E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett ve Soros bankalardan neden vazgeçmiyor?---

Buffett ve Soros bankalardan neden vazgeçmiyor?

Buffett ve Soros bankalardan neden vazgeçmiyor?
27 Ağustos 2020 - 18:44 borsagundem.com

Korona virüs sürecinin en çok zarar gören sektörlerinden birisi de finans sektörü. Buna karşın korona virüs ekonomisinde ön cephede savaşan bankalar aşının bulunmasıyla birlikte ciddi bir geri dönüş vadediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecindeki kredi kayıplarının ve sürekli düşük faiz oranlarının oluşturduğu çifte tehdit yatırımcıları banka hisselerinden uzaklaştırıyor. Financial Times’ın haberine göre George Soros ve Warren Buffet gibi bazı ünlü yatırımcılarsa korona virüs sürecinde fazlasıyla hasar gören sektörün Kovid-19'dan kurtulmanın en iyi yolu olduğuna inanmaya devam ediyor.

Bank of America'nın (BofA) Temmuz ayındaki küresel fon yöneticisi anketine göre, banka hisseleri net yüzde 17'lik bir oranla, gösterge endekslerine göre "zayıf" oldukları belirtildi. Anketteki bu ayı piyasası konumlandırması 6 aydır üst üste gerçekleşiyor. BofA araştırmasına göre haziran ayından bu yana %10’luk düşüş gösteren banka hisseleri sektörler arası kaydedilen en büyük değer kaybını kaydetti.

Yatırımcılar tarihi derecede düşük değerlemelere rağmen sektörü küçümsemeye devam ediyor ve banka hisselerinin büyük bir kısmında varlıklar defter değerlerine yakın işlem görüyor. Sektör endeksleri yaklaşık %30 aşağıda seyretmesine rağmen daha geniş piyasalar geçtiğimiz hafta pandemi öncesi seviyelere dönmüş durumda.

Açığa satışçılar devrede

Bu süreçte açığa satışçılar da ABD bankalarına karşı pozisyon almış duruda. Ticari gayrimenkul alanında uzmanlaşan Bank OZK yüzde dokuzluk açığa satış hissesiyle hedef haline geldi. Kart hamili ihraç eden finans kurumu Discover ve kredi notu yeterli olmayan kimselere yüksek faizli kredi sağlayan finans kurumu Credit Acceptance gibi kurumlarda da ayı piyasası pozisyonları yükseldi.

Wells Fargo Analisti Mike Mayo banka hisselerinin olabildiğince gözden uzak hale geldiğini belirtti. Mayo, “Banka yatırımcıları dayak yemiş gibi, yenik ve karamsar hissediyorlar” dedi.

Faiz oranlarının düşmesiyle bankaların gayrimenkul sektöründen kredi kartlarına kadar ayarlanabilir oranlı kredilerden elde ettiği verim banka fonlarının maliyetinden daha fazla düştü. Bunun sebebi mevduat oranlarının hali hazırda sıfıra yaklaşıyor olması gösteriliyor. Sonuçsa marjları zayıflatıyor.

Bankalar, Kovid-19 ile ilgili kredi kayıplarının karşılanması için on milyarlarca doları ücret aldı. Şu an için kayıp krediler düşük görünse de konuya ilişkin olumsuz sinyaller gelmeye devam ediyor. Morgan Stanley'nin araştırmasına göre, ABD bankalarının şüpheli ticari kredileri birinci ve ikinci çeyrekler arasında yüzde 28 oranında arttı.

Aşının bulunmasıyla en fazla güçlenecek sektör bankacılık

Tüm bu olumsuz tabloya rağmen hatırı sayılır bir grup yatırımcı, satışların toparlanma sürecine geldiğinde büyük kazançlar için fırsatlar yarattığını söyleyerek sektöre sadık kalıyor.

ABD merkezli yatırım şirketi Brandywine Global'da büyük sermayeli şirketlerin değer stratejisini yürüten Patrick Kaser, müşteri yönergeleri içerisinde izin verildiği kadar bankalarda da yatırımı olduğunu söyledi. 60 milyar dolarlık varlığın yöneticisi olan Kaser yönettiği portföylerde bankaların ağırlığının yaklaşık %15, yani genel endekslerin ağırlığının beş katı olduğunu belirtti. Yatırım uzmanı bunun sektöre olan inancını temsil ettiğini belirtiyor.

