E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBugün sahnede ECB var---

Bugün sahnede ECB var

Bugün sahnede ECB var
09 Eylül 2021 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital günlük bülteni: ECB’nin bugün yapacağı açıklamada , Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda yapabileceği bir azalış için ( 80 milyar Eurodan 60 milyar euroya ) Aralık ayını işaret etmesi bekleniyor.

Aslında değişen bir şey yok, aslında yeni bir açıklama da yok. Sadece TCMB başkanı geçen Perşembe söylediğini dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında bir kez daha söyledi. TCMB başkanı Geçen haftada enflasyon üzerinden faiz demeyi bırakmış, enflasyondaki yükseliş geçici çekirdek enflasyon belirleyici, çekirdek enflasyona odaklanma, çekirdek enflasyondaki düşüş söylemlerini ön plana çıkarmıştı. Neye göre riskler geçici neye göre enflasyon son çeyrekte düşecek sorularının cevabı açıklanmadığı gibi. Gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz dediği gibi. Ama kur ve borsa söylemi görmek istememişti. Aynen geçen ay yapılan enflasyon ve cari açık tahminlerinin OVP’de yukarı yönlü revizasyonunu pek görmek istememek gibi. Aynen Fed başkanın Powel’ın FOMC toplantısı sonrası , tahvil alım programı için söylediklerini görmeyip, tutanaklarda görünce inanmaları gibi. Pozisyona göre davranış gibi.

Sevgili Selva Demiralp hocamızından alıntıyla enflasyon konusunu kapatalım. Her enflasyon aynı değil. pandemi kaynaklı enflasyon dünyada % 2 civarında bir fiyat artışı getirirken, bizde pandemi başında % 12 olan enflasyon bugün % 19'u geçti. Dünyada enflasyon beklentileri hedeften sapmazken bizde artan enflasyon beklentileri bozdu ve enflasyon katılaştı. İşte bu nedenlerden dolayı dünyada enflasyon geçici bir durum olarak görülürken, Kalıcı olmaya başlarsa da faiz artırımında bağımsız hareket eden Merkez bankalarının bunu düşüreceği konusunda endişe bulunmuyor.
Çekirdek enflasyon nedir? https://herkesicin.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/ekonomi/hie/icerik/cekirdek
Eski Fed başkanı Yellen'a neden çekirdek enflasyonu hedeflemedikleri sorulduğunda insanların alım gücünü etkileyen enflasyon çekirdek değil manşet enflasyon olduğu için dediği de aklımızın bir kenarında bulunsun.

Bugün sahnede ECB var. Euro Bölgesi'nde % 3 ile son 10 yılın en yüksek enflasyonunun görülmesi, enflasyonist endişeleri tekrar piyasaların gündemine taşımıştı.ECB'nin toplantıda faizlerde, varlık alımında ve PEPP'de değişiklik olmaması, makroekonomik projeksiyonlarında ise iyileşme olması beklenmekte. ECB’nin bugün yapacağı açıklamada , Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda (PEPP) yapabileceği bir azalış için ( 80 milyar Eurodan 60 milyar euroya ) Aralık ayını işaret etmesi bekleniyor. Diğer taraftan bu adımın PEPP'nin mart ayında sona ereceğine dair bir işaret olmadığına da vurgu yapmasını beklemekteyiz.

Günün önemli şirket haberleri 09/09/2021

 

Asya borsaları negatif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)