E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük yatırımcı borsa rallisinin yanlış tarafında kaldı---

Büyük yatırımcı borsa rallisinin yanlış tarafında kaldı

Büyük yatırımcı borsa rallisinin yanlış tarafında kaldı
03 Aralık 2020 - 10:37 borsagundem.com

Büyük yatırımcı ve portföy yöneticileri borsa rallisinin yanlış tarafında kaldı. Borsalarda gerçekleşen sektör rotasyonu, gözleri enerji ve finans hisselerine çevirdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda rallinin yeniden başlaması yatırımcılar için sevindirici bir haber olsa da beklentileri karşılamadı. Birçok fon için, Kasım ayı ölçüt endekslere kıyasla kötü geçti. Bunun nedeni bu yılın ilk dönemlerinde oluşan yatırım alışkanlıkları. Bu dönemde büyük sermayeli teknoloji şirketlerinin hisselerinde dev kazançlar vardı ve fon yöneticilerini bu büyüme hisselerine yönlendirdi. Kasım ayında kapsamı genişleyen borsa kazançları, hisse seçimi yapanlar için belki bir gün verimli sonuçlar ortaya çıkarabilir ancak şimdi portföy yöneticileri güçlük içinde.

Aşı cephesinden gelen olumlu haberler borsalarda rotasyonu başlatarak, odak noktasını teknoloji hisselerinden enerji ve banka hisselerine çevirdi. Bu iki alan da, Bank of America verilerine göre, hisse fiyatlarının düşük olmasına rağmen yatırım uzmanları tarafından tercih edilmiyordu.

Sonuç olarak büyük sermayeli ana fonların yalnızca %14’ü Kasım ayında Russell 1000 endeksinden yüksek performans göstererek, 1991 yılından bu yana üçüncü en düşük performanslı ayını geçirdi.

CUNA Mutual Group Baş Piyasa Stratejisti Scott Knapp, “yalnızca bir kaç hafta önce her varlık ve portföy yöneticisi borsalarda kazananın teknoloji olduğunu söylüyordu. Korona virüsün etkisi zorlu ve uzun süreli olacak” dedi. Açıklamasının devamında, “ardından aşı haberleri geldi. Bu grubun düşünceleri sonucunda fonların büyük bir bölümü rotasyon gerçekleşirken yanlış tarafta kaldı” ifadelerini kullandı.

Borsalarda bu örüntü Çarşamba günü ortaya çıktı ve S&P 500 %0,2 yükseliş gösterirken, finans şirketleri %1 ve enerji üreticileri %3 artış yakaladı.

Fonların bu düşük performansı 2020 yılı boyunca devam etti. Yılın ilk dönemlerinde, en büyük 5 teknoloji hissesine yeterli ağırlık verilmediği için oldukça düşük seyretti ve daha sonra büyüme hisselerinden değer hisselerine doğru gerçekleşen rotasyon nedeniyle darbe aldı. Kasım ayı sonunda fonların yalnızca %20’sinin yüksek performans gösterdiği ortaya çıktı. Bu rakam Eylül ayındaki %27’lik orandan bir düşüşe işaret ediyor. Fonların 2020’de yaşadığı kayıpları telafi etmesi için yalnızca birkaç hafta var. Bank of America Stratejisti Savita Subramanian’a göre yöneticiler ucuz hisseleri tercih etmek zorunda kalabilir.

Subramanian, “eğer piyasa liderleri değer konusunda önyargılı olursa, mevcut aktif fonların büyüme hisselerine yönelmiş olması hasar yaratabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “geriden gelen Kasım ayı performansını negatif değer önyargısına bağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kasım ayında darbe alan fonlardan biri de Fidelity Disciplined Equity Fund oldu. 1,7 milyar dolar değerindeki fonun beşte ikisi teknoloji hisselerinden oluşuyor ve by yıl %26 artış gösterdi. Fon Bloomberg’i verilerine göre, rakiplerinin %95’ini geride bıraktı. Ancak geçtiğimiz ay fon, sıralamalarda geriye düştü.

Eaton Vance Stock Fund teknoloji devlerine fazla ağırlık veren fonlardan biri oldu. Üçüncü çeyreğin sonunda, fon yönettiği paranın %28’ini büyük teknoloji beşlisine yatırdı. Microsoft, Amazon, Facebook, Google ve Apple Kasım ayında endeksin geri kalanından %5 düşük seyretti. 

Kasım ayında basit bir değer ya da büyüme yaklaşımı izleyen fonlar iyi performans gösterdi. Bank of America’nın izlediği değer fonlarının %55’i rekor yükselişler gösterirken, büyüme fonlarının %40’ı arttı.

Karışık fonlar için, büyüme hisseleri tercihi, korona virüs vakaları yükselmeye devam ederken ekonomik iyileşmeye yönelik şüpheleri yansıttı.

Aşı gelişmeleri ne kadar umut vadedici olursa olsun, aşının üretimi, dağıtımı ve etkinliğiyle ilgili soru işaretleri bulunuyor. Ancak piyasalardaki iyileşme hareketleri devam ederse, fon yöneticileri yıl sona ermeden performans açığını kapatmak için son fırsatı kaçırmak istemeyecek.

Huntington Private Bank’in Baş Yatırım Uzmanı John Augustine, “dördüncü çeyrekte muhtemelen hangi fon yöneticilerinin bu rotasyonu gerçekleştirecek kadar kabiliyetli olduğunu göreceğiz” dedi.

Borsalar için 2020’nin sonu güzel olacak

 

Yükselişler kâr satışı fırsatı olarak kullanılabilir

 

Yabancıların alım satım yaptığı hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hsshg04 Aralık 2020 08:14

    Buyukler terste kalmaz adamlar maldi sacma sapan hisseleri sisirip para kazanmaya calisiyor iki gun sonra tahtalar kapanirken bu haberi tekrar yayinlayin bakalim kim kazanmis

  • BORSACI03 Aralık 2020 22:11

    borsa çok şişti hisseler degerinin 10 kat üzerinde işlem görüyor satıp mevduata geçmek daha mantıklı.mevduat 100 de 16 çıkmış .

  • 😂👍🏻03 Aralık 2020 18:45

    Katılıyorum mesela bugün Tskb hissesinde artık tahtacı ky.

  • EKRİST03 Aralık 2020 10:59

    Ralli küçük hisse senetlerinde oldu.büyük yatırımcı onlara hiç girermi .