E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇağlayan'a ne kadar ödeme yapıldı?---

Çağlayan'a ne kadar ödeme yapıldı?

Çağlayan'a ne kadar ödeme yapıldı?
19 Aralık 2013 - 07:52 borsagundem.com

19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a yapılan ödemelerin ayrıntıları ortaya çıktı

Teknik izlemede ele geçirilen listede örgütün mali hareketlerini kayıt altına aldığı, listede Zafer Çağlayan’a yapılan ödemelerin de yer aldığı belirtildi. Durumdan haberdar olan Zafer Çağlayan’ın ise, listeyi gördükten sonra CAG olarak kendisini ifade edecek şekilde kayıt tutulmasına tepki göstermesinin de teknik takibe takıldığı ifade edildi.

İddialar arasında şu bilgi de yer aldı: 19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında Bakan Çağlayan’a yapılan ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte kayıt altına alındığı listelerde, nakit dolar, Euro, TL teslimatı yapıldığı, lüks saat ve mücevherlerin verildiği görüldü.

ÇAĞLAYAN’A TOPLAM 105 MİLYON RÜŞVET

Taraf'tan Aysun Yazıcı'nın haberine göre, soruşturma dosyasında Reza Zarrab’ın yurtdışından yaptığı usulsüz para transferine Zafer Çağlayan’ın göz yumması ve usulsüz işlemlere izin vermesi karşılığında getirilen miktarın yüzde 0,4-0,5 oranının rüşvet olarak verildiği yer aldı.

İddiaya göre Zarrab ile Çağlayan arasındaki rüşvet sistematiği şu şekilde işledi:

Zarrab tarafından Çağlayan’a İran’ın parasının altın ihracatıyla döndürme işlemlerinden gelen paranın yüzde 0,5’i, sahte evraklarla yapılan transit gıda ve ilaç ticareti işlemlerinde ise İran’dan gelen paranın yüzde 0,4 arasında rüşvet verildi.

Nakit para gönderimlerinin dışında, Çağlayan’ın beğendiği lüks saat ve mücevher alınarak komisyonla verilen rüşvet hesabından düşüldü.

Rüşvet hesaplarının bulunduğu excel listeleri Abdullah Happani tarafından tutuldu.

Zarrab’ın Çağlayan ile buluşmalarında, yurtdışından gelen toplam para ve bu excel dökümlerini göstererek ödediği rüşvetin hesabını verdi.

Para İstanbul’dan, nakit olarak, Sadık Mohammadsadegh Rastgarshisehg, Ahmet Murat Öziş veya Umut Bayraktar tarafından Ankara’ya götürülerek Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan’a teslim edildi. Soruşturma dosyasında bu notun sonunda fotoğraflarının bulunduğu da belirtildi. Parayı alan Salih Kaan Çağlayan’ın Zafer Çağlayan’a paranın geldiği hakkında görüşerek şifreli şekilde bilgi verdiği de raporda yer aldı.

Raporda, paranın teslim edilmesi ile ilgili olarak Reza Zarrab ile Zafer Çağlayan arasında ve Sadık Mohammadsadegh Rastgarshishehg ile Salih Kaan Çağlayan arasında “Birebir” şeklinde tabir edilen özel hat kullanılarak iletişim kurulduğu da ifade edildi. Rapora göre paranın teslim edildiğine dair Reza Zarrab’a her iki taraftan onay geldiği de belirtildi.

Soruşturma kapsamında teknik ve fiziki takipte Bakan Çağlayan’a yaklaşık 105 Milyon TL değerinde rüşvet verildiği ve Çağlayan ile Zarrab’ın buluşmalarda listeleri incelediklerinin tespit edildiği de vurgulandı

Savcılıkça yürütülen soruşturma dosyasının Türkiye’nin İran’a olan ödemeleri ile ilgili olmadığı, İran’ın rezervlerinin finansal bir operasyonla Türkiye üzerinden altın olarak ülkesine taşınması ile ilgili bir suç konusunun araştırılmadığı, ancak bu sistemin icrası ile ilgili yapılan sahtecilik, rüşvet ve örgütlü suçların savcılığın soruşturması kapsamında incelendiği anlaşılıyor.

