E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCan Pamir: Kripto para birimlerine para diyebilmemiz için faizi olmalı---

Can Pamir: Kripto para birimlerine para diyebilmemiz için faizi olmalı

Can Pamir: Kripto para birimlerine para diyebilmemiz için faizi olmalı
19 Ağustos 2019 - 10:57 borsagundem.com

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Can Pamir Kripto para birimlerini değerlendirdi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Can Pamir, kripto para birimlerinin para olarak tanımlanabilmesi için öncelikle "faizlerinin olması gerektiğini" vurguladı ve bunun da ancak merkez bankalarının müdahalesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Pamir, kripto para birimleri teknolojisinin altında yatan blockchain teknolojisini “çok ciddi bir gelişme” olarak tanımlarken, kripto para birimlerinin ise para olarak tanımlanmaları için gerekli özelliklere sahip olmadıkları için, herhangi bir araç olarak tanımlanamayacaklarını vurguladı.

"Akbil de para yerine geçiyor fakat biz buna kripto para demiyoruz"

DHA’nın sorularını yanıtlayan Pamir, kripto para birimlerinin finansal sistemdeki yerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cryptocurrency (kripto para) dediğimiz şeylere ben tam olarak para diyemiyorum.

"Blockchain tamamen ayrı bir zincir ve altında çok ciddi bir teknolojinin yattığı, belki de sıkça kullanacağımız bir gelişme.

"Fakat bir şeye para diyebilmemiz için onun faizinin olması gerekir, halbuki kripto paralara baktığımızda bunların faizi yok.

"Bir şeye para diyebilmemiz için onun bir merkez bankası tarafından üretiliyor olması lazım, onun bir parasal politika olarak kullanılıyor olması lazım.

"Bu kripto paralarda böyle bir şey söz konusu değil, dolayısıyla bunlara para demek ne kadar doğru bilmiyorum.

"Değerli madenler, hisse senetleri, gayrimenkuller var, insanlar bunlara yatırım yapıyor ve fiyatları arz-talebe bağlı olarak değişiyor.

"Ama kripto paraların bir faizi yok, bunların dinamiklerini, nasıl kullanılabileceklerini ve şu noktada paranın yerini nasıl alabileceğini bilmiyorum.

"Baktığınızda akbil kullandığınız zaman da para yerine geçiyor veya yemek kartları da para olarak kullanılıyor; fakat biz bunlara kripto para demiyoruz, bunun yerine para yerine geçen araçlar diyoruz."
"Zamanında lale soğanına yapılan yatırım gibi"

Pamir, kripto para birimlerinin para olarak tanımlanabilmeleri için söz konusu teknolojiye yönelik merkez bankası müdahalesinin gerekliliğine dikkat çekti ve ekledi:

"Ne zamanki ileride merkez bankaları bunları elektronik para olarak kullanmaya başlarlar ve sistemler bu şekilde işlemeye; tahvili, faizi olmaya başlar, o zaman belki daha anlamlı hale gelebilir.

"Şu anda bana göre biraz insanların alıp sattığı, çeşitli karlar elde ettiği bir şeyden bahsediyoruz.
"Nasıl insanlar zamanında lale soğanına da yatırım yaptıysa ve hareketlenmeler olmuşsa, bu durum da onun gibi.

"Dediğim gibi, ne zaman ki merkez bankaları kripto paralara el atarlar ve sistemlerine sokarlar, o zaman daha mantıklı araçlar olarak ortaya çıkarlar."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adsız20 Ağustos 2019 06:27

    BÖLÜM 4 ** ABD dolarının üzerine bizim bildiğimiz kadarıyla yeşil kaşe basılıyor. O zaman kırmızı kaşeli, mavi kaşeli ve sarı kaşeli ABD dolarları ne anlama geliyor? Yeşil kaşeli olanın üzerindeki “FED note” ibaresi varken kırmızı kaşeli olanın üzerindeki “state dollar” ve mavi ve sarı kaşeli olanların üzerindeki şaşırtıcı ifadeler ne anlama geliyor? Neden böyle? Nixon döneminde ve 1971’de tam olarak ne oldu? Bence bunları da aynı heyecan ile toplumla paylaşmalısınız. *** İnsanları bilerek yanılttığınızı düşünmüyorum. Bence kağıt paralar konusunda herkesin sahip olduğu illüzyona, yanlış bilgiye ve düşünceye siz de sahipsiniz. *** Sağlıcakla kalınız.

