E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇalışanlar nasıl bedelli askerlik yapacak?---

Çalışanlar nasıl bedelli askerlik yapacak?

Çalışanlar nasıl bedelli askerlik yapacak?
18 Temmuz 2018 - 10:14 borsagundem.com

Bedelli askerlikte 28 gün askere gitme şartı getirilmesi çalışanlar için sıkıntı yaratıyor

Bedelli askerlikle ilgili ayrıntılar netleşirken kısa süre içerisinde yasalaşması bekleniyor. Meclis'e sunulacak tasarıya göre bedelli askerlik ücreti 15 bin TL olacak. Daha önce çıkan bedelli askerlikte "askere gitme" şartı yoktu. Bu kez ise "bedelli askerlikten" yaralanacak olanlar henüz kesinleşmemekle birlikte 25 veya 28 gün askerlik yapacak. Peki bu durumun iş hayatına yansıması nasıl olacak?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bedelli askerlik konusunun bir ihtiyaç olduğunu belirttiğini anımsatmış, "Dolayısıyla Meclis açıldıktan sonra ilk işlerden bir tanesi bu olacaktır. İçeriği ile ilgili bakanlığımız çalışacaktır. Bedellinin de şahsi kanaatim o dur ki Ekim ayı gibi gündeme geleceğini kaydetmek istiyorum" demişti. Bu açıklamanın hemen ardından bedelli askerlikle ilgili ayrıntılar netleşti. Meclis'e sunulacak tasarıya göre bedelli askerlik ücreti 15 bin TL olacak, bundan yararlanmak isteyenler ise 25 veya 28 gün askerlik yapacak.

Bedelli askerliğin iş dünyasına yansıması nasıl olacak?

Bu durumun iş dünyasına nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç bu durumun işveren ve çalışan arasında çözülebileceğini söyledi. Kıvanç şöyle konuştu: Kişinin askere giderken bir takım hakları var fakat bedelli olursa bu haklar aynen geçerli mi diye soru işaretleri geldi. Bedelli olmasının hiçbir farklılığı yok, normal askere gidenlerin sahip olduğu haklara sahip olacaklar. İşverenle yapılacak anlaşma ya da işçinin tercihi bunu belirler. İş veren çalışanına ücretli izin verebilir. İzin hakkı konusunda tereddütler var. Düzenleme gereği, çalışma süreleri; 1 yıldan 5 yıla kadar olan işçilere (5 yıl dahil), 14 gün, 6 yıldan 14 yıla kadar olan işçilere, 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olan işçilere, 26 gün yıllık ücretli izin hakkı verilmesi gerekiyor. İş veren çalışanına bedelli askerlik yapmasına imkan tanıyabilir. Birçok kişi bu sene normal izin yapmaz, iznini askerlikte geçirebilir. Bu tamamen işverenin iyi niyetine kalmış bir uygulama.Bu olmazsa çalışan, askerlik belgesiyle ben askere gideceğim diye başvurabilir. Böylece iş akdi askıya alınır, ücret alamaz. Askerlik bitiminde ise işine dönebilir. Ücret alamadığı dönemde primler de yatırılmayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)