E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın en yanlış yatırımı---

Buffett’ın en yanlış yatırımı

Buffett’ın en yanlış yatırımı
16 Mart 2023 - 14:00 borsagundem.com

Warren Buffett isabetli yatırım tercihleriyle tanınır. Ancak ünlü milyarder ‘en aptalca kararı’ olarak bir tanımladığı bir yatırım sebebiyle 200 milyar dolar kaybettiğini belirtiyor. Üstelik yatırımın konusu olan şirketin ismi ‘Berkshire Hathaway’

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa efsanesi Warren Buffett uzun zamandır modern ABD tarihinin en büyük değer yatırımcılarından biri olarak görülüyor. Onlarca yıllık birleşme ve satın almalar, büyük yatırımlar ve sade yatırım ilkelerine bağlı kalması Buffett’a 2008 yılında ‘dünyanın en zengin insanı’ unvanını kazandırmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 92 yaşındaki yatırım efsanesi bugün de 103 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin beşinci insanı konumunda. Buffett’ın yatırım tercihleri ise dünya çapındaki yatırım trendlerini etkiliyor. Omaha Kâhini olarak da bilinen ünlü yatırımcı uzun vadeli yatırım stratejisinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ancak Benzinga’nın haberinde Buffett’ın bugünkü gibi bir dev olmadan önce yaptığı kariyerinin en yanlış yatırım hamlesine yer verildi. Söz konusu hamle Buffett henüz Coca-Cola, American Express gibi devlere yatırımlarını başlatmadan öncesine dayanıyor. Habere göre Buffett'ın şimdiye kadarki "en aptal" yatırımları aynı zamanda en iyi yatırımı olarak da görülebiliyor.

Buffett geçmiş tarihli bir açıklamasında satın aldığı "en aptal" hisse senedinin Berkshire Hathaway olduğunu söyledi. Omaha Kâhini 1962 yılında henüz genç bir girişimciyken, gözünü yıllardır yokuş aşağı giden "ucuz" bir tekstil şirketine dikti. Adı Berkshire Hathaway olan bu şirket sık sık fabrikalarını kapatıyor ve daha sonra gelirlerini hisse senedi satın almak için kullanıyordu. Buffett şirketin bunu yakında tekrar yapacağına inanıyordu ve bu yüzden şirketin önemli bir bölümünü satın aldı.

Berkshire Hathaway başka bir tesisi kapattığında, bir ihale teklifi açtı ve hisse senetlerine ne kadar teklif vereceğini sormak için Buffett'ı aradı. Buffett, hisse başına 11,50 dolardan satacağını söyledi. Ancak ihale teklifi geldiğinde, Berkshire Hathaway sadece 11,38 dolardan teklif verdi ve bu teklif Buffett’ın belirlediği hisse fiyatından 12 sent daha düşüktü.

Buffett, şirkette kontrol hissesi satın aldı ve kendisini 12 sent açığa düşürmekten sorumlu yöneticiyi kovdu. Ancak tekstil işine hiçbir zaman geri dönmedi, 20 yıl boyunca para kaybetti. Ünlü borsa uzmanı merkezdeki tekstil işletmesini kurtarmak amacıyla Berkshire Hathaway adı altında şirket satın almak için 20 yılını harcadı.

Omaha Kâhini bu durumun kendisini 200 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyor. Buffett tekstil işletmesi olmadan kurulacak büyük bir işletmenin bugünkü Berkshire Hathaway’den iki kat daha değerli olabileceğini öngörüyor.

Buffett’ın en önemli kararı

 

Buffett’ın firması neden nakit biriktiriyor?

 

BlackRock: Daha fazla bankaya el konulabilir

 

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)