Kaser Citigroup, JPMorgan Chase ve Bofa gibi büyük bankaları tercih ettiğini belirtti. Yatırım uzmanı bu bankaların yatırım bankacılığı ve diğer kaynaklardan beslendiğini belirterek kredi riskinin halihazırda fiyatlandırıldığına inandığını belirtti.

Patrick Kaser, “Sermaye seviyeleri o kadar güçlüdür ki, bankalar kredi kayıplarının ölçeği hakkında yanılırsa bile sorun olmaz. Eğer bir aşı bulunursa en iyi seçim bankalar olur. Banka hisseleri yerine sağlık sektörü hisselerine sahip olmak istemezsiniz. Zira bankalar halihazırda kötü sonucu fiyatlandırdı” ifadelerini kullandı.

Sermaye yönetimi şirketi Mendon Capital’ın çoğunlukla küçük bankalara ait portföylerini yöneten Anton Schutz da aşının bulunması durumunda “bankalardan daha iyi bir getirinin olmadığını” belirtiyor. Schutz, krizden sonraki dönemin hem zor durumdaki küçük kredi kuruluşları arasında bir birleşme dalgası getirmesini hem de müşterilerin dijital hizmetleri benimsemelerinin şube kapatmalarının önünü açmasıyla sektördeki harcamalarda büyük düşüşler getirmesini bekliyor.

Moderna: Ürettiğimiz aşıda gençlerde de yaşlılarda da sonuç aynı

 

Buffet ve Soros bankalardan vazgeçmiyor

Yatırım çevrelerinde Warren Buffett’in yöneticisi olduğu Berkshire Hathaway’in ikinci çeyrekte 6 milyar dolarlık JPMorgan, Wells Fargo ve diğer bankaların hissesinin satması bu ayın en büyük olaylarından birisi haline gelmişti. Daha az dikkat çekense Berkshire’in Bank of America hisselerini çeyrek sonundan bu yana 2 milyar dolar arttırmasıydı.

Bir diğer ünlü yatırımcı şirketi Soros da banka yatırımlarını güçlendirmeye devam ediyor. George Soros’un varlık yönetimi şirketi BofA, Citi ve Morgan Stanley’e ikinci çeyrekte 88 milyon dolar değerinde yatırım yaptı.

Berkshire ve Soros konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bankalarla ilgili kötü olan tek şey hisse değerleri

Davis Funds'un Kurucusu Chris Davis, yatırımcıların 2008-09 mali krizinden bu yana bankaların dayanıklılığındaki iyileşmeyi küçümsediğini uzun zamandır savunuyor.

Davis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bankalar bu kriz sırasında ön cephede çalışıyor. Sistemi akışkan tutmak, kredi sağlamak ve bunun aracılığıyla ekonomiye yardımcı olmakla görevliler. Bilançoları güçlü, rezerv seviyeleri makul ve likiditeleri mükemmel. Bankalarla ilgili finansal kriz gibi görünen tek şey hisse senedi fiyatlarıdır" dedi.

Buffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?

 

George Soros: Trump geçici bir fenomen

 

Wall Street’te kriz korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut27 Ağustos 2020 22:27

    Bankalar kâr yapmaya devam ediyor, ayrica piyasaya verilen paraları kâr ve komisyon ile vatandaşa ve şirketlere dağıtıyor, işlem parası alıyor, ayrica faizler bir müddet (muhtemel aşı bulunup ekonomiler normale dönünceye kadar)bankalar iyi şekilde çalışmaya devam edecekler, dagitilan kredilerin zaten sigortaları yapılıyor, ayrıca düşük seviyede kalması ve devlet desteğinin de olması piyasayı ve şirketleri baya rahatlattı. Zaten piyasa normale donunceye kadar durum boyle devam eder diye bence, dolayisiyla bankalar konum ve durum itibariyle Mart ayindan bu yana durumu iyi yönettiler. Sorunların çoğu zaten öğrenildi tedbirler almasını da öğrendiler, temkinli şekilde devam ederler, ama Mart ayina göre daha tecrübeli oldukları kesin. Bence bankalardan vazgeçmek zor gibi. Ama kredi verilirken vatandaşın odeme durumuna iyi bakılması lazım, bankanin kendisini de, vatandaşı da zora sokmayacak şekilde kredi miktarı verilirse çok iyi olur derim.