  • adsız20 Ağustos 2019 06:26

    BÖLÜM 3 ** Merkez bankaları "anonim şirket" statüsündedir. Yani sahibi devlet (halk) olacak diye bir zorunluluğu yoktur. Ülkemizde en büyük hissedar devletimizdir. Ama tüm dünyada merkez bankaları rezervleri dolar olarak tutulduğu için devletimizin bu hamlesi zayıf kalmaktadır. ** Olası diğer söylemleri ve eleştirileri de buraya ekleyeyim. Kriptoparaların (bitcoin) sahibi belli değil diyorlar. ABD Merkez Bankası FED’in sahipleri kimdir? Biliyor muyuz? Sahiplerini bilemediğimiz bir merkez bankasının parasını tüm dünya rezerv birim olarak neden kabul etmek zorundadır?

  • adsız20 Ağustos 2019 06:26

    BÖLÜM 2 ** Faiz demek parayı basan iradenin halkın cebindeki gerçek varlığı ona sormadan alması demektir. Faizi ülkemizde merkez bankası belirliyor. Ama tek başına bunu yapmıyor. Dünyadaki dengeyi ve oranları gözetmek zorunda kalıyor. Peki tüm dünyanın gözü bu konuda nerede? ABD Merkez Bankası FED’de. Peki FED faizi belrlerken kime soruyor? Birleşmiş Milletler’e mi soruyor, Amerikan hükümetine/devletine mi soruyor yoksa kim olduğunu bilmediğimiz birileri mi bu faiz oranını belirliyor? FED’in sahipleri kimlerdir? FED Amerikan devletine ait değildir bir özel şirkettir. ** Altın ve gümüşü merkez bankaları üretmiyor. Altın ve gümüş her yerde altın ve gümüştür. Gerçek para altın ve gümüştür. Altının ve gümüşün faizi yoktur. Paranın faizi olacak diye birşey yok. Ama zamana dayalı enflasyona son derece dayanıklıdır.

  • adsız20 Ağustos 2019 06:25

    BÖLÜM 1 ** Currency (akar) ile para (money) farklı kavramlardır. > Dünyada basılan kağıt paralar "akar" sınıfına girer ama "para" tanımına uymazlar. Onları da eleştiriyor musunuz? ** Paranın özellikleri şöyle sıralanır: durabilitiy (dayanıklılık), divisibility (bölünebilirlik), portabilitiy (taşınabilirlik), fungability (genel geçer eşdeğerlik) > Dünyada basılan kağıt paralar bu dört özelliği taşımıyor. Paydaşlara (yurttaşlara) hiç sorulmadan paralar devalüe edilebiliyor yani durability'si yok. Swift sistemi denen sistem yüzünden portability özelliği tam sağlanmıyor yani demokratik değil...vs

  • Mühendis Bey19 Ağustos 2019 22:13

    Kripto para birimleri de belirttiğiniz değerli madenler gibi arz ve talebe göre değeri değişen varlıklardır. Para üretim şeması metamatiksel modellere dayalı olduğundan arz ve talep dışında hiç bir politik ve sosyal manipulasyonlardan etkilenmezler. Merkez bankalarınin ürettiği para birimleri gibi enflasyondan etkilenmezler. Bu da kripto paraları şu an kullandığımız paralardan bile daha ideal bir para birimi haline getirir. Lütfen yorum yapmadan önce bu teknolojinin işleyişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışın. Bransinizi bilmiyorum ama sadece finans bilmek bu konuda sizi uzman yapmaz. Bunun altındaki teknolojiyi kavrayabilmeniz için teknik bilgiye, bilgisayar bilimlerine ihtiyacınız var.Tam bu noktada kripto parabirimleri aynı zamanda disiplinler arası bir teknoloji olarak da görülebilir.