E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük yatırımcılar 2021’de teknolojiden vazgeçmeyecek---

Büyük yatırımcılar 2021’de teknolojiden vazgeçmeyecek

Büyük yatırımcılar 2021’de teknolojiden vazgeçmeyecek
15 Aralık 2020 - 11:29 borsagundem.com

Değer rotasyonu bu yılın yüksek performanslı fonları için bir risk oluşturuyor. 2020’nin kazanan hisselerin ardındaki nedense, dijital şirketlere geçiş oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yılın en iyi performans gösteren Avrupalı hisse fonu yöneticileri, teknoloji hisselerine yaptıkları yatırımların 2021 yılında yüksek getiri sağlamaya devam etmesini bekliyor. Büyük yatırımcıların tahminleri, korona virüs aşısının getirdiği iyimserlikle değer hisselerinin ralli gerçekleştirerek, fonların performansını tehdit etmesine rağmen değişmedi. Batı Avrupa hisselerine odaklı, varlıkları 1 milyon doların üzerindeki en iyi 10 yönetici, Bloomberg’in derlediği verilere göre, dijital, yazılım ve internet teknolojisi hisselerine yöneliyor.

Piyasaların toparlanmasının büyüme hisseleri sayesinde gerçekleştiği düşünüldüğünde, bu şaşırtıcı bir durum değil ancak teknolojiye olan bu odak, fonları fiyatları daha düşük olan değer ve döngüsel şirketlerin muhtemel yüksek performansına karşı savunmasız hale getiriyor. Bu hisselerin, 2021 yılında korona virüs aşılarının sonucunda ekonomilerin yeniden canlanmasından fayda görmesi bekleniyor. Ancak şimdiye kadar yüksek performans gösteren yatırımcılar, oldukça sakin kaldı.

Swedbank’ın Fon Yöneticisi Henrik Nyblom’a göre, korona virüs pandemisi, dijital şirketlere olan yönelimi hızlandıran önemli bir yapısal değişimi tetikledi ancak diğer birçok şirket, 2019 yılındaki büyüme seviyelerine dönmekte zorluk çekecek.

Nyblom’un, Swedbank Robur Ny Teknik fonu 2020 yılında, yerel para birimine göre %73 yükseliş gösterirken, dolar bazında %90 artış sağladı. Verilere göre, bu yılın dolar bazında en yüksek performansı oldu.

Stockholm merkezli, uzun vadeli portföy yöneticisi Nyblom, “sürecimi değiştirme ve kısa vadeli döngüsel faktörler arama ihtiyacı hissetmiyorum” dedi. 

Yatırımlarını genellikle üç ila beş yıllık planlarla yapan yatırımcı, “dijital ekonomiye ve hayat tarzına yönelik uzun vadeli trendler henüz başladı. Teknoloji şirketlerinin temelindeki büyüme oranı halen gelecek yıllar için güçlü görünümünü sürdürüyor. Ancak yine de 2021 bazı döngüsel hisselere kıyasla daha zor geçebilir” ifadesini kullandı.

En iyi performans gösteren fon yöneticilerinin, kendi yöntemlerine güvenmek için haklı sebepleri olabilir. MSCI Europe Value Index (Avrupa Değer Endeksi) Kasım ayında, aşı konusundaki gelişmelerle neredeyse %20’lik yükseliş yakalarken, Aralık ayında Brexit müzakereleriyle ilgili endişeler ve ABD’de yeni bir teşvik paketinin gelmemesiyle birlikte %1’den daha az artış gösterdi. Hisse fiyatları düşük olan değer hisselerini savunan boğa piyasası taraftarları, uzun yıllar boyunca düşük fiyatlı hisselerin yüksek performans göstereceğini tahmin etse de, bu tahmin geçtiğimiz on yılda nadiren gerçekleşti.

Enerji ve bankacılık gibi, en büyük değer sektörlerinin önündeki sorun, petrol fiyatları ve düşük faiz oranları gibi, ekonomik toparlanmayla kolayca düzeltilemeyecek yapısal engellerle karşılaşıyor olmaları.

European Fund isimli portföyü bu yıl rakiplerinin %98’ini geride bırakan ve pound bazında %40 yükseliş yakalayan 

Baillie Gifford & Co.’dan Stephen Paice, “değer hisselerinin bazılarında bir canlanma bekleyenler yanılıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “birçok yıkıcı trendle karşılaşan daha düşük kaliteli şirketlere dönüşe inanmıyorum. Özellikle de Avrupa’da, konu finans, bankalar ya da enerji şirketleri olduğunda” ifadesini kullandı.

Handelsbanken Fonder AB’den Oscar Karlsson gibi diğer yatırımcılar, portföylerini döngüsel hisselerle çeşitlendirerek koruma altına alıyor. Fonu dolar bazında 2009’dan bu yana en iyi performansını gerçekleştirme yolunda olan Karlsson, kamyon üreticisi Volvo ve madencilik şirketi Boliden’in hisselerine sahip. İsveç hisselerine odaklanan fonlar bu yıl Avrupa’da en iyi performans gösterenler arasında yer alarak, dolar bazında en iyi 10 portföyün altısını oluşturdu.

Pandemi sürecinde ortaya çıkan dijital şirketlerin güçlü bir yer tutmasıyla birlikte, ülkenin hisseleri bu yıl yükselişi yakaladı. Bulut temelli platform sağlayıcısı Sinch AB, bu yıl piyasa değerini dörde katlayarak Stoxx Europe 600 endeksinde lider haline geldi.

Kozmetik perakendecisi Lyko Group ve ısıtma teknolojisi şirketi Nibe Industrier gibi diğer yatırımlarla, Sinch’in müthiş rallisi,  AMF Aktiefond Smabolag’ın 2020’de rakipleri arsında en iyi performansı gösterenlerden biri olmasını sağladı.

Fonun portföy yöneticisi Angelica Hanson, “bu yıl kazanan konsept, piyasalardan daha iyi performans göstermiş olsa da gelecek birkaç yılda başarılı olacağına inandığınız hisseleri elinizde tutmak oldu” dedi. Açıklamasının devamında, “bu trend gelecek yıl da, zorlu bir yol olacak olsa da devam edecek” ifadesini kullandı.

Yatırımcılar 2021’de hangi risklere hazırlıklı olmalı?

 

Risk iştahının seyri fiyatlamaları etkiliyor

 

Yaptırımlar nedeniyle olası kâr satışlarına karşı ‘temkinli olun’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)