E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBülent Arınç seçimlerin ertelenmesini istedi---

Bülent Arınç seçimlerin ertelenmesini istedi

Bülent Arınç seçimlerin ertelenmesini istedi
14 Şubat 2023 - 07:59 borsagundem.com

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, depremlerin ardından 10 ilde yaşanan felaket sonrasında binlerce kişinin öldüğünü ve seçmen kütüklerinin geçersizleştiğini belirterek seçimlerin ertelenmesi çağrısında bulundu.


Eski TBMM Başkanı, AK Parti kurucularından Bülent Arınç, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından yaşanan felaketten dolayı en geç 2023 Haziran ayında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinin ertelenmesi çağrısını yaptı.

Yazılı açıklama yapan Arınç, seçmen kütüklerinin geçersizleştiğini ve seçim yapmanın hukuken ve fiilen imkansız hale geldiğini öne sürerek, seçimlerin 2024 Yerel Seçimleriyle birleştirilmesi veya seçimlerin Kasım 2023’e ertelenmesi önerisinde bulundu.

Arınç’ın sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklama şöyle:

“Tarih kitaplarına belki de Büyük Güneydoğu Anadolu depremi olarak geçecek, etkisi yıllara yayılacak, gönlümüzde ve ruhumuzda onulmaz yaralar açan devasa bir felaket yaşadık. Bu depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve büyük milletimize başsağlığı diliyorum.

"Oy mu isteyeckesiniz?"

Afetin acı bilançosu zaman geçtikçe daha da gün yüzüne çıkıyor. Binlerce kaybımız var, on binlerce yaralımız var. Artık kayıplarımızın rakamlarını vermekten, duymaktan korkar hale geldik. Birçok işyeri ve ev enkaz halinde. Depremden etkilenen on şehrimizin büyük bir kısmı yıkılmış durumda. Acısını yüreğinin en derinlerinde hisseden milletimizin ağzını bıçak açmıyor. Vatandaşlarımız şu an seçim değil yaşam mücadelesi veriyor. Ahval bu iken bazı siyasetçilerin ve gazetecilerin seçimin mayısta mı haziranda mı yapılacağını tartıştığını görüyoruz. Allah'tan korkun, hala enkaz altında cesetler var. Seçmenden bahsedilemezken seçimden bahsetmek nasıl mümkün oluyor? Böyle bir dönemde acılarıyla yüzleşen vatandaşlarımıza karşı seçim propagandası mı yapacaksınız, oy mu isteyeceksiniz? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız? Seçmen yok, sandık yok. Bunların yanı sıra bölgede adli ve idari bürokrasi yok. Halk size demez mi: ‘Vatandaş can derdinde, siz ne derdindesiniz?’ diye.

"Seçim yapmak hukuken ve fiilen imkânsız"

Ortalama 15 milyon vatandaşımızın etkilendiği bu felakete maruz kalan şehirlerimiz TBMM'de toplam 85 milletvekili ile temsil ediliyor. Manzara o kadar acı ki; buralarda seçmen kalmamış. Hem seçmen kütükleri geçersizleşmiş hem de seçim yapmak hukuken ve fiilen imkânsız hale gelmiş. Belki de seçime gidilirken Yüksek Seçim Kurulu nüfus sayımı ile bu illerin kaç milletvekili ile temsil edileceğini yeniden hesaplayacaktır.

"Anayasalar kutsal metinler değildir"

Belki de tarihimizin en acı felaketini yaşadığımız bugünlerde, ülke bir an evvel seçim stresinden kurtulmalıdır. Buna vatandaşımızın da bürokrasinin de siyasetin de ihtiyacı var. Daha açık ve net ifade etmek gerekirse ne mayısta ne haziranda seçim olmaz, olamaz. Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir. Anayasanın 78. maddesini ileri sürerek seçimlerin sadece savaş sebebiyle ertelenmesinin mümkün olduğunu söyleyenlere tek cevap yeterli olacaktır: Evet, bu hüküm var ama anayasalar kutsal metinler değillerdir, hukuki metinlerdir. Yasama organı her zaman anayasa maddesini ilga edebilir, değiştirebilir ve yenisini koyabilir.

Şahsi düşünceme göre yapılacak basittir: Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla bir araya gelmeli ve bu zaruretin nasıl aşılacağı konusunda onlarla istişare etmelidir. Anayasanın 78. maddesine konulacak bir fıkra, mevcut hükme ilaveten, adeta olağanüstü hal ilanındaki gerekçeye benzer şekilde deprem benzeri afetlerde de seçimlerin ertelenmesini hükme bağlayabilir. Şüphesiz anayasa hükmü olacağı için tüm partilerin ve milletvekillerinin nitelikli çoğunlukta uzlaşmaları gerekmektedir.

