E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇapa esnafı büyük sıkıntıda---

Çapa esnafı büyük sıkıntıda

Çapa esnafı büyük sıkıntıda
15 Mart 2016 - 07:34 borsagundem.com

Çapa'nın Sultangazi'ye taşınacak olması bölge esnafını ayaklandırdı

Fatih İlçesi'nin Çapa semtinde yer aldığı için halk arasında Çapa Hastanesi olarak adlandırılan İstanbul Tıp Fakültesi’nin (İTF) Sultangazi’ye taşınma kararı, gelirinin yüzde 80’ini hastaneden elde eden ilçe esnafının tepkisine yol açtı. 110 dönümlük arazi içerisinde yılda 3 milyon kişiye hizmet veren hastanenin taşınmasının 2 bin 500 öğrenci ve 4 bin çalışanın yanı sıra kendilerini de mağdur edeceğini belirten bölge esnafı, hastanenin yerinde yapılandırılması için “Taş Yerinde Ağırdır’ adıyla bir kampanya başlattı. 1.5 ay önce kurulan Çapa Esnaf ve İşadamları Yardımlaşma Derneği çatısı altında yürütülen kampanyayla bölge esnafı, hastanenin taşınmaması için hastalar, doktorlar, öğrenciler ve diğer müşterilerinden imza topluyor. Akşam’ın edindiği bilgiye göre hastanenin taşınması için son karar ise İstanbul Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu ve Sultangazi Belediyesi yetkililerinin önümüzdeki çarşamba günü bir araya geleceği toplantıda belirlenecek.

ÇAPA’NIN BEL KEMİĞİ HASTANE

10 yıldır Çapa’daki küçük dükkanlarında büfe işletmeciliği ve pilav satışı yaptıklarını anlatan Aydın Hendemoğlu da hastanenin taşınmasıyla iş hacimlerinin yüzde 70 azalacağını düşünüyor. Çapa’da 30 yıldır esnaflık yapan Başvekil Extra isimli büfenin işletmecisi Naci Özbey de hastanenin taşınmasından dertli. İstanbul Tıp Fakültesi’nin Çapa semtiyle özdeşleştiğini ve bu bölgeye kimlik kazandırdığını anlatan Özbey, “Hastanenin taşınması Fındıkzade’den Topkapı’ya kadar olan 2 kilometrekarelik alanda yatırım yapan işletmeleri etkiler.

İLÇENİN KALİTESİ DÜŞER

Sadece bu büfede 25 kişiye iş veriyoruz. Biz hastanenin yeniden yapılandırılmasından tarafız” diyor. Güngör Kuruyemiş’in sahibi Necati Güngör de hastanenin taşınmasının günlük 1000 TL olan iş hacimlerini yüzde 50 düşürmenin yanı sıra bölgedeki yatırımların değerini çok gerileteceğini söylüyor. Hastane sayesinde bölgede doktor, hemşire, öğretim görevlisi, öğrencilerden oluşan eğitim düzeyi yüksek kesimlerin oturduğunu dile getiren Güngör, “Bu insanlar buradan giderse ilçenin kalitesi düşer. Bölgedeki emlak fiyatları bile değer kaybeder” diye konuştu.

5 yıl önce karar alındı

Çapa'daki İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi (İTF) ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) hastanelerinin fiziksel altyapı olarak yetersiz kaldığı, depreme dayanıksız olduğu, hasta ve çalışan güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığı gerekçeleriyle 5 yıl önce yıkılıp yeniden yerinde yapılandırılması kararı alındı.

Vitrinler afişlerle donatıldı

Kampanya için hastanenin yer aldığı Millet Caddesi üzerindeki eczane, lokanta, büfe, laboratuvar ve kafe gibi pek çok işletme vitrinine “Çapa Tıp Fakültesi taşınmasın-Taş Yerinde Ağırdır” yazılı afişler yapıştırdı. İçeriye giren müşterilerinden de kampanyaya destek amaçlı imza isteyen bölge esnafı sorunlarını AKŞAM’a anlattı. Hastanenin tam karşısında doğal ürünler satışı yapan Sahra Doğal Ürünler çalışanlarından Metin Birinci, mağazalarının cirosunun yüzde 65’ini Çapa Tıp Fakültesi’ne gelen insanlardan sağladıklarını, hastanenin taşınması durumunda çok ciddi sıkıntı yaşayacaklarını söyledi.

Sultangazi’ye 650 yataklı akıllı hastane

Sultangazi 650 yataklı devlet hastanesinde çalışmalar sürerken Çapa Tıp Fakültesi'nin de buraya taşınması konusunda istekte bulunuldu. Sultangazi'ye yapılacak devlet hastanesinin temeli Ağustos 2014'te atılmıştı. 46 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen hastanede 200 yatak kadın doğuma ayrılacak. 160 bin metrekare kapalı alana sahip hastanenin 'Akıllı Hastane' olması planlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Suat tosun 15 Mart 2016 10:22

    Adamlardaki bahanebbak.sanki dukkan kendilerinin cogu kira nereye tasinirsa orda acarsin dukkanini.sizin asil.derdiniz emlak fiyatlarinin dusuceginden dolayi.gercekci olun.