E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinÇanakkale'de barajlar kurudu---

Çanakkale'de barajlar kurudu

Çanakkale'de barajlar kurudu
08 Kasım 2016 - 15:30 borsagundem.com

Çanakkale'de bazı barajlardaki doluluk oranı, yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle yüzde 6'ya kadar düştü

Çanakkale il genelinde içme, kullanma ve sulama amaçlı olarak bulunan toplam 9 barajdaki su miktarı, yaklaşık 6 aydan bu yana istenen düzeyde yağış olmaması nedeniyle azaldı. Sulama amaçlı kullanılan ve toplam 136 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Biga Bakacak Barajı'nda 8 milyon 139 bin metreküp su bulunurken, barajın doluluk oranı yüzde 6'ya indi. Biga Ovası'nın sulama ihtiyacını karşılayan 88 milyon metreküp kapasiteli Biga Taşoluk Barajı'nda ise 25 milyon 347 bin metreküp su miktarıyla, doluluk oranı yüzde 28'e düştü.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çanakkale merkezinde metrekareye mayıs ayında 26.8, haziran ayında 39.9, eylül ayında 1.8 ve ekim ayında ise 8.6 kilogram yağış düştü. Temmuz ve ağustos aylarında ise hiç yağış olmadığı bildirildi. Çanakkale merkezindeki içme, kullanma ve sulama ihtiyacını karşılayan 54 milyon metreküp su kapasiteli Atikhisar Barajı'nda da su miktarı ciddi oranda azaldı. 15.5 milyon metreküp su bulunan barajda doluluk oranı yüzde 28 oldu. Baraj havzasının bir bölümünde çekilen su nedeniyle toprak çatladı. Çölü andıran manzaralar ortaya çıktı.

TÜM BARAJLARDA SU MİKTARI AZALDI

Bayramiç, Ezine ve Kumkale ovalarını sulayan 96.5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda ise, 15.5 milyon metreküp su bulunurken, doluluk oranı yüzde 16 düzeyine indi. İçme ve sulama ihtiyacını karşılayan 12 milyon 282 bin metreküp kapasiteye sahip Gökçeada Zeytinköy Barajı'nda halen 5 milyon 259 bin metreküp su bulunuyor. Barajın doluluk oranı yüzde 43 düzeyinde bulunuyor.

Gelibolu'nun içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 milyon 126 bin metreküp su kapasiteli Tayfur Barajı'nda şuan 1 milyon 483 bin metreküp su bulunurken, doluluk oranı yüzde 36 seviyesine indi. Yapımı tamamlanan Gelibolu Çokal Barajı ise ağustos ayından itibaren su tutmaya başladı. Lapseki İlçesi'ndeki sulama amaçlı Umurbey Barajı ise 52 milyon 722 bin metreküp kapasiteye sahip. Barajda şu an 26.5 milyon metreküp su bulunuyor ve doluluk oranı yüzde 50. İçme ve sulama ihtiyacını karşılayan 39 milyon 61 bin metreküp kapasiteli Ayvacık Barajı'nda ise şu anda 25 milyon metreküp su bulunuyor, doluluk oranı ise yüzde 32. Sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılayan 18 milyon 450 bin metreküp kapasiteli Lapseki Bayramdere Barajı'nda 13 milyon 306 bin metreküp su bulunuyor, doluluk oranı ise yüzde 72.

Yetkililer, barajların boşalmasına rağmen 2016 yılı sulama sezonunun başarılı geçtiğini belirterek rahat bir nefes alındığını bildirdi. Çiftçiler ise, 2017 yılı sulama sezonu için sonbahar ve kış mevsiminde barajların yeniden dolmasını umut ediyor. Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Çanakkale'de bu akşamdan itibaren yağışlı bir hava bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)