Ayrıca anayasanın 79. maddesi seçimle ilgili YSK'yı görevlendirmiştir. 7062 Sayılı Yüksek Seçim Kurulu'nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'unun 6. maddesine göre YSK toplanarak mevcut durum karşısında seçimlerin 2023 Mayıs veya Haziran aylarında yapılmasının mümkün olmadığına karar verebilir ve bu kararı gereği yapılmak üzere yasama organına bildirebilir. Ben tüm siyasi partilerin bu büyük felaket karşısında büyük üzüntü duyduklarına, ellerindeki bütün imkânları depremzedeler yararına kullandıklarına, hepsinin yurtseverliklerine ve samimiyetlerine gönülden inanıyorum. Tıpkı milletimizin farklı kesimlerinin el ele verdiği gibi iktidar ve muhalefetin de el ele vererek milletimizin tüm yaralarını saracaklarını ve elbette demokrasi gereği seçimlerin de gönül huzuruyla yapılacağını düşünüyorum.

Benim seçimleri erteleme konusundaki naçizane düşüncelerim şunlardır:

Birinci tercihim; Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2024 yılı Mahalli İdareler Seçimleri birleştirilebilir. Bunun geçmişte örnekleri vardır. Bu yöntemle halka fazladan tercih hakkı verilecektir. İkinci tercihim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Seçimlerinin ötelenerek Kasım 2023’te yapılmasıdır. Üçüncü tercihim ise ilk iki seçenekte anlaşılamadığı takdirde tüm siyasi partilerin mutabık kalacağı başka bir tarih üzerinde anlaşma sağlanmasıdır.

Sonuç itibariyle ne olursa olsun bu zaruret hali dolayısıyla seçimler bir defaya mahsus olmak üzere tehir edilmelidir. Seçimleri ertelemeye yönelik teklifim kabul görürse ayrıntılı olarak başka düşüncelerimi de ifade edebileceğim. Şimdilik sadece şunu söylemekle yetineceğim; depremin ekonomik maliyetinin 100 milyar doların üzerinde olacağının tahmin edildiği bu dönemde, bu yıl seçim olacakmış gibi bütçeye konulan üç kat hazine yardımı derhal durdurulmalı ve bu miktar depremin yaralarının sarılması için kullanılmalıdır. Bu kapsamda partilere ödenmiş olan miktarlar da geriye alınmalıdır.

Yine bir fıkra ile belirlenen seçim tarihine kadar Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri görevlerine devam etmelidir. Meclisin çalışacağı bu dönemde sadece seçimin ertelenmesine yönelik ve yapılacak yardımlara yönelik kanunlar çıkarılmalıdır. Bunun aksine bütçeye ve maliyeye yük getirecek yeni düzenlemelerden kaçınılmalıdır. Kendileri için kanun çıkmasını bekleyen toplumun tüm kesimlerine de hiçbir hak kayıplarına uğramayacakları taahhüt edilerek ileride yapılacak düzenlemelerle geçerlilik tarihinin/yürürlük tarihinin bugünden itibaren olacağı garantisi verilmelidir.” (Dünya)

Refakatsiz depremzede çocuklar için 'DerinGÖRÜ' yüz tanıma yazılımı devrede

 

ABD: Depremler sadece Türkiye ve Suriye’yi değil, dünyayı etkiledi

 

Adana'da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı

 

Galatasaray’dan depremzedeler için konaklama projesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • IDAM14 Şubat 2023 15:06

    cok dogru ve yerinde gorus/teklif .olmasi gerekende bu....ve Tum Turkiye,nin birlik beraberlik icinde kenetlenip bu felaketten bir an evvel kurtulmaktir/bu yarayi sarmaktir..Allah Turk,u Muslumani Korusun.Amiin.

  • mehmet14 Şubat 2023 14:29

    önce borsadaki işlemleri iptal edin samimiyseniz seçim erteleme talebinde bulunmakta.

  • Doğru Söz14 Şubat 2023 13:51

    Seçimler ertelenmeli veya zamanında yapılmalı meselesi bir kenarda dursun. Bu devirde hala yok oy pusulası , yok sandığı, yok bir sürü personel görevlendirip para harcaması , yok yeniden sayması vb... Arkadaş paramızı dijital sistemlere ; bankalara, borsaya, kripto paralara emanet ediyoruzda , bu oyları niye hala elektronik ortamda kullanmayı akıl etmiyoruz ben hala anlamış değilim. Alırsın güvenlik önlemlerini, kime oy vereceksen verirsin, anında da sayım yapılır biter gider. İster bu sene yap ister seneye...

