E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBuğday fiyatları zirve yaptı!---

Buğday fiyatları zirve yaptı!

Buğday fiyatları zirve yaptı!
08 Mart 2022 - 08:21 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle buğday fiyatları, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Amerikan buğday vadelileri ton başına 500 dolara çıktı.


Rusya-Ukrayna çatışması sonuçlanana kadar Karadeniz’den tedarik kesintileri yaşanacağına dair endişeler nedeniyle yükselen buğday fiyatları bugün tarihi zirvesini gördü.

Chicago buğday vadelileri ton başına 500 dolarla rekor seviyeye yükseldi. Fiyatlarda rekor kaydedilmesinin ardından kâr satışlarıyla bir miktar geri çekilme yaşayan buğday vadeli işlemleri sonrasında 480 dolar civarından işlem gördü.

Buğday, bu yılın başında 277 dolardan işlem görüyordu. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat tarihinden önce ise 309 dolar seviyesindeydi.

TEDARİK SIKINTISI

Sözcü'deki habere göre; Buğday fiyatları ayrıca batının Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle de yükseliyor. Yaptırımlar bölgeden yapılacak ihracatla ilgili endişeler doğuruyor. Rusya ve Ukrayna, bu yıla kadar küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 29’unu gerçekleştiriyordu.

Ukrayna'da limanların kapalı kalması ve Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle tüccarların Rusya'dan gelen buğdaydan kaçınması yüzünden alıcılar alternatif buğday üreticileri aramaya başlamış durumda.

BUĞDAY FİYATLARI PEK ÇOK GIDA ÜRÜNLERİNİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Buğday fiyatları, makarna ve ekmek gibi temel pek çok gıda ürününü doğrudan etkilediği için kritik önemde. Türkiye de tüketilen buğdayın bir kısmı ithal edildiği için bu fiyatlardan doğrudan etkileniyor.

Türkiye hububat ithalatının önemli bir kısmını Ukrayna ve Rusya'dan yapıyordu. 2021’de toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sı Rusya ve Ukrayna'dan gerçekleşti. Türkiye aynı zamanda, Rusya’dan en fazla tarım ürünü ithal eden ülke olarak dikkat çekiyor.

İTHALATIN ÇOĞU RUSYA VE UKRAYNA’DAN

Rusya, geçen yılki buğday ihracatını yıllık bazda yüzde 8,5 artırarak 8,8 milyar dolara çıkarmıştı. Bu ihracatın 1,8 milyar doları ise Türkiye’ye yapılmıştı. Yani geçen yıl Türkiye, Rusya’dan 1,8 milyar dolarlık 6,7 milyon ton buğday ithalatı yaptı.

Ukrayna ise dünyanın en büyük 5’inci buğday ihracatçısı olarak öne çıkıyor. Ukrayna, buğday ihracatının yüzde 95’ini Karadeniz üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de geçtiğimiz hafta buğday fiyatlarındaki sert artış nedeniyle geçici 370 bin ton buğday alımı ihalesi açmış ancak sadece 285 bin ton buğday alımı gerçekleştirmişti.

Buğday fiyatları zirve tazeledi

 

Savaş nedeniyle buğday arzı risk altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz08 Mart 2022 15:14

    Özür dileme gerek yok.

  • baran08 Mart 2022 16:03

    Bu ülkede bir takım hayal kırıklıkları yaşamış olabilirsin!  Haklı da olabilirsin!  Bu ülkeden umudunu kesme!  Yalancıların kötüleyicilerin ekmeğine yağ sürme!  Kendi ayağına kurşun sıkarsın ancak.  Başka da tavsiyem yok.  Selametle kal.

  • xyz08 Mart 2022 15:06

    Allah'a ve ahiret gününe yemin olsunki Fetöcü değilim. Hayatım boyunca bu ve benzerleriyle yolum kesişmedi. Onlar avlayacaklarını bilir. Ama sen sen ol tanımadığın kimseye iftira atma. Hele bunu yetiştirdiği çocuklarına iftiraya kadar götürme. Emin ol yetiştirdiğim çocuğumu tanırsan bana Allah razı olsun dersin.

  • baran08 Mart 2022 16:20

    Benzer fikirleri savunan kişilerin çoğundaki durumu ifade ettim!  Senin şahsın ile ilgili bir durum değil.  Gençlerin iş beğenmeme durumu çok var.  Her hangi bir iş yerinde dahi hemen işbaşı eğitimine alınıyor 2-3 hafta!!  Bu bile gençlere çok zor geliyor. Genel ve yaygın olan yanlışlığı ifade ettim. Bir de herkes sevdiği istediği iş falan aldatmacadır!  

  • baran08 Mart 2022 15:51

    Tamam özür dilerim!  Doğru bildiğin yanlışların ise senin sorunun!  

