E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açığı büyüten önemli etken enerji açığı---

Cari açığı büyüten önemli etken enerji açığı

Cari açığı büyüten önemli etken enerji açığı
26 Mart 2019 - 14:27 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2002 yılından bugüne önemli yatırımlar yapılmasına rağmen ülkenin cari açığının büyük bir bölümünün enerji ithalatından kaynaklandığını söyledi.

Beraberinde AK Parti Giresun İl Başkanı Kenen Tatlı, Milletvekilleri Cemal Öztürk, Kadir Aydın, Sabri Öztürk ile birlikte Giresun’da bugün Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Sorunları yerinde görüp yerinde çözeceksin sorununu bir parçası olacaksın.

Vatandaşlarımızla bir araya gelmek suretiyle hizmet ve projelere ilişkin konularda aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Enerjinin sadece aydınlatmada değil, sanayi ve ekonomide önemli bir yeri olduğunu kaydeden Dönmez "Hayatın kaynağı haline geldi. Su, hava kadar önemlidir. 2002 yıllarında o günün bakanlığı, olmayan enerjiyi yönetmeye çalışıyordu. 30 bin megavat kurulu gücü 89 bin megavata çıkardık. Ülke büyüyor ekonomi büyüyor. Ülke yüzde 5-6 büyürken enerjiye olan talep bunun 1,5 katı kadar artmış. Bu açığı kapatıp ihtiyacı da kapatacaksın. Bununla ilgili 100 bin dolarlık yatırım yapılmış bunun bir kısmı da özel şirketler aracılığıyla yapıldı.23 milyar dolarlık özelleştirme yapılmıştır. Bunlar hazineye kaynak olarak girdi. Özel sektörün giremediği yerlere devlet olarak biz kaynak aktardık. Gerek elektrik gerekse doğalgaz baktığımızda niteliği itibarıyla kamu hizmeti özelliğini yitirmiş değil. Sanki buralar kamu hizmetini bırakmış gibi bir algıya düşmemek gerekir. Biz sadece işletme hakkı devri yapmışız. Şebeke sorunlarıyla ilgili ifade edilen sorunlara ilişkin görüşeceğiz. Doğalgaz konusuna gelince bazı ilçelerimizde çalışmalar başladı yakın zamanda enerji verilmeye başlanacaktır. Doğalgazda ülke nüfusunun yüzde 60’ından fazlası doğalgaz kullanıyor. Kamudan hiçbir kaynak ayırmadan bunları başardık. Doğalgazın önemli bir kısmını da ithal ediyoruz. Henüz kendi kendimize yeterli değiliz. Ancak bu konuda yeni arayışlarımız devam ediyor. Yerin altındaki varlığımız ekonomiye kazandırılmadığı sürece kimseye faydası olmaz. Önemli bir kısmını ithal ediyoruz. İşte cari açığın önemli bir nedeni de budur” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lozan26 Mart 2019 22:01

    Lozanda gizli anlaşma var çıkartamıyoruz palavrası ile tebanızı kekliyorsunuz. Tamam da 1945 yılında İnönü nasıl Batman'da petrol çıkardı. Siz anca yandaş tersanelere gemi ve işe yaramayan siha yaptırın. Asker mevzide önüme el bombası düştü diyor. Otomatik sistemler nerede, petrol nerede.

  • vatandaş26 Mart 2019 17:40

    onu bizde biliyoruz sayın bakanım önleminiz ne olacak 

  • atilla aktar26 Mart 2019 17:12

    ülke olarak geriye gitmekteyiz enerji bulamıyorsak kendi enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanma ve doğal enerji kaynakları daha aktif kullanmaya yönelmeliyiz

  • eee26 Mart 2019 15:17

    kktc de arıyoruz bulamadık hala bişeler. bizim ulke sınırında bulunmuyor, sınır ötesınde herkes buluyor. bu ne saçma sapan iştir ?

  • bekir ırmak27 Mart 2019 08:55

    Kardeş kıbrıstaki yeni başladı bulamadık deme henüz erken. Sınır ötesinde herkes buluyor lafı gerçeklikten uzak. Arap plakası dersen bizim petrol jeolojik süreçlerde plaka hareketleri nedeni ile arap plakasına kaçıyor sıkışma rejiminde. Bulamıyoruz işte dünyada bizden fazla sondaj yapan yok. Şaibe karıştırıp insanın aklı ile alay etme.Konuyu çok merak ediyorsan araştır öğren çok cahil yorumlar atıyorsunuz burası paparazi sitesi değil Borsagündem okuyanın böyle yorumlar atmaması gerekir. :D 

  • Hasanby26 Mart 2019 15:02

    Enerjide dışa ( doğalgaz, ithal kömür vb ) bağımlı olduğumuz sürece açık artar. Kendi öz kaynaklarımızı ( güneş enerjisi, kömür ve su ) kullanmalıyız. Almanya'nın güneş kapasitesi , Türkiye'nin 1/5 i  ama bizden çok daha fazla güneş enerjisi elde ediyorlar. ...