RÜŞVETİN EXCELL’İ

Reza Zarrab grubunun Zafer Çağlayan’a verdikleri rüşvetin kayıtlarını bir excell dosyasına kaydettikleri de iddialar arasında yer aldı. Zarrab’ın adamı Abdullah Happani’nin excel dosyalarının ismini Zafer Çağlayan’ın soyadından esinlenerek “CAG” şeklinde yazması ise kriz çıkardı. Çağlayan dosya isminden rahatsız olunca Zarrab, Happani’ye bu excell dosyasının adlarını değiştirmesi için talimatı verdi.

Zarrab’ın Happani’ye “Onu bana mail at akşam abiye gösterecek orda da CAĞ yazıyor ya... O CAĞ kelimesini sil ordan. Bu dosyanın adını değiştirip yolla. Bu adam gıcık oluyor ona bir daha mail at bana” yazılı bir mail attığı iddiası da raporda belirtildi.

ÇETE İLE ÇAĞLAYAN ARASINDA KIRMIZI HAT

Soruşturmada yer alan önemli bir idda da şu:

Zarrab’ın soruşturmalardan kurtulmak için başkalarının adına alınmış hatları kapalı devre sistemi (teknik takibe takılmasın diye birebir görüşme yöntemi uygulanıyor, bu GSM’ler başka hiçbir GSM’le bağlantı kurmuyor) ile kullandığı tespit edildi. Uyuşturucu kaçakçılarının kullandığı ve kırmızı hat denen bu sistemle telefonlar kullanıcılarına kuryelerle teslim ediliyor.

Büyük organize suç yapıları tarafından kullanılan bu özel hat sisteminin burada da kullanılması, örgütün Bakan ile olan ilişkilerini suç olarak gördüğü bu sayede irtibatlarının ortaya çıkmasının engellenmeye çalışıldığı sonucunu ortaya çıkarıyor.

BAKAN İLE ZARRAB MAFYAYA TAŞ ÇIKARTTI

Soruşturmada saptandığı belirtilen bilgilerden birinde ise, 21 Ekim 2012’de Bakan Çağlayan’ın özel kalemi Mustafa Behçet Kaynar’ın Reza Zarrab ile Bakan Çağlayan için görüşme ayarladığı belirtildi. Bakan özel kalemi Kaynar’ın gizlice ayarladığı görüşme için Zarrab’tan aracı kendisinin kullanmasını ve bakanın aracını takip etmesini ve belli bir noktadan sonra bakanın yol kenarında Zarrab’ın aracına geçeceği bilgisini verdiği anlaşıldı.

İMTİYAZ BELGESİ İÇİN TUVALETTE RÜŞVET

Soruşturmada, Zarrab’ın uluslararası işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı’ndan ihtiyaç duyduğu belgeyi 2 Milyon Euro karşılığında Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’dan teslim aldığı da iddialar arasında bulunuyor. 14 Ekim 2012 günü Reza Zarrab’ın talimatıyla örgüt yöneticilerinden Abdullah Happani hazırladığı 2 milyon Euro’yu takım elbisenin içerisine yerleştirerek örgüt kuryesi Sadık kod isimli Mohammadsadegh Rastgarshıshehg ile ve Zarrab’a ait özel uçakla Ankara’ya gönderdi. Kurye ile Kaan Çağlayan’ın daha önce 25 olarak kodladıkları kırmızı hat üzerinden irtibat kurarak Gordion AVM’nin tuvaletinde buluştukları teknik takibe yakalandı. Rüşvet karşılığında alınan belge ise suç örgütünün işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla bakanlık tarafından imtiyaz sağlayan belge olduğu belirtildi.

