talebini düşürebilecek olması, cari açığı olumlu etkileyecek bir faktör. Ayrıca Euro Bölgesi’nde görülen toparlanmanın ihracatımızı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Nitekim AB’nin toplam ihracatımız içindeki payında (%44) kademeli bir artış görmekteyiz. 2014 yılı OVP’de öngörülenden (%4) daha düşük bir büyüme oranına paralel olarak daha düşük bir cari açık görülmesi beklenebilir.
  *12 aylık kümülatif altın hariç cari açık TCMB’nin beklentisine paralel olarak 52 milyar $’dan  50,7 milyar $’a geriledi.
  *12 aylık kümülatif altın ve enerji hariç ise 2,4 milyar $’dan 1,5 milyar $’a geriledi.
  *Finansman tarafında  Kasım’da 3,9 milyar $ cari açığa karşılık 5,1 milyar $’ı sermaye hesabından ve 0,95 milyar $’ı net hata& noksandan olmak üzere toplam 6 milyar $ sermaye girişi yaşandı. Kalan 2,1 milyar $ ile TCMB rezervleri artış gösterdi.
  *Finansman alt kalemlerine bakıldığında;
    -Doğrudan yabancı yatırımlardaki zayıf seyir sürdü. Ocak Kasım döneminde cari açığın doğrudan yatırımlarla finanse edilen bölümü %14 ile düşük kalmaya devam etti.
    -Portföy yatırımları: Kasım’da hisse senedi piyasasına 772 milyon $ giriş, tahvil piyasasından ise 1,2 milyar $ çıkış görüldü. Ocak-Kasım döneminde hisse senetlerine giriş 1,1 milyar$, tahvil piyasasına giriş ise 5,0 milyar $ oldu.
    -Hükümetin yılın ilk 11 aylık döneminde yurt dışı piyasalardan borçlanması (borçlanma eksi geri ödeme) 4,6 milyar $ oldu.
    -Bankalar Kasım’da yurtdışından net 2,9 milyar $ ve özel sektör 569 milyon $ borçlandı."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)