E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık 3.1 milyar dolar---

Cari açık 3.1 milyar dolar

Cari açık 3.1 milyar dolar
09 Temmuz 2021 - 10:02 borsagundem.com

Cari işlemler hesabı geçen mayıs ayında 3,08 milyar dolar açık verdi. Piyasa beklentileri cari açığın 2,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

TCMB verilerine göre cari işlemler açığı, Mayıs ayında bir önceki yılın Mayıs ayına göre 919 milyon ABD doları azalarak 3.081 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler çığı 31.858 milyon ABD doları olmuştur.

Bu gelişmede, bir önceki yılın Mayıs ayında 170 milyon ABD doları açık veren hizmetler dengesi kaleminin bu yılın aynı ayında 939 milyon ABD doları net fazla vermesi ve 38 milyon ABD doları net çıkış gösteren ikincil gelir dengesi kaleminin 151 milyon ABD doları net giriş kaydetmesi etkili olmuştur.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon ABD doları artarak 2.869 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Mayıs ayında 2.083 milyon ABD doları açık vermişken, bu ay 774 milyon ABD doları açık vermiştir.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 665 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 254 milyon ABD doları artarak 1.302 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Finans Hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 304 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 836 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 99 milyon ABD doları ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 349 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 718 milyon ABD doları net geri ödeme ve diğer sektörler 796 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 837 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 840 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 93 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 933 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 674 milyon ABD doları ve 19 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 3.574 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ay 1.281 milyon ABD doları net artış gözlenmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe09 Temmuz 2021 10:46

    Acik degil bak daha uyarmam aninda kapatirlar siteyi o guncelleme farkidir acik nedir saha kaldirmis ekonomide