  • Bik14 Şubat 2023 13:05

    E-devlet var, sağ kalan depremzedelerin haziran ayında  oy kullanmasında sorun olmaz. Daha önceki seçimlerde seçmen sandıklarının kapatılmasına 1 saat kala mühürsüz oy pusularının geçerli sayıldığını da unutmadık YSK!

  • Sözün özü14 Şubat 2023 12:53

    seçim ertelenmeli, fakat mevcut hükümette derhal gitmeli ki, siyaset yalanı , talanı da yok olmalı,,,,,, YOKSA YÖNETİM DEVAM EDERSE ,YANLIŞ YANLIŞLA DÜZELMEZ. DAHA DA KÖTÜ OLUR.... 

  • caner14 Şubat 2023 12:35

    Sen kimsin lan

  • YUSUF KALEKAPISI14 Şubat 2023 11:34

    Bu kararı iktidar verir karar alınır en fazla anayasa mahkemesine ve seçim kuruluna gidilir hızlı şekilde onlar ülkenin ortamı gözönüne alınarak seçimi iptal edeceklerini düşünmekteyim.

  • astor14 Şubat 2023 13:42

    yok öyle yagma anayasada seçim, savaş olmadıkça ertelenemez.

  • AHMET ÖZBİLEN14 Şubat 2023 11:33

    Meral Akşener seçimler asla haziranı geçemez chp nin de aynı şey haberleri görüyoruz.Ülkemiz yerle bir olmuş bunlar bunu ranta çevirme peşindeler ne olursa olsun asla kazanamazlar.......Meral Akşener deprem bölgesinde propoganda yapıyorsun diye az kalsın linç edecekler idi.kendisini zor kurtardı.

  • Mucise Reis : )14 Şubat 2023 12:01

    Millet seçim sandıklarınıda ysk istekleri doğrultusun tırlar ile taşır merak etme. Herşeyi millet yapıyor zaten : )) Seçimide millet yapar, sandık taşır, seçmen kütüklerini ayarlar, nüfüs müdürlüklerini e devlet kayırlarını. Bu kafa ile seçim organizasyonunu yapacak kapasite olmadığını zaten biliyoruz, görmüşte olduk. Senden başka şaşıranda yok ..bu millet bu azim ile, 24 saatte devlet kurar, ee birazda ysk çalışsında seçimleri yapsın bari... Yapamıyorsa AHBap dan yardım isteyin o seçim organizasyonlarınıda yapacaktır :D

  • Adil14 Şubat 2023 11:32

    Bu emekli siyasetçiyi konuşturup ortam yapma çabasıda nedir.Ülkenin yeni umuda ihtiyacı varken seçim yapmayalım demek nedir koltuk sevdası,para para para nereye kadar birazda halkı düşünün ey vicdansızlar.Bu ülke 100 yıl önce savaş ta seçim yapmıştır meclis kurmuş millete umuduyla Cumhuriyeti kurmuştur.Deprem oldu seçim olmasın iyi sonsuza kadar develeti siz yönetin

  • N.D14 Şubat 2023 11:21

    Arkadaş demiş ki “ Anayasalar kutsal metinler değildir”Doğru anayasalar kutsal metinler değildir.Ancak bunlar için kutsal metinlerde fark etmez.Kendi çıkarları söz konusu olunca kutsal Metin yada anayasa filan fark etmez.Bakın geçmişlerine görürsünüz.Kutsal metinlerin haram saydıklarını helal ,helal saydıklarını haram saymadılar mı ? Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet olayları son yirmi yılda yaşandı.A dan Z ye herkes rüşvet batağına girdi.Oysa buna karşılık  en az kullanılan sözcük de “rüşvet “ sözcüğü oldu.Çünkü rüşvet normalleştirilmişti.Devlet ve millet malını yemek,kul hakkı vs her şey olağanlaştırıldı.

  • borsacı14 Şubat 2023 11:16

    seçimler en az 2 yıl ertelenmeli millet can derdine düşmüş siyasetçi oy derdinde olmamalı.seçimler kesinlikle iptal edilmeli.

  • Bay Kus14 Şubat 2023 11:09

    Çok doğru söylemiş.