ZARRAB HAKKINDAKİ HABERLER ENGELLENSİN

Soruşturmada yer alan iddialardan biri de şu:

Zarrab daha önce üzerine paravan şirket kurduğu Adem Gelgeç ile irtibatlı Emniyet Amiri’nin suç örgütünün eylemlerini medyaya vereceği üzerine aldığı duyumları Bakan Zafer Çağlayan, Bakan Muammer Güler ve Bakan Egemen Bağış aracılığıyla medya gruplarına baskı yaparak engelletmiş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (53)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ibo 20 Aralık 2013 00:41

    beş cesaretli polis sizin hakkınızı helal etmiyorum kutuculara

  • vatandaş19 Aralık 2013 23:15

    hakimler ve savcılar lütfen görevinizi yapın

  • Vay be!19 Aralık 2013 23:09

    O kadar çok yemişlerki kusmaya başladılar. Tabi bu gıda zehirlenmesi değil, para zehirlenmesi.

  • Dünyada örneği yok!19 Aralık 2013 22:32

    Biz çocuklarımıza HARAM yedirmeyiz diyen başbakan buna ne diyeceksin? Artık gerçeklerle kenidini yüzleştirme zamanın gelmedi mi? Bunların bütün Mal Varlıklarına el koyulmalı...

  • Amin...19 Aralık 2013 22:23

    Allahım bu Yolsuzluklar ve rüşvetler yoluyla, Hırsızlık ve uğursuzluk yapanların hepsinin Cezalarını ve belalarını bu Mübarek Cuma gecesi versin inşallah...AMİN. Bu soruşturmaları engelleyenlerinde inşallah Cezalarını bulsun...

  • ŞAH İSMAİL HATAYİ19 Aralık 2013 21:16

    HALEN BAKANLAR MİLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ETMİYORSA EN ACI VE UTANCIDA HALEN HÜKÜMET İSTİFA ETMİYORSA BU MİLLETİN NE KADAR ÇAPUT GİBİ BİR MİLLET OLDUĞUNU GÖSTERİR. EY MİLLET GELECEĞİNİ SiVMEŞLER AMA UMRUNUZDAMI.BİR ELİNİZDE ALLAH BİR ELİNİZDE DİN VURSUN KIZLAR ÇALSIN HÜKÜMET.

  • ŞAH İSMAİL HATAYİ19 Aralık 2013 21:13

    YA ŞU DİYANET İŞLERİNE EL ATILSA MESALA MALUM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI 13 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNE EŞİT YANİ YANİSİ ONLAR CAMİDE OLMAYAN ŞEY İÇİN ÇIĞIRTKANLIK YAPARAK GENÇLERİMİZE “İFTİRA “ ATMAYI KENDİNE YAKIŞTIRAN DİYANET İŞELERİ BAKANI “KUL HAKKI” “YETİM HAKKI” KONUSUNDA AĞZINDAN KÜÇÜK KELİME ÇIKMAMASI BİLE “iğrençruhunu” GÖSTERİR.UTANÇ VERİCİ . TÜM DİN ADAMLARI İĞRENÇTİR. GÜVENİLMEZ YALAKA VE AVANTA PEŞİNDEDİRLER HEP ZALİMİN YANINDADIRLAR İMAMLARA YADA DOĞUDA Kİ ŞEYHLERE BAKIN

  • rüstem sonsistem19 Aralık 2013 20:21

    hapur şupur yemeyen keriz misali yemişler,kimse bu memleketi çok seviyorum diye millet vekili ve bakan olmuyor herkez cebini doldurmaya geliyor,ben çocugu bakkala git ekmek al oglum diyorum benden ekmek almak karşılıgında para istiyor annayacgınız kimse bedava çalışmıyor

  • maths19 Aralık 2013 19:25

    normal bir ülkede yaratılan gelirin % 15 nin yolsuzluğa gitmesi normalmiş yani 850 milyar X % 15 = ?

