E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması---

Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması

Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması
10 Ağustos 2022 - 20:13 borsagundem.com

Kamu bankalarının genel müdürleri, reel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda sunum yapan TBB Başkanı Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şirketlerin finansmana erişim sorununun kritik aşamaya geldiği uyarısı sonrası, Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının genel müdürleri de TOBB’da düzenlenen Finansmana Erişim İstişare Toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan katıldı.

"Sıkıntılı durum hepimizi etkiler"

Toplantının açılışında bir sunum yapan Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki ticari kredileri önceki yılla karşılaştırarak tutardaki yükselişleri sundu. Örtülü olarak TL kredi maliyetlerindeki yüksekliğe de yanıt veren Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Alpaslan Çakar, “5.3 trilyon kredinin 141 milyar doları yabancı para cinsinden. Kaynak tarafında ise TL kaynak yüzde 43 düzeyinde. Kredilerin yüzde 60 küsuru TL cinsinden. Burada bir çelişki var. Bu durumda ben ne yapıyorum. Merkez Bankası’na gidip swap yapıyorum, TL alıp kredi veriyorum. Bu bir maliyet. Yabancı para mevduatın arttığı, TL kredinin ve talebinin arttığı bir durum, sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup11 Ağustos 2022 06:56

    %15 faiz varken hangi keriz TL mevduat yapar. TL kaynak %43 demişsin, KKM’yi çıkarsan %3’e düşer. kimse TL’de kuruşunu bırakmak istemiyor.

  • Vatandaş Mehmet 11 Ağustos 2022 05:15

    Peki o zaman niye personellerinize kredi hedefi veriyorsunuz.kredi alan yabancı para alıyor.

  • Halil11 Ağustos 2022 00:43

    Muhalefetin slogani,BU HALK SANA NE YAPTİ yaaa

  • Kilijdar10 Ağustos 2022 23:04

    Suclu cehape kilisdar yüzünden tl kredi talebi var çok suçlu kilislar

  • Mucise Reis ;)10 Ağustos 2022 21:51

    Sorunu göremeyenler.. işçiler haksız nankör.. pazarcılar terörsit. patates-soğan yok yaptık ithalat.. saman yok yaptık ithalat... hayvancılık batıyor hepsi yalan dolan devlet destek verdi :D ... memur aç geçinemiyor, tayinler atamalar... kiralar arttı, suriyelielr geldi ümmet yoldaş müslüman... öğrencielr barınma sorunu var, ev yok, kiralar pahalı öyle bişe yok yurtlar çok :D  işçi çalışsamda açım, memur karnımız doymaz oldu, çocuklar okuyamaz oldu, eğitim pahalı, yok covidden, yuk ukrayna savaşından  yok gizli güçler, yok fetocular :D yok muhalefet. öyle böyle reel adım yok.. sanayici sorunu anlatıyor stokçu oluyor :D tv ler, gazeteciler,mevkileri ele geçiren her nokta sadece kör kör savunmaktan 1 çözüm üretemedi. sonuç ortada. İyileşir mi ? :D şakamı hiç bişe iyileşmez. adım adım daha kötüye, çünkü sorun çözen bir devler kurumu, öneri sunan gazeteci tv programcısı nerede ise yok.

  • baran11 Ağustos 2022 14:23

    Türkiye de üretim yok mu it oğlu it?  20 milyon ton buğdayı tek başına mı yedin!  Küresel kriz var diyorum angut  başlıyor kötülemeye!  Avrupa şöyle iyi böyle iyiymiş.  İngiltere su tasarrufuna geçiyor raflarda mal kalmıyor diye haber çıkmaya görsün!  Yine Türkiye yi kötülüyor!  Ne yaparsa yap kötüleyecek it. Türkiye zaten savaşta yıllardır!  Silah savunma ulaşım sağlık eğitim sektörlerine yıllardır yatırım yapılıp gençler için istihdam sağlanması gerekiyor.  Hem kalkınma hızı artacak hem de enflasyon düşmez!  Sağın savaş solun savaş angus herif!  Her şey bal kaymak mı olacak?  Hadi bas git kriptocu sefil ahmak cahil.  Senin laf anlayacağın falan yok.

  • Mucise Reis : )11 Ağustos 2022 10:57

    Baran zırtosu... TL gavurun parası mı ? Sen varını yoğunu satıp, üretim fabrikarlını satıp, çifçiye hibe vermez, besicileri desteklemezsen. halk tan vergi alamaz duruma gelirsin. kendi karnını, çocunu,torununu doyuran insanlar, devlete el açıp bakıma muhtaç hale gelir.Devlete yük olur. Senin fikirsizliğin ve beceriksizliğin bu durumlara yol açtı. Dolarmış, dünyanın en çok değer kaybeden para birimi olduk. Ligimiz afrikalı ülkelere düştü. Hadi dolar ABd parası çok güçlüler, yahu ukrayna parası, rusya parası suriye parasından daha çok değer kaybettin ? doalr yükselmedi ki :D senin paran beşinci kattan aşağı düştü 1 kata :D hala bi halt anlamışsın. :D yüzsüz olunca insan yazıyor senin gibi, TV lerde abilerini görüp dangalakça konuşuyorsun hala. Dünyadan haberi olmayı bırak, köylüden , işçiden haberiniz yok :D acıyorum artık halinize. yazık valla...

  • baran11 Ağustos 2022 08:59

    Sadece dolara güvenerek bu kahpelikleri yapıyorsun!  Bu da senin nasıl bir alçak olduğunu açıkça gösteriyor.  Be karaktersiz fiyatların artması için elinden geleni yapan halde sebzeyi meyveyi fiyatı artsın diye döken daha düşük fiyata satana baskı yapan eşkiyanın hiç kabahati yok değil mi?  Artık bu karaktersiz ve avanesi siyasetin normal limitlerini çoktan aşmıştır.  Kripto jetona kendini bile satan bu alçağı nazrı dikkate alan (ki sanmıyorum) pisliğe yapışmış olur ki ne yaparsa yapsın kendini kurtaramaz.  Batının derin ve sinsi aklı ile siyaset yaptığını zan eden soytarılar güruhu rezil olmaya mahkumdur.  Bu yorumu not alın ve bekleyin. 

  • Ekonomist vural10 Ağustos 2022 20:46

    Tebrikler ,Bu duruma neden gelindi onuda biliyorsunuz.Kendi kendine olmuyor bunlar,terazinin dengeleri bozuldu,Çözümde sizde ,,,

  • Bik10 Ağustos 2022 20:42

    Sorun, 20 yıldır ihalelerin ve özelleştirmelerin yabancı parayla yapılması.