E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇağlayan ihracatçılara seslendi---

Çağlayan ihracatçılara seslendi

Çağlayan ihracatçılara seslendi
01 Temmuz 2013 - 12:49 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ihracat rakamlarını değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıkladığı haziran ayı ihracat rakamları ile ilgili, "İhracatçılarımızdan biraz daha gayret bekliyorum. Prese devam etsinler, pazar çeşitlendirmeye devam etsinler. Ekonomi Bakanlığı olarak açıkladığımız hedef ve öncelikli pazarlara yönelsinler" dedi.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre mayıs ayında ihracatın 13,3 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.
Yılın 5 ayında 152 ülkeye ihracatın arttığını, 97 ürün grubunun 68'inde de ihracat artışı görüldüğünü belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bugün gördük ki haziran ayı ihracatımız TİM verilerine göre yüzde 0,6 artarak 11 milyar 833 milyon dolar oldu. Haziran ayında sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 0,8 azalışla 9 milyar 745 milyon dolar, tarım ihracatımız yüzde 8,9 artarak 1 milyar 655 milyon dolar, madencilik ürünleri ihracatımız yüzde 5,1 oranında artarak 433 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2013 önceki yıllara göre çok farklı bir yıl. Tüm dünyada dış ticarette bir durağanlık var. Yılın geri kalanında da ciddi canlanma beklemiyoruz. Ancak Türkiye olarak proaktif hareket etmeye devam ediyoruz.
Bütün ülkelerin ihracatı, ithalatı yavaşlıyor. Bakın en büyük müşterimiz AB'nin kendi dışından ithalatı yılbaşından bugüne kadar yüzde 5,5 düştü. 27 AB üyesinden 20'sinin ithalatı geriliyor. Aynı şekilde ABD'nin ithalatı da geçen yılın yüzde 1,7 gerisinde. Ama biz buna rağmen ihracatımızı artırıyoruz. Hem de bu bölgelere de artırıyoruz. Fakat dünya genelindeki gelişmelerden de etkileniyoruz."
En yüksek artış zeytin ve zeytinyağında
Otomotiv sektörünün ihracatının yıllık bazda yüzde 12,5 artarak 1 milyar 805 milyon dolara ulaştığını ve en fazla ihracat yapılan sektör olduğunu ifade eden Çağlayan, kimyevi maddeler ihracatının yüzde 3,5 azalarak 1 milyar 336 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının ise yüzde 3,8 artışla 1 milyar 449 milyon dolara çıktığını kaydetti.
Çağlayan, haziran ayında oransal bazda en yüksek ihracat artışlarının sırasıyla zeytin ve zeytinyağı (yüzde 137), süs bitkileri ve mamulleri (yüzde 43,1), gemi ve yat (yüzde 31,7), su ürünleri ve hayvansal mamuller (yüzde 20,6) sektörlerinde yaşandığını bildirdi.
Haziran ayında toplam 218 ülke/gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirildiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Dünyanın her noktası artık bizim ihraç pazarımız. Yüzümüz sadece AB'ye değil, tüm dünyaya dönük'' değerlendirmesinde bulundu.
AB'ye yönelik ihracatın yüzde 5,3 artarak 5 milyar 80 milyon dolara ulaştığını belirten Çağlayan, AB'nin dünyadan ithalatı gerilemeye devam ederken, Türkiye'den ithalatının ise yükselmeye başladığına dikkati çekti.
Çağlayan, Ortadoğu ülkelerine ihracatın yüzde 10,9 gerileyerek, 2 milyar 204 milyon dolar olduğunu, Afrika ve Asya ülkelerine ihracatın ise arttığını kaydetti.
"Dünyada mal ticaretinde durağanlık var"
Haziran ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının 25, 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayısının da 14 olduğunu kaydeden Çağlayan, şu ifadeleri kullandı:
"Ocak-haziran döneminde tüm illerimiz ihracat yapmış durumda. Haziranda en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz iller sıralamasında ilk beşte İstanbul (5 milyar 244 milyon dolar), Bursa (1 milyar 98 milyon dolar), Kocaeli (1 milyar 10 milyon dolar), İzmir (702 milyon dolar) ve Ankara (668 milyon dolar) var.
Dünya genelinde mal ticaretinde bir durağanlık var. Meksika da bunu yaşıyor, Güney Kore de, Çin de, ABD de, Brezilya da. İhracat artışları eski hızında değil. AB'nin yanı başında bir ülke olarak Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde ihracatını artırmaya devam etmesini bir başarı olarak görmek gerekir. Bu başarı 56 bin ihracatçımızın.
Ben ihracatçılarımızdan biraz daha gayret bekliyorum. Prese devam etsinler, Pazar çeşitlendirmeye devam etsinler. Ekonomi Bakanlığı olarak açıkladığımız Hedef ve Öncelikli pazarlara yönelsinler.''
Çağlayan, bu yıl ihracat artışının tek haneli olacağının beklenmesine karşın, 158 milyar dolarlık Orta Vadeli Program hedefine ulaşılacağını, bunun için çalıştıklarını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)