  • bir hesap yaptım sırf fantazi olsun diye19 Aralık 2013 19:23

    a = merkez b = lokal ((a + b + extralar ) x 10 = 150 milyar

  • bir hesap yaptım 19 Aralık 2013 19:20

    a = 1 x 100 = 100 b = 25 yillik = 25 x 100 = 2.5 milyar t = 10 total = 10 x 2.5 + extralar = 30 milyar TL

  • hacı19 Aralık 2013 19:04

    şu sadullah ergünü de iyi araştırın fazlası vardır eksiği yoktur

  • hemen GÖREVE.19 Aralık 2013 18:29

    Adem hükümet neden polisleri topladı biliyormusun hepsininde yaptığı yolsuzluklar ve hırsızlıklar ortaya çıkmasın diye şimdi anladınmı.ama nedense başbakan kendi ayağına kurşunu sıktı farkında değil.hala 2014 martta seçimvar sandıkta neolucaksa olur diyor bunlar işlerin böyle olacağınıda biliyorlardı ama zamanı hesaba katamadılar 2014 te yapılacak seçimlerde belkide ülkeyi terkedeceklerdir yaptıkları devlet içinde organşze suçlar.yüksek yargıyı bu olaya davet ediyoruz.

  • hemen GÖREVE.19 Aralık 2013 18:23

    İnşallah hepinizde İDAM EDİLİRSİNİZ bu ülkeyi gerçekten SOYAN demekki sizlersiniz ben burada ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANINI göreve davet ediyorum yüce ALLAHA gerçekten inanıyorsan ve ondan korkuyorsan bu işlerin üzerine mutlaka tam gücünüzlen gitmelisiniz sizler AHLAKLI temiz toplum yaratmalısınız .

  • sel19 Aralık 2013 17:30

    bu kadar paradan,tahtası kapananlar yatırımcılara da verseydiniz barii. işinize geldimi yokkkk.

  • Goldaszede19 Aralık 2013 16:03

    Sayin Basbakan,Bu hirsizlari toplayip yok etmessen ,Allahin gazabi senin uzerine olsun,Bu millet onca vergi veriyor,Ve hizmet bekliyor

  • Goldaszede19 Aralık 2013 16:01

    T,C,de calip dolandiriyorsan senden iyisi yok,Durustsen Evendiysen,Hak hukuk Adalet gozeterek is yapiyorsan Seni yasatmazlar,Laf basi geldimi,Birde utanmadan Hz Omerin Adaletinden kendilerini pay cikarirlar.

  • duman19 Aralık 2013 15:26

    105 milyonun lafı mı olur yapılanlar ayıp

  • Tarık19 Aralık 2013 13:35

    İşte gerçek çete, suç organizasyonu.

  • adem19 Aralık 2013 13:21

    hükümet neden polisleri görevden alıyor hırsızırüşvetci yakldındiye ödül verecegi yerde bakanın yapınca hırsız olmuyormu hükümet güneşi balcıkla sıvayamaz bu işte o bakan pişkince iki gündür nasıl o koltukda

  • ee ne var bunda şimdi19 Aralık 2013 12:43

    bakan ihracatın artması memlekete bol döviz girmesi için çalışmış zaten görev tanımında bu var adam işini yapmış eğer iddialar bunlarsa

  • erdal19 Aralık 2013 12:39

    SİZ NE BİÇİM İNSANLARSINIZ. SİZDE HİÇ ONUR GURUR ŞEREF YOKMU YAHU. İNSANLAR İLE İLGİLİ BÖYLE SÖYLENTİLER ÇIKINCA İNTİHAR EDİYORLAR, İSTİFA EDİYORLAR. SİZ NE KADAR PİŞKİN VARLIKLARSINIZ. NE YÜZLE HALA İNSAN İÇİNE ÇIKIYORSUNUZ. Ş.... SİZLER

  • Gırtlağa kadar Pisliğe Batmışlar19 Aralık 2013 12:39

    Çete,Mafya Akp Hükümetinin içinde...Başbakan dışarda değil,kabinesinde arasın Çeteyi. Bataklığa gömülmüş bir kabine.

