E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyümenin ardında Mercedes var---

Büyümenin ardında Mercedes var

Büyümenin ardında Mercedes var
11 Haziran 2015 - 05:56 borsagundem.com

Büyümenin lokomotifi sanayidir. İlk çeyrekte sanayide üretim artışı ‘sıfır’ oldu. Lüks oto satışları iki kat arttı. Büyüme lüks tüketimden kaynaklandı

TÜİK dün 2015 yılının ilk çeyreğine ait büyüme rakamlarını açıkladı. Güngör Uras, Milliyet'teki köşesinde büyüme rakamıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İşte Uras'ın o yazısı:

2015 yılının ilk 3 ayında Türkiye ekonomisi ‘Mercedes’ sayesinde büyüdü. Dünyada Mercedes sayesinde büyüyen tek ülke herhalde Türkiye’dir.
Diyanet İşleri Başkanı için, Büyük Türk Büyükleri için satın alınan lüks Mercedes’leri eleştirenler, bu sonuç karşısında herhalde mahcup duruma düşecekler.(!)
Tüm sanayide üretim artışı 0.0 (yazı ile; sıfır) oldu. Halkımız gıda, içki ve tütüne geçen yılın aynı dönemine göre daha az para harcayabildi.
Ama Türkiye Mercedes, BMW ve Audi satışları sayesinde (Allaha bin şükür) büyüdü. (Veya büyüyor gibi görüntü verdi!)

Otomobil alarak büyüdük
Büyümenin lokomotifi tarımsal üretimdir, sanayi üretimidir. Tarımın büyümedeki ağırlığı yüzde 4.6 gibi düşük bir ağırlık ama, sanayi kesiminin ağırlığı yüzde 33.2 oranında.
2015 yılının ilk 3 ayında tarımda üretim artışı yüzde 2.7 oldu. Sanayide ise üretim artmadı. Ama ekonomi bütünü ile yüzde 2.3 oranında büyüdü.
Büyümenin arkasında tüketim harcamalarının artışı var. Tüketim harcaması ise gıdaya, giyime değil de otomobile, lüks ve ithal otomobile gitti.
Ocak-Mart döneminde Türkiye genelinde otomobil satışları yüzde 42, hafif ticari araç satışları yüzde 78 arttı.
2014 yılının ilk 3 ayında 3 bin 233 Mercedes satılmışken, 2015 yılının aynı döneminde 7 bin 266 Mercedes satıldı. BMW satışları 2 bin 826’dan 5 bin 124’e, Audi satışları 2 bin 380’den 3 bin 398’e yükseldi.
İlk üç ayda 2014 yılında 68 bin ithal binek otomobili satılmıştı. 2015 yılında 92 bin ithal binek otomobili satıldı.



Üretimsiz büyüme olmaz

Üretimsiz büyüme sürdürülemez. Otomobil satışına dayalı büyüme, gelir dağılımındaki çarpıklığı gösterir.
Nüfus artıyor. Artan nüfusa Suriyeli göçmenler eklendi. Bir yılda gıda harcamaları artmıyor. Artamıyor. Geriliyor.
Bu durumda otomobil satışlarından kaynaklanan tüketim artışının ortanın üstü kesimin harcamaları olduğu anlaşılıyor.
Yılın ilk 3 ayında yüzde 2.3 büyüme özetle şöyle gerçekleşti:
Otomobil satışlarına dayalı tüketim harcamalarında, özel kesim tüketiminin büyümeye katkısı yüzde 3.0 oranında, kamu kesimi tüketiminin büyümeye katkısı yüzde 0.3 oranında oldu. Stoklardaki artış büyümeye yüzde 0.2 katkı yaptı. Yatırım harcamalarında artış sıfır oldu. Net dış ticaretin büyümeye katkısı negatif (eksi) 1.2 olarak hesaplandı. Sonuç olarak ekonomi yüzde 2.3 büyümüş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafavb11 Haziran 2015 21:35

    İsverenlerimiz neden asgari ücret artışına karşı çıkıyor.bu harcamaları yapabilmeleri için tabiki.ama sagolsunlar bak ülkemiz büyüyor.