E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCari açık 2017'de arttı---

Cari açık 2017'de arttı

Cari açık 2017'de arttı
14 Şubat 2018 - 10:00 borsagundem.com

Aralık ayı cari açık verisi açıklandı ve beklentilerin üstünde geldi

Merkez Bankası cari açık verisini açıkladı. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Aralık ayına göre 4,36 milyar ABD doları azalarak 7,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Beklenti 7.5 milyar dolar düzeyindeydi. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 47,1 milyar ABD doları oldu.

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3.163 milyon ABD doları artarak 7.426 milyon ABD dolarına ve birincil gelir dengesi açığının 231 milyon ABD doları artarak 1.189 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur.Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 80 milyon ABD doları tutarında artarak 780 milyon ABD dolarına yükselmiştir.Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 208 milyon ABD doları artarak 1.096 milyon ABD doları olmuştur.İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 17 milyon ABD doları artarak 240 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

Finans Hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.083 milyon ABD doları azalarak 490 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
Portföy yatırımları 344 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 142 milyon ABD doları net alış
ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 266 milyon ABD doları net satış yaptığı görülmektedir.
Yurtiçi bankaların yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak 305 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleşmişken, Genel Hükümet 534 milyon ABD doları yeni tahvil ihracı gerçekleştirmiştir.
Diğer yatırımlarda 1.999 milyon ABD doları tutarında net çıkış gerçekleşmiştir.
Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.765 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 606 milyon
ABD doları net azalış kaydetmiştir.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.564 milyon ABD doları ve 647 milyon ABD doları net kullanım, Genel Hükümet ise 605 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.
Resmi rezervlerde bu ayda 8.636 milyon ABD doları net çıkış gözlenmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kral çırılçıplak14 Şubat 2018 10:12

    Yav yok öyle bişey ekonomi süper saçmalamayın heryer mükemmele insanlar şoko partilerden çıkamıyor ne artması aç karnımızı doyuran araplarda var ne istiyonuz bu memleketten ya