E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBüyüme sonrası kurlar ne oldu?---

Büyüme sonrası kurlar ne oldu?

Büyüme sonrası kurlar ne oldu?
01 Mart 2021 - 10:41 borsagundem.com

Haftanın ilk işlem gününde gözler içeride büyüme rakamlarındaydı. Geçen haftayı yükseliş seyrinde geçiren kurlar güne yatay başlangıç yaptı.

TL, geçen hafta ABD tahvil faizlerindeki sert yükseliş sonrası 2021 yılındaki tüm kazançlarını geri verdi. 6,85 altına inen dolar kuru, küresel piyasalarda yaşanan gelişme sonrası 7,45 üzerine çıkarken aynı zamanda Ekim 2020'den bu yana en sert yükselişi yaşadı.

Türkiye ekonomisinin son çeyrek performansı belli oldu. Türkiye 2020 yılının son çeyreğinde, yüzde 5,9'luk büyüme kaydetti. Böylece Türkiye'nin 2020 yılı tamamında büyüme performansı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin son çeyrekte yüzde 7 civarında büyümesi bekleniyordu.

Dolar/TL, yeni haftanın ilk gününde büyüme verilerinin ardından 7,32-7,33 bandında hareket ediyor. Geçen haftanın son 2 gününde 9,10 seviyesine kadar tırmanan euro/TL ise 8,86'da seyrediyor.

Piyasalarda bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki kabine toplantısı ve çarşamba günü açıklanacak enflasyon verileri izlenecek.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan forex bülteninde, “Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ile 7.48 seviyelerini test eden USDTRY paritesi haftayı 7.40 seviyelerinde kapatmıştı. Bu hareketlenmeler ile birlikte TL, dolar karşısında geçtiğimiz haftayı yüzde 6’nın üzerinde değer kaybı ile kapattı. Amerika kanadında tahvil getirileri küresel bazda hareketliliği artırırken, bu hareketlilik gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu. Geçtiğimiz hafta TCMB TL zorunlu karşılık oranlarında her vadede 200 baz puan artış yoluna gittiğini açıklamıştı. Bununla beraber Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan son günlerde gündemde olan döviz rezervlerini kurdaki dalgalanmayı önlemek için kullandıklarını açıkladı. Yeni haftaya ise TL kanadı hareketli başlayacak. Piyasalar 10.00’da yurtiçinden gelecek olan büyüme verilerini izleyecek. Bununla birlikte aynı saatlerde yine yurtiçinden gelecek olan İmalat PMI verisi TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacak. Yeni haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7,50260 – 7,61028 – 7,74281 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7,30079 – 7,20769 – 7,10116 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” deniliyor.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “Dünyada güçlenen enflasyon beklentileri ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü hareket gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratırken, Dolar/TL kurunda da geçen hafta sert hareketlere neden oldu. Önemli seviye olarak takip ettiğimiz 7.30 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, kısa vadede TL üzerinde baskı sürebilir. 7.50-7.55 bölgesi yukarıda ilk direnç olarak izlenmelidir. Bu hafta içeride büyüme, enflasyon ve PMI verileri ile hazine nakit dengesi izlenecek" diye belirtildi.

Türkiye 2020 yılında büyüdü

 

Dolar haftaya gerileme ile başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)