  • T.C AKIN19 Aralık 2013 12:09

    HİZMET GERÇEKTE HALKA HİZMETİN YAPMIŞ YAPTIYSA EĞER AMA REİSİNE PAY VERMİŞMİDİR.

  • ALİ19 Aralık 2013 11:40

    bu olayı meydana çıkaran polis, emniyet amiri kimlerse tebrik ediyorum. iyi ki bunları buldunuz artık herkesin gözünü açtınız.memleket elden gitmiş ya.

  • Vatandas19 Aralık 2013 11:30

    Bakan Egemen bagis da isin icinde Pislik olmayan yerden koku gelmez

  • TTT19 Aralık 2013 11:26

    olayı ortaya çıkaranların eli çok kuvvetli olmasa bu kadar rahat davranamazlardı bekleyin bakın daha neler göreceğiz yakında bunlar buzdağının görünen kısmı arkası gelecek... panikleri yüz ifadelerinden belli oluyor yüz kaldıysa bunlarda tabii ...

  • üü19 Aralık 2013 11:21

    Şifre çözüldü : Ayakkabı Kutusu Partisi

  • zxt19 Aralık 2013 11:06

    Okyanus ötesiymiş...bu paraları ordan mı gönderdiler?okudukça insanın midesi bulanıyor,inşallah bunun üstünü kapatamayacaklar.

  • HEPİMİZ POLİSİZ19 Aralık 2013 10:55

    POLİS SİZE DOKUNUNCA GÖREVDEN AL, MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLMİŞ, MUZ DEĞİL SOĞAN CUMHURİYETİMİŞİZ BE..

  • Erdoğan19 Aralık 2013 10:47

    Herşey bu kadar ayan beyan iken rüşvet ve hırsızlık tarihinin rekorları bile kırılmış iken Erdoğan da çıkmış hala hükümete komplo kirli operasyon vb. ifadeler ile halkı yönlendirmeye çalışıyor. Aman allahım AKP neymiş.

  • kadir19 Aralık 2013 10:47

    cevher yiğit sence bu haberler ekonomıyı ilgilendirmiyormu kör sağır salakmı olmak istiyorsun.

  • KY19 Aralık 2013 10:41

    AYNI SAVCI VE EMNİYET ERGENEKON,BALYOZ VB.OPERASYONLARI YAPTIKLARINDA HÜKÜMET VE MALUM ÇEVRELER GÖBEĞİNİ KAŞIYORDU.ŞİMDİ İSE AYNI SAVCI VE POLİSLER KOMPLOCU OLDU.VAH BENİM ÜLKEME.

  • mustafa19 Aralık 2013 10:15

    pişkinliginde bu kadarı artık birde medyaya poz veriyor namuslu bakanımız ama kabahat sizde degil 1 torba kömüre oy satanlar bunun arkasından nefesleri kokup alkış tutanlar siz hiç allahtan korkmazmısınız bre zındıklar....

  • Akıllı yatırımcı19 Aralık 2013 10:12

    Hakan Şükür AKP den istifa edince Başbakan parlamentodan da gitsin diyebiliyor..Dürüstse, gitmesi lazım gelir diyebiliyor..tam da sözünün üstüne bunlar oluyor. DÜRÜSTSENİZ, dokunulmazlıklarını kaldırırsınız da biz de öğreniriz hırsız mı namuslu mu olduklarını...

  • Vatandas19 Aralık 2013 10:08

    Sayin Erdogan Bunlari tamizlemessen,Dilerim Bu Ulkeyi yonetme yetkisi bulamiyasin

  • Vatandas19 Aralık 2013 10:06

    Gorunurde Cocuklari yapiyor gibi gorunsede,Esas isin basi Bakanlar

  • Hepiniz İstifa Edin.19 Aralık 2013 09:50

    Eskiden Mafya vardı onları temizlediler. Şimdi Mafya bakan çocukları oldu. bu Operasyona Kirli Operasyon diyerek gülünecek duruma düşen bir başbakan var...

