E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBütün Türk askerleri çekilsin---

Bütün Türk askerleri çekilsin

Bütün Türk askerleri çekilsin
15 Aralık 2015 - 16:12 borsagundem.com

Bağdat yönetimi, Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istedi

Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının dün Zelikan Kampı'ndan ayrılması Bağdat yönetimine yeterli gelmedi. Bugün açıklama yayımlayan Irak Başbakanlığı, Türk askerlerinin tamamının topraklarından çekilmesini talep etti.
 
Açıklamada “komşu Türkiye’nin Irak’ın ulusal egemenliğine saygı duyarak Irak topraklarından tamamen çekilmesinin gerekliliği”nin hâlâ geçerli olduğu belirtildi.
 
Dün Türk askerinin bir kısmının Zelikan Kampı’ndan çekilmesinin ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Askeri gereklilik neyse onu yaptık" demiş; Türk askerinin Musul’da bulunmaya devam edeceğini söylemişti. Davutoğlu, 11 Aralık'ta yaptığı açıklamada da Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve “Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar” demişti.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Bazen güvenlik tehdidi olur. Bu arttırılabilir ki son zamanlarda oradaki eğitim veren askerlerimize yönelik tehdit artmıştı. Onların güvenliğini biz sağlamak durumundayız. Çünkü Irak'ın oradaki askerlere eğitim veren askerlerimizin güvenliğini sağlayacak bir kapasitesi yok” ifadelerini kullanmıştı.
 
KRİZİN KRONOLOJİSİ
 
2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti.
 
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi’ye bir mektup göndererek, Musul'un Başika kasabasındaki Türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "Irak Hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.
 
Türk Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre, Başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.
 
9 Aralık Çarşamba günü de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Ankara'daydı; MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmüştü. Başbakan Davutoğlu, Barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu söylemiş, ertesi günü MİT ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarının Bağdat'a gideceğini açıklamıştı.
 
BAĞDAT'TA İBADİ İLE GÖRÜŞME
 
Irak'ın başkenti Bağdat’a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan İbadi ve Dışişleri Bakanı Caferi ile bir araya gelmişti.
 
İbadi'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Irak Başbakanı, Türk heyetine, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletmişti.
 
Türk güçlerinin Irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.
 
Mesut Barzani Ankara ziyaretinden önce ise Erbil'de, Musul'daki Başika bölgesine sevk edilen Türk askerleriyle ilgili konuşmuş, "Bizim bilgilerimiz, Türkiye ve Irak'ın daha önce anlaştığı yönünde. Mesele çok büyütüldü" demişti.
 
Konu, Barzani ile Irak Başbakanı Haydar İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. Barzani, İbadi'ye, Musul'daki Türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

IRAK BM'YE BAŞVURDU
 
Başbakan Davutoğlu 11 Aralık Cuma günü ise, Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve "Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar" demişti.
 
Bağdat yönetimi son olarak BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • expert15 Aralık 2015 23:40

    Türkiye de İncirlik te ABD askeri var bu Irak ın Türkiye de asker bulunduracağı sonucunu çıkarmıyorsa ABD nin Irak ta asker bulundurması Türkiyenin Irak ta asker bulundurması sonucunuda çıkarmaz

  • herkesle neden kavgalıyız?15 Aralık 2015 23:29

    zamanında dış politika uzmanları hükümeti mezhep siyaseti dış politikada felaketlere neden olur diye uyarmıştı!! ama dinleyen kim? öyle ya da böyle bugünkü noktada bütün komşularımızla düşmanız! gelinen nokta tam anlamıyla iflastır!!

  • aydın15 Aralık 2015 20:10

    Amerika'sı İngiltere'si ve diğerleri uzaklardan gelip ülkenize çökmüşler.Sesiniz çıkmıyor.Demokrasiyimi getirdiler size?Çokmu iyi yaşıyorsunuz?Emperyalist uşağı Iraklı yöneticiler.Ruhlarını satmışlar.Ülkenize uzun vadeli barışı tesis edinde yıllardır anası ağlayan halkınız bir gün yüzü görsün.

  • selim tez15 Aralık 2015 19:00

    askerimiz orda bulunuyorda...kime faydası var...Tüm ıraktaki türkmenleri koruyacakaskeri birlikler göndereceksin.Türkmenlere saldırırlarsa ,hemen 5 katı cevap vereceksin...o zaman anlamlı olur...Saddam devrildiğinde kürtlerin ilk işi ne olmuştu.Türklerin hakimiyeti altındaki resmi kurumlara saldırıp,yakıp yıkmışlardı,amaç neydi..burada türkmen yok,türkmenlerin sahip olduğu arazi yok dedirtmekti...sağolsun bizim hükümette öyle izleyip durmuştı...Ahhh ah bir Atatürk daha çıkmadı şu ülkeden....

  • Katip ÇELEBİ15 Aralık 2015 17:41

    Amerikan askerleri ülkenizde karılarınıza kızlarınıza tecavüz ederken neredeydiniz şerefsizler?

  • ibrahim ozel15 Aralık 2015 17:39

    752 milyar doları hiç eden maliki sünni pilot doktor ilim adamı hepsini yok ettiği söyleniyor rusyayı abi görüp müslümana diş bileyenlerden ne beklersin hakettiklerini buluyorlar zalimler için yaşasın cehennem

  • Sivri biber15 Aralık 2015 17:25

    BesleyiN kargalari oysun gözünüzü artık bay başkan süleymanşah ta olduğu gibi Türk ordusunu Geriye çektirir isminide yeni yer konumdadır der artık

  • dlbyz15 Aralık 2015 17:00

    askeri orda tutmak anlamsız ıraktan sızmalara karşı sınırda tutulmalı geçen olursa vurulmalı asker gurbette tutulmamalı şuan bu en akıllıcası ama oyun lozana bağlı hala musul kerkük ve erbil kara elmas savası bu

  • acaba neden?15 Aralık 2015 16:19

    acaba neden bütün komşu ülkeler bize düşman oldu? şapkayı önümüze koyup düşünmemiz lazım!

  • ali15 Aralık 2015 16:18

    çıkın kardeşim.bırakın kim vuruyorsa vursun bunları ne kolluyorsunuz.gram yardım etmeyin.boşverin.bunlardan bizde bi zarar gelirse misliyle verin cezalarını.hadlerini bilsinler.