E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBush'un konuşması gaf mı, tarihi itiraf mı?---

Bush'un konuşması gaf mı, tarihi itiraf mı?

Bush'un konuşması gaf mı, tarihi itiraf mı?
19 Mayıs 2022 - 10:34 borsagundem.com

2003'te Irak'ın işgalini başlatan ABD Başkanı Bush'un Dallas'taki konuşmasında, Ukrayna yerine "Bir adamın Irak'ı tamamen gayrı meşru ve acımasız şekilde işgal kararı" büyük yankı uyandırdı. Gaf diyen de var, bilinçaltı itirafı diyen de...

Irak'ın 2003'te işgali sırasında ABD Başkanı olan George W. Bush'un Dallas'ta dün katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşma dünya gündemine oturdu. Bush'un Ukrayna yerine "Bir adamın Irak'ı tamamen gayrı meşru ve acımasız şekilde işgal kararı" şeklindeki sözleri sosyal medyada 'dil sürçmesi mi', 'tarihi itiraf mı' tartışmalarına da yol açtı. 

2003 yılında Irak'ın işgalini, kesin bir delil olmamasına ve dünyanın karşı çıkmasına rağmen başlatan Bush, konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına tepki gösterirken, bir cümlesinde Ukrayna yerine Irak deyince salonda ilginç anlar yaşandı.

Bush, konuşmasında, "Bunların sonucu, Rusya'da denge ve kontrolün kalmaması ve bir adamın Irak'ı tamamen gayrı meşru ve acımasız şekilde işgal kararı alması oldu" ifadesini kullandı.

SALONDA GÜLÜŞMELERE NEDEN OLDU

Yaptığı yanlışı fark edince hafif gülümsemeyle sözlerini "Yani Ukrayna'yı" diye düzelten Bush'un Irak gafı karşısında salonda önce derin bir sessizlik olurken, devamında Bush'un "Irak'ı da... Her neyse." demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Bush'un Irak'ın işgaliyle ilgili videosu sosyal medyada kısa sürede viral olurken, pek çok kişi "Irak'ı işgal eden Bush'un bilinçaltının sözlerine yansıdığına" vurgu yaptı. 

Dünyaya rağmen vurdu

2003'te Irak'ın işgali için yeterli delil sunamayan ABD, BMGK'den onay çıkmasını beklemeden saldırı kararı almıştı.

Irak’ın büyük bir tehdit olduğunu savunan dönemin ABD Başkanı George W. Bush iddialarını, “Irak, ileri derecede konsantre edilmiş alimünyum tüpler ve uranyumu zenginleştirecek teknik donanım satın alarak, nükleer silah geliştirme girişiminde bulundu. Aldığımız istihbaratlar hiçbir şüpheye yer bırakmıyor. Irak rejimi, şimdiye kadar hiç denenmemiş ölümcül bazı silahlara sahip bulunmaktadır ve yenilerini de üretmektedir” diye sıralamıştı. 

ABD'ye Irak'a müdahale için tek destek İngiltere Başbakanı Tony Blair'dan gelmişti. 

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, BMGK'da yaptığı konuşmada, "Saddam Hüseyin'in biyolojik silahlara sahip olduğundan hiç şüphe yok ve daha fazlasını üretebilecek kapasiteye sahip" diyordu.

Powel, Irak’ın BM silah müfettişlerine yakalanmamak için bir kamyon filosunu kimyasal ve biyolojik silah laboratuarlarına dönüştürdüğünü ileri sürüyordu. BM Silah Denetleme Komisyonu’ndan gelen açıklama ise bu iddiaların aksini söylüyordu. Komisyon Başkanı Hans Blix, Irak'ta incelemelerde bulunan ekibinin herhangi bir biyolojik silah bulamadığını açıklıyordu.

Ancak hiçbir destek gelmemesi ve BMGK'dan karar çıkmamasına rağmen, 17 Mart 2003'te, Bush'un talimatıyla ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon Irak işgalini başlatmıştı. 

Afganistan'ı işgal eden George Bush'tan açıklama

 

Putin, Bush’u 11 Eylül saldırısının olabileceği konusunda uyarmış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İnsan 20 Mayıs 2022 07:04

    Ortadoğu’yu hatta bütün dünyayı mahvettiniz müdahalelerle bırakın o insanlarda dünyaya 1 kere geliyor çok yazık zulmediyorsunuz acı çektiriyorsunuz ne merhametsizsiniz hiç mi insanlık yok sizde(ve sizin gibilerde)…geçici dünya!siz de yokolacaksınız… Allah’a hesabını nasıl vereceksiniz!

  • YA ALLAH 19 Mayıs 2022 15:44

    SENDE TOPRAĞIN ALTINA GİRECEK SİN BELKİ BU DÜNYA SANA KRAL GİBİYDİ AMA TOPRAK ALTINDA SANA DA HESABI SORULACAK SENİN GİBİLEREDE SORULACAK

  • pazarci19 Mayıs 2022 14:30

    konusani deyil konusturana bak......Allah,in gazabi Musluman dusmanlarinin uzerine olsun Amiiin..

  • Bik19 Mayıs 2022 14:17

    Prompter kullansa böyle gaflar olmaz, er kullanan Türkiye'deki siyasetçiler er bozulunca çok bozuluyorlar!

  • bilader19 Mayıs 2022 14:12

    bu bir gaf değil, bilinçli dil sürçmesi maskelemesi ile bir mesajdır. Biz Iraka ruslar Ukraynaya. Ne yani bu çok doğal" demek istemiştir. Yani mesaj: Ukrayna: olmakta olan oluyor, yardım bekleme, yalnızsın, diyor.

  • vatandaş19 Mayıs 2022 13:19

    ebedi cehennem de kalacaksınız gülün ve eglenin tadını çıkarın ne yapsanız size kar öte yerde azap var ona göre dünyayı tamamen ele geçirin ne zamana kadar kıyamete kadar.

  • Artur19 Mayıs 2022 19:59

    Salakvatandaş adlı arkadaşa bu cevap; sende george puş gibi gaf yapmışsın. Vatandaşa salak diyeceğinie kendi kullanıcı adına salak vatandaş yazmışsın. ALLAH SANADA NASI SÖYLETMİŞ. SALAKVATANDAŞ :)))))

  • Artur19 Mayıs 2022 19:56

    Salakvatandaş adlıya cevap; sende gül eğlen ne uğraşcan dini ritüellerle, eleştir gitsin. Salakvatandaş mış.

  • salakvatandaş19 Mayıs 2022 15:39

    amma salak adamsın ya

  • Çöpçüler kralı19 Mayıs 2022 13:04

    Demek yaptıkları pislikler gündüz zihninden gece rüyalarından çıkmıyor ve ifşa oluyor...

  • Artur19 Mayıs 2022 11:40

    Salonda gülüşmelere sebep olmuş. Sonradan gülecekler sizede..