  • celiker6819 Aralık 2013 09:35

    malumun ilanı hangi parti olursa olsun hangi milletvekili olursa olsun millete hizmet için mi millet vekili oluyolar. bu saflıktan kurtulmamız lazım. seçim zamanı bakın yanlarında dalkavukları ile gezerler. seçilincede hem kendileri hem dalkavuklarını ihya ederler. sağçısı solcusu ALLAH diyeni demeyenifarketmez bu soruşturma malumun ilanı

  • YEŞİL KUŞAK19 Aralık 2013 09:32

    YEŞİL YEŞİL DEDİKLERİ BİRKAÇ KÖŞKLE BİR KAÇ HURİ İSTEYENE VER ONLARI BANA SENİ GEREK SENİ YEŞİL YEŞİL DOLARLAR HEP AYNI CEBE DOLARLAR.

  • cevher yiğit19 Aralık 2013 09:28

    borsa gündem oldun siyaset medyası.kardeşim bu kadar bağcı dövmek niye.hep başlık haberlerle vurmaya çalışıyorsunuz.sanırım borsa gündeminde kuyruk acısı var.siz ekonomi haberi versenize.bumudur sizce bilgi akışı.

  • halk19 Aralık 2013 09:26

    dün yediğin hurmalar gün gelir tırmalar:)

  • mrt olk19 Aralık 2013 09:25

    Tayyip hata yapan kimse affetmez ak partimizi bu pisliklerden temizler merak etmeyin erdoğan bu ülkenin değeri ülkemizin hayrı için ona sahip çıkalım.Allah muhafaza çapulcu zihniyet iş başına gelirse kalkınma durur krizler başlar

  • Yeşil Sermaye 19 Aralık 2013 09:21

    Yeşikırmızı mavi sermaye yok yolsuzluklar ve hırsızlıklarla bezeli sermaye var ellerinde kuranı kerim ceplerinde yeşil dolarlar yani yeşil sermaye hareketi akp yeşil sermaye (yeşil dolar) hareketi rahatsız olacak bir şey yok adları yeşil

  • uzaylı19 Aralık 2013 09:19

    uzaylılar yapmıştır bunların hepsini dün bazı ajanslarda yok fbı yaptı yok mosad yaptı yok o yok bu yolsuzlugu yapanı buldum uzaylıların parmağı var bu işte

  • xxxx19 Aralık 2013 09:00

    bunları meydana çıkaran da POLİS dikkatinizi çekerim...

  • ALİ RIZA19 Aralık 2013 08:51

    BUNLARIN HEPSİ YALAN DIŞ GÜÇLERİN OYUNU ÖYLEMİ SİZ ÇOCUKMU KANDIRIYORSUNUZ

  • yılmaz19 Aralık 2013 08:40

    vay be ne dalga dubaralar dönmüş fellik fellik gezip bu bağlantılarla ihracat işleri bağlanıyormuş demek

  • metin19 Aralık 2013 08:38

    GERÇEKSE TÜRKİYE'Yİ TERK ETMESİ LAZIM.YUH SİZE FAKİR FUKARA'NIN HAKLARINI GELEÇEĞİNİ AKP LİLER YAPAÇAK YANİ YUH SİZE İNŞALLAH AKP BU SEÇİMLERİ KAYBEDER HALKIN İKTİDARI BU YANİ

  • kamil19 Aralık 2013 08:37

    ne paralar götürmüşler aman allahım..

  • WWW19 Aralık 2013 08:34

    EVET DEMEKKİ TUZ DA KOKARMIŞ

  • helal19 Aralık 2013 08:18

    cemaat ortaya cikardiysa her duaya katmak lazim allah yardimcilarini olsun diye siz neyin kafasindasiniz tuyu bitmemis yetimin rizkini milyar dolarciklari paylasan bakan bebeleri onlarin sulalelerini koruyorsunuz

  • ass19 Aralık 2013 08:16

    hükümet bu yolsuzluk olayını ortaya cıkaranları mükafatlandırması gerekirken takıldıkları tavıra bak yazıkya