  • Mucise Reis : )14 Şubat 2023 11:05

    Ya arkadaş ne alaka ? 2023 yılındayız. Herhangi bir noktada TC kimlik nolar ve sandıklar oluşturulabilir. Yada kişiler E devlet üzerinden adreslerini günceller onlıne olarak başvuruları sistemsel olarak yapılabilir. Madem çok yoğum problem oldu, bence öncelikle ilgili bölgelerde yatırımları arttırmak için vergi almayalım 1 yıl. üretm hattı kuranlarada aynı biçimde teşvik edelim. Her bişeden kendilerine pay çıkartmanın anlamı nedir ? enerjınızı enkaz sedelere, depremde zarar görenlere harcamanızı beklerdik. İnsanlar can mal derdinde barınma derdinde, olayı seçime getirmişler... Seçim ne alaka ? insanlar cenazelerini enkazdan çıkartamamışken daha. Gerçekten bu zihniyetlerin  olmalı, bir garip.

  • manisalı14 Şubat 2023 10:59

    Sn Arınç  artık halkın sesi olun bırakın her defasında sizi yerlere sokan rencide ve hakaret eden AKP nin işleri düştükçe istedikleri yardıma siz kullanışlı bir nmateryal değilsiniz dimi.

  • Yorum 14 Şubat 2023 10:49

    İşinize geldiği gibi fikir belirtiyorsunuz. Yok kırıldım, incindim falan filan. Seçimlerin ertelenmesinin ülkeye sağlayacağı avantaj nedir? Borsayı bile ilk 2 gün kapatmayanlar, demekki sistemin işleyişinde herhangi bir sıkıntı görmüyor. Seçimler, kanunların öngördüğü tarihte öngörülen planlar çerçevesinde gercekleştirilmeli. Hangi kurum bağımsız.Sizin ağlamalarınıza inanın tahammül edemiyorum. Her seferinde gizli odalara ve belgelere el konulduğu günler aklıma geliyor. Bırakında biraz nefes alalım. Türkiye mevcut sistemin varlığından memnunsa 5,10,15 yıl daha yetki verir. Yeterki siz sistemi çıkarlarınız için artık değistirmeyin. Bir insanın bir doyum noktası olmalı artık. 50 yaşındayım. Emekli oldum ki, bir kaç ana kuzusuna yer açayım. Yani akıl, iş ve donanıma sahip olmadığım için işimi bırakmadım.Fani dünyaya bu kadar bağlanmayın.

  • baran14 Şubat 2023 10:39

    Bir sen eksiktin.  Karakter!  Ne zaman zor durumlarda sırıta sırıta ortaya çıkar.  Ha bir de Özgür Özel Hatay dan ahkam kesiyor.  Yanındaki beld. başkanının kayınpederinin evinde depremzedeler için kaç ton malzeme bulunuyor.  Sizler nasıl yaratıkalrsınız!  Devlet yok dediğiniz yerde mazlum insanların hakkını sövüşlemiş gaspğ etmişsiniz.  Size kuyruk olup payanda olanlara da yazıklar olsun.  Adam olma insan olma şansınzı dahi yok. Bırakın iktidara gelmeyi.  

  • astor14 Şubat 2023 10:29

    seçim iptali olamaz.

  • Onur14 Şubat 2023 09:48

    Eski başkan neden açıklama yapmış. Halkın nabzını yoklatmak için reis hep birilerini yönlendiriyor.

  • Bir bilen14 Şubat 2023 09:36

    Seçimi ertelemeye çalışacağına hem Fetöyü başımıza saran hem de çıkardıkları imar afları ve göz yumdukları aç gözlü müteahhitlerle on binlerce vatandaşımızın canına mal olan siyasilerin, özellikle de mensup olduğun partinin yöneticilerinin, yargılanmasını iste !!

  • ali14 Şubat 2023 09:28

    veremeyeceksiniz bu milletin hakkını çıkacak eninde sonunda sizden bunlar ama ne yazıkkı hakkı yenen kişiler sizin gibilerin peşinden koşuyor ne diyeceğimi bilmiyorum böyle cemaate böyle imam haram zıkkım olsun bütün haklarım

  • Ayse csn14 Şubat 2023 09:26

    Ben hakkım helal etmiyorum sayın milletvekilleri

  • Kul hakkı 14 Şubat 2023 09:18

    Sen güzel konuma milletvekilleri maas ögretmen maas olsun emekli milletvekilleri maas iptal olsun de huzur hakları iptal olsun ölüm var unutmayın kul hakkı unutmayın sayın milletvekilleri

  • Vatandaş14 Şubat 2023 09:04

    Bülent Arınç yalakası bunun kararını vermek sana mı kaldı hangi sıfatla bunu talep ediyorsun vatandaşa sordun mu

  • unutmadık14 Şubat 2023 08:58

    fetö için ağlardın, çıkıp konuşursun hala. 

  • ali14 Şubat 2023 09:29

    niye ağlardı kim ağlar kimin için ağlar kendinden olan için ağlanır fetö ta kendisi 

  • hatay14 Şubat 2023 08:40

    seçim ertelenmesi hata olur