E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett banka krizinden ne kadar kaybetti?---

Buffett banka krizinden ne kadar kaybetti?

Buffett banka krizinden ne kadar kaybetti?
17 Mart 2023 - 17:47 borsagundem.com

Wall Street’teki dev bankaların hisseleri son bir buçuk haftadır düşüşte. Finans hisselerine bağlılığı ile bilinen Warren Buffett da krizin kaybedenleri arasında

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki bankacılık krizi S&P 500 yatırımcılarının büyük çoğunluğuna ciddi miktarda paralar kaybettirdi. Efsane yatırımcı Warren Buffett bile para kaybetmekten kurtulamadı.

Inverstor’s Business Daily’nin haberine göre Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway mevcut varlıklarıyla ABD’de listelenen en kötü performans gösteren 15 hisse senedinde 12,6 milyar dolarlık zarara uğradı. Dev yatırım firmasının en çok zarar gördüğü hisse senetleri ise Bank of America, Ally Financial, Bank of New York Mellon (BNY Mellon) ve U.S. Bancorp.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett’ın finans hisselerine olan uzun vadeli tutkusu şimdilerde yatırım efsanesine pahalıya mâl oluyor. Bu yıl Wall Street’te en kötü performans gösteren 15 şirketin altısı finans sektöründe. Yatırım firması Bespoke Investment dünya çapındaki bankaların piyasa değerinin son bir buçuk hafta içerisinde 500 milyar dolardan fazla düştüğüne dikkat çekiyor. Berkshire Hathaway de bu bankalardan bazılarının büyük ortağı konumunda.

Bespoke analizinde, “6 Mart 15 Mart arası bankaların toplam piyasa değeri %11,4 düştü. Bu kadar kısa bir süre zarfında bu denli düşüşler sadece 2008’deki küresel finans krizinde, 2011’deki borç tavanı kaosunda, 2015’teki Çin Yuanı dalgalanmasında ve Kovid krizi dönemlerinde görüldü. Kısacası bankaların piyasa değerindeki bu değişim eşi benzeri görülmemiş derecede olmasa da tarihi nitelikte bir düşüştür” ifadelerine yer verildi.

Buffett’a en çok kaybettiren hisse

Buffett’ın Bank of America hisselerine bağlılığı Wall Street genelinde bilinen bir olgudur. Ancak bu bağlılık şimdi ünlü milyardere pahalıya mâl oluyor. Yatırım efsanesi sadece bu yıl BofA hisselrinden 4 milyar dolar kaybetti.

Berkshire Hathaway'in 2017'den beri istikrarlı bir şekilde biriktirdiği hisse senedi bu yıl %12,8 düştü. Bu oran Berkshire’ın portföyünde yer alan ve ABD’de listelenen 50 hisse senedi arasındaki en büyük yüzdelik düşüş değil. Ancak Bank of America Buffett için en pahalı kayıptır niteliğinde. Zira Berkshire Hathaway’in portföyünde BofA hisseleