E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBüyükelçilerden 'Türkiye' açıklaması---

Büyükelçilerden 'Türkiye' açıklaması

Büyükelçilerden 'Türkiye' açıklaması
24 Mayıs 2022 - 22:10 borsagundem.com

Finlandiya ve İsveç'in ABD Büyükelçileri Türkiye ile ilgili konuştu

Finlandiya ve İsveç'in ABD Büyükelçileri, Türkiye'nin iki ülkenin NATO'ya katılmasına karşı çıkmasıyla ilgili açıklama yaptı. İsveç Büyükelçisi bu sorunu çözmek istediklerini belirtirken, Fin Büyükelçi ise 'bazı sorunların halledilebileceğini, ancak bazılarının halledilemeyeceğini' ifade etti.

ABD’nin İsveç Büyükelçisi Karin Olofsdotter ve ABD’nin Finlandiya Büyükelçisi Mikko Hautala, merkezi Washington DC’de bulunan Brooking Enstitüsü'nde konuştu.

Yaklaşık 1 saatlik süren programda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuru süreci konuşulurken, katılımcıların çoğunluğu Türkiye'nin bu iki ülkenin NATO üyeliklerine yönelik itirazları ile ilgili sorular sordu.

ABD'nin İsveç Büyükelçisi, "Spekalüsyon yapmak istemiyorum. Silah satışı ve terörizm konusunda Türklerle müzakere içindeyiz. Bu sorunu çözmek istiyoruz çünkü NATO’ya gerçekten üye olmak istiyoruz" dedi.

ABD'nin Finlandiya Büyükelçisi Mikko Hautala ise, "Politika, terörizm ve silah satışı konuları var. Eminim bazı şeyler halledilebilir ama bazı şeyler de halledilmez" açıklamasında bulundu.

Büyükelçi, "Yapılabilecek şeyler var, yapılamayacak şeyler var. Herhangi bir şeyi, bence bir hukuk devleti olarak rolümüzü veya konuşma özgürlüğünü veya siyasi düşünce özgürlüğünü tehlikeye atamayız. Finlandiya Finlandiya'dır" dedi.

Biden'ın, Türkiye'ye gelecek olan İsveç ve Finlandiya heyetlerinin ziyaretini yakından takip edeceği bildirilirken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu iki ülkenin Türkiye ile sorunlarını çözebileceğini ve endişelerin giderilebileceğini açıklamıştı.

ABD KONGRESİ'NDE YOĞUN FİNLANDİYA VE İSVEÇ MESAİSİ

Senato Dış İlişkiler Komite Başkanı Senatörler Bob Menendez ve Kıdemli Senatör Jim Risch, Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato Azınlık Cumhuriyetçi Lider Mitch McConnell, Senatörler Jeanne Shaheen, Ron Johnson, Ben Cardin ve Chris Coons geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyen bir karar tasarısı sunmuşlardı.

Senato Dış İlişkiler Başkanı Menendez, “Dünya tarihindeki en güçlü ittifak ve ABD ulusal güvenliğinin temel bir direği olarak NATO ile olan kaya gibi sağlam bağımızı yeniden canlandırma taahhüdümüzün bir kanıtı olarak bu kararı meslektaşlarım ile beraber sunmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Hazırlanan karar metninde, her iki İskandinav ülkenin Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlarda oynadığı roller, Avrupa ile ilgili konulardaki tarafsız duruşları; ittifaka katılma nedenleri olarak belirtiliyor.

Karar metni Başkan Biden'ı Senato'nun tedbiri ilerletebilmesi için her iki ülkenin NATO üyeliğini içeren gerekli tüm belgeleri hızla tamamlamaya ve ayrıca NATO üyelerini kendi onay süreçlerini tamamlamaya çağırıyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi de perşembe günü, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusu için gerekli olan Kongre'nin oylaması konusunda hazırlık yaparak bir oturum düzenleyeceklerini açıkladı.

İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya geliyor

 

İsveç ve Finlandiya'ya yönelik olası Rus tehlikesi

 

İsveç Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini değerlendirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran25 Mayıs 2022 06:18

    Sen nasıl bir alçaksın ki şu saatte şunu açıklayacağım deyip yine ortadan kaçıp gittin.  Sen nasıl bir hainsin ki kendin kaçtığın halde  C.başkanı da tam da halkın gözü önünde iken olmadık iftiralar atıyorsun.  Hayır sen aslında Türk Milletine kin kusuyorsun!  Namı diğer Sansaryan  kahru rezil perişan olacaksın.  Ne feto itleri ne de pkk lı zübükdaşların seni kurtaramayacak.  Deden de alçak sen de alçaksın bütün mesele bu.  

  • AHMET ÖZBİR25 Mayıs 2022 05:32

    TERÖRİZMİ hâlâ hürriyet olarak KAKALAMAYA çalışan bu alçaklara REİS'im asla GEÇİT verme, RUS'un HÜRRİYETİNE TESLİM ET gitsin.

  • Davulun sesi25 Mayıs 2022 00:44

    ruslar fuzeleri de ulkenize girme ozgurlugune sahip oldugunu iddia ettiginde kucak acip beklersin finlandiya.