  • xyz08 Mart 2022 13:05

    Baran sana bu son cevap verişim. İmam-ı Azam ne demiş cahille yaptığım bütün tartışmaları kaybettim. Sen cahil olduğun gibi ağzı bozuk birisin. Allah seni ıslah etsin. İnşallah gözlerin açık olduĝu gibi kalp gözünde açılır.

  • baran08 Mart 2022 14:06

    Kalp gözü mü açıkmış bunun şimdi?  Bak nasıl bir yalan bu!  Fetocu alçaklar kalpten gönülden bahsedip  binlerce insanın hakkını hukukunu gasp etti!   Yüzlerce insanımızı şehit etti!  Hala kalp gözünden bahsediyorsun!  Bu Yaman çelişki nin de çok ötesinde bir sapma ve savrulma!  Bak sen buraya yaz de ki:  ''''BEN FETOCU DEĞİLİM  ALLAH VE KURAN ADINA YEMİN EDERİM YALAN SÖYLÜYORSAM ALLAH BİN BELAMI VERSİN. YAZDIKLARIMI DA DOĞRUSUNU BİLDİĞİM HALDE YANLIŞ YÖNLENDİRMEK İÇİN  DEĞİL DOĞRU OLDUĞUNU BİLDİĞİM İÇİN YAZDIM.''' dersen ben senden 50 kere özür dilerim. Ya da hepsini boş ver git bir köşede tövbe et.  Çünkü  seni çok fena aldatmışlar!

  • xyz08 Mart 2022 12:25

    Baran cahili 20 ton Türkiyede buğday üretiliyor demişsin. 20 ton buğday dört römork yapar. Onu ben 20 dönüm eksem üretirim. Bizim buralarda 1 dönüm= 2.500 metrekare. Karşında sohbet ettiğin cahil tayfası yok. Az üfür.

  • baran08 Mart 2022 12:32

    Milyon ton zübük anlamıyor musun o kadarını?

  • xyz08 Mart 2022 11:36

    TURAN gardaş sagol varol.

  • baran08 Mart 2022 12:21

    Nereye gitti lan bu Turhan?  Kişilik bozukluğu mu var lan sende?

  • xyz08 Mart 2022 11:27

    Baran senin gibi yobazı arasam bulamam. Bilgi fukarası cahil. 20 yıldır milletin içini dışını beton yaptınız. Al o betonları ye. Hem cahilsin hem bilgisiz hemde yobazsın senin gibi papağan sokakta çok. Birde bilgiçlik taslamanız yokmu. Şimdi sana parçacık fiziğinden bahsetsem. Emin ol bilmem demen. O kadar zormu susmak. Edepli olmak. Ama sizin gibilere sürsen bulaşmaz.

  • baran08 Mart 2022 12:14

    Senin gibi kahpeler baran en iyi aşıdır.  Angut oğlan sadece ismini bildiğin ama anlamından haberin olmayan tanımları kullanıp burada entel dantel züppelikleri yapma! Kişiliği  karakteri bozuk zübük sırıtkan soytarı ne oldu kişilik mi değiştirdin? Bambaşka karakterlere bürünsen de şeytanlık yaptırmayacağım sana!   Kuyruğundan tuttuğum gibi ciyak ciyak bağırtacağım!

  • xyz08 Mart 2022 11:19

    Baran denen zavallı senin o dediklerini dalkavukluğunu ve borazanlığını yaptığın yandaş yanaşmaların hergün ekranlarda anlatıyor. Geri zekalı millet barış için Putin'i arar bizde buğday, mısır ve ayçiçeği yüklü gemileri izin verde gelsin diye ararız. Onlarì göndermezse fabrikalar ne üretecek orada çalışanlar işsiz kalınca iş verecekmisin. İşte önğörün bu kadar. 20 yıldır o dış güçler gıda stratejik olacak diyorlar. Siz ne yapınız ye mirası yat.

  • baran08 Mart 2022 12:44

    Birinin kuyruğunu koparınca öbürü  feryat figan ediyor!  Anladınız değil mi?   :D  :D  :D Bak bu sefer benim de gülesim geldi. İnsanlık meselesine gelince siz birazcık İnsan evladı olsanız bu durumlara düşmezdiniz zaten!

  • baran08 Mart 2022 12:38

    Aha edi gelmiş büdü zaten burada!  Kişilik sapması had safhaya çıkmış   Burada yalan yanlış  sinsice iftira atarak insanları kendi cahil aklınızla yönlendirmeye kalkma!  Yalan  yanlışı bilerek yapanların hakaret falan değil!   Israrla yanlı yalan ve iftiralara devam ediyorsan ya başına gelecek var ya da belanı bulacaksın demektir.  Bunları uyarı olarak al.  ...nı yırtmana gerek yok aynı kişinin kişiliksizliğini ancak kendisi bilmezden gelir!  Çok saplantılı bir durum .

  • Mucise Reis ;)08 Mart 2022 12:22

    Baran. Ne terbiyesizce yazıyorsun sen ? . 2 dakika insan taklidi yapsana. Ağzın lağım çukuru, Ne bu terbiyesizlik ? . Fikirsiz saçmalıklarını yazıyorsun, insan yerine koymuşlar seni cevap yazmışlar. Ne küfür edip de ben insan değilim, insan değilim diye yaygara kopartıyorsun ? . İnsan yerine koymuşlar laf anlatma çalışmışlar, insan taklidi yap biraz. hayvan gibi böğürüp, küfürler saçıyorsun ? Bu tip ağzı pis insanlar doğruda dese,toplum içinde  zaten kimse ikna olmaz,hak da vermez. Çok itici oluyorsun.  Bu ada dünya 8 mart kadınlar günü kutlarım Baran :D 

  • baran08 Mart 2022 12:20

    20 milyon ton buğday  demek istiyorum bunun çoğunu senin gibi mallar yiyordur!  Bu yüzden kafanda çalışmıyor.  Biraz az yeseydin kıtlıkta olmazdı  kafan da çalışırdı!  Neyse bundan sonra sapını yersin. 

  • baran08 Mart 2022 12:08

    Laf cambazlığı yapma zübük!  Cevap ver cevap!  Türkiye de 20 ton buğday üretiliyor!  Bazen kıtlık yüzünden düşüyor!  O da senin bereketsiz kahpeler yüzünden oluyor.  Ahmak oğlu ahmak!  Putin in gönderdiği erzak bile sana sorun olmuş!   Stokçu hayvan!  Samanını iyi stokla sen samansız yaşayamazsın!

  • xyz08 Mart 2022 10:03

    Atatürk neden ilim ve fen dediğini anlamamız lazım. En büyük savaşını cehalete karşı verdi ama rahmetli zamansız gitti. Geldiğimiz nokta kıyamet alameti ayaklar baş olmuş başlar ayak. Bu Anadolu coğrafyasında bile buğday ithalatından ve kıtlıktan bahsediliyorsa varın gerisini siz düşünün. Atalarımız ne güzel demiş Kel başa şimşir tarak. Kurtuluşu gençlerde arıyoruz gençlerde kurtuluşu dışarıda.

  • baran08 Mart 2022 11:32

    Ha sıkış tı mı laf cambazlığı yapacak!  Sen ülkeye evlat yetiştireceğine sabah akşam müzik sesi açıp insanları rahatsız eden, saygısız mallar yetiştirip bir baltaya sap olamayn babasını cebinden para aşırıp  çalışmayı da o çok yüksek tahsiline zarar zulüm gören manyaklar yetiştirsen buradaki mal da züppe de öküz de sen oluyorsun başka hiç kimse değil! Ülke batarsa böyle öküzler sayesinde batar!  Yozlaşma had safhada senin gibi hayvanatlar yüzünden!  Başka da bir şey değil. 

  • TURAN08 Mart 2022 11:12

    arkadaş seni anlamazlar hemen hakaret ederler sığır diye sığırın bk bile işe yarar ama baran denen yorumcunun beyni çöp bile olamaz kafa diye taşıdığı bir yuvarlak lahana başka bir şey değil. Angut demiş sana kedinin süper angut öz angut ultra angut gerçek angut olduğundan haberi yok galiba ülkede üretilen kendimize yetmiyor çünkü üretim ona göre ülke yol geçen hanı ne milletten adam ararsan var yiyici çok çalışan az hollanda konya kadar bir ülke ama hem kendine bakıyor hem bize satıyor senin gibi angutlar anlamıyor

  • baran08 Mart 2022 10:19

    Aptal mısın cahil misin sersem misin?  İlimden bahsediyorsan Türkiye de üretilen buğdayın diğer tarım ürünlerinin yıllara göre artışından haberin var mı?  İthal edilen buğdayın öğütülüp ihraç malı bisküvi ,makarna  vs. unlu mamul olarak satıldığından haberin yoksa sor öğren sığır yavrusu!  Türkiye kendine yeteninden çok daha fazlasını üretiyor!  Fiyat artışı bu ürünlere dış ülkelerin  talep fazlalığından  kaynaklanıyor.  Anladın mı angut?  Anlamadıysan haber ver bir daha anlatayım çaka çaka!

  • Yorumcuu08 Mart 2022 09:11

    Bı işin önünde büyük bir ekonomik kriz olacak büyük buhran yeniden olacak

  • enayi08 Mart 2022 08:33

    ülkede alım gücü hariç zirve yapmayan tek bir şey göster şaşıralım zengin ultra zengin ortakesin bittin fakir ultra fakir yaptılar