E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık beklentiyi aştı---

Cari açık beklentiyi aştı

Cari açık beklentiyi aştı
12 Eylül 2013 - 10:03 borsagundem.com

Temmuz ayında cari işlemler açığı 5,8 milyar dolarla beklentilerin üzerinde gerçekleşti

Merkez Bankası, Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, Temmuz'da cari açık 5,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yedi aylık süreçteki cari açık ise 42 milyar doları aştı. Yıllıklandırılmış cari açık Temmuz'da 55,7 milyar dolar oldu. Bu oran Haziran ayında 54 milyar dolardı.
HATA NOKSAN KALEMİ REKOR KIRDI
Temmuz'da net hata noksan kalemi ise 4,8 milyar dolar fazla vererek rekor kırdı.
KAYNAĞI BELİRSİZ DÖVİZ HAREKETLERİ
Herhangi bir yere yazılamayan döviz hareketleri net hata noksan kaleminde yer alıyor. Kaynağı bilinmeyen döviz girişleri bu kalemi artı yapıyor.
PARA NEREDEN GELMİŞ OLABİLİR?
Net hata noksan kaleminin fazla çıkmasında birden fazla etken rol oynamış olabilir: * Kurların yükseldiği dönemde yastık altından döviz çıkıyor. Kur artışıyla vatandaşların nakde dönmeleri etkili olabilir. Sisteme girdiği anda görülmeyen işlem geliri olarak yazılıyor.
* İthalatla ilgili ödemeler firmaların yurtdışı bağlantısıyla yapılıyor. İthalat faturalarının şirketlerin dışarıdaki ortaklıkları tarafından ödenmesi etkili olabilir.
* Turizm gelileri tahminen yazılıyor. Burada bir tahmin hatası olabilir.
* Bavul ticareti etkili olmuş olabilir. Bavul ticareti rakamı da Merkez Bankası'nın tahmini. Buradaki hata olasılığı güçlü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akıllı Yatırımcı12 Eylül 2013 10:43

    aylık 6 mlr $ cari açık; karşılığı, %2-3 gibi ortalama altı ve işsizliğe çare olan büyüme..yıllar yılı değerli tl düsturuyla sanayiciyi ara malı üreticisini perişan edersen, olacağı bu, kamu harcaması ve kredi beslemesiyle poh pohlanan talep ithalata kayar, ortaya böyle hastalıklı bir yapı çıkar..Ama çok bilmiş dangalaklar çıkarlar sürdürülebildiği sürece sorun yok derler..Adamın biri 100 katlı binanın tepesinden atlamış, hem katları sayıyor hem de kendi kendini avutuyormuş...90. kat sorun yok, 80. kat sorun yok, 60. kat sorun yok...! :)))))