E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBugün döviz ve borsada nasıl bir seyir bekleniyor---

Bugün döviz ve borsada nasıl bir seyir bekleniyor

Bugün döviz ve borsada nasıl bir seyir bekleniyor
13 Aralık 2019 - 09:39 borsagundem.com

Dolar/TL, TCMB'nin 2 puanı dün olmak üzere son dört toplantıda arka arkaya yaptığı indirimlerle politika faizini toplamda 12 puan düşürerek %12'ye çekmesinin ardından yedi haftanın zirvesi olan 5.80'in altında yatay seyir izliyor.

Bankacılar TL faizlerindeki düşüşe, S-400 alımının ardından ABD ile ilişkiler, Akdeniz'deki hidrokarbon arayışları nedeniyle AB ile ilişkilere yönelik endişelerin son dönemde arttığına dikkat çekiyorlar. Jeopolitik gerginliklerin de riskler arasında yer aldığını belirten bankacılar, bugün için piyasada, "risklerin kısa vadede gerçekleşeceğine yönelik" bir fiyatlamanın tercih edilmediğini belirtiyorlar.

TCMB dünkü indirimin ardından her ne kadar sonraki adımların sınırlı olacağına yönelik mesajını kuvvetlendirse de, faiz indirimlerine de kapıyı tam olarak kapatmadı. Piyasada da faiz indirimlerinin devamı beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise önümüzdeki yıl faizlerin tek haneye ineceğini söylüyor.

Bu, önümüzdeki yıl faizlerin en az 225 baz düşmesi anlamına gelirken; bankacıların soru işareti ise TCMB'nin son dönemde faiz kararlarında belirgin rol oynadığını söylediği reel faizin bu miktarda bir indirimle birlikte özellikle yılın ilk çeyreğinde artık cazip olmayacağı endişesi.

Bankacılara göre TL için önemli bir koruma kalkanı olarak görülen faizlerin düşüş eğilimi risklerin artması ya da gerçekleşmesi durumunda artık daha zayıf olacak. Öte yandan bankacılara göre bugünden artan riskleri fiyatlamamadaki önemli bir gerekçe ise küresel düşük faiz ortamı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üç indirimun ardından önümüzdeki yıl artış öngörmemesi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise gevşeme yanlısı politikalarını en azından koruyacağı ve büyük ihtimalle kuvvetlendirebileceği öngörüleri gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir gelişme. Hacimlerin, yıl sonunun yaklaşmasıyla azalmaya başladığı piyasalarda bu hafta FED, ECB, TCMB'nin faiz kararları, İngiltere seçimi, ABD-Çin ticaret gerilimi takip edildi.

Asya borsaları, ABD ve Çin'in son anda ticaret anlaşmasına varması ve İngiltere'de sandık çıkış anketlerine göre Muhafazakar Parti'nin seçimleri kazanmasıyla sekiz ayın zirvesinde seyrediyor.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TAKİP EDİLİYOR, VOLATİLİTE DÜŞÜK

ABD Senatosu Perşembe günü oy birliğiyle Ermenilerin yüzyıl önce soykırıma uğradıklarını tanıyan yasa tasarısını geçirdi. Bu adım Türkiye'nin tepkisini çekerken, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germiş oldu.

Son dönemde TL'nin oynaklığı da olduça azalmış durumda. Ağustos 2018 kur krizi döneminde 60 seviyesine yaklaşarak tarihi zirveyi test eden 1 ay vadeli ima edilen volatilite bugünlerde tek hanede seyrediyor. CDS'ler de benzer şekilde TL bugün için kuvvetli bir yukarı yöne işaret etmiyor.

TCMB'nin dünkü faiz indirimi dalgalanma yaratsa da bugün için TL'de değer kaybı yönünde kalıcı bir etki yaratmadı. ABD-Çin ticaret anlaşması küresel piyasaları destekledi.

Dolar/TL dün güne 5.80 civarında başladıktan sonra PPK öncesi 5.7850 seviyesindeydi. PPK'nın ardından ilk birkaç dakikada 5.7985 seviyesi test edilse de, karardan 10 dakika sonra dolar/TL 5.7745'e kadar geriledi. Kur dün günü 5.78 civarında dengelenerek kapattı.

Dolar/TL bu sabah saat 0907'de 5.7775/5.7870, sepet bazında TL 6.1165/6.1267, euro/TL 6.4549/6.4661 seviyesindeydi.

Bugün iç piyasada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'nin tanıtıldığı toplantı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları, Ekim ayı sanayi üretimi takip edilecek.

Reuters'ın altı kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre sanayi üretiminde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ekonomide gözlenen iyileşme sinyallerinin ardından Ekim'de %6.20 ile arka arkaya ikinci ayda da artması bekleniyor.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin Mayıs ayında %21 olan bileşik getirisi dün spot kapanışta %12.39 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta dün bileşik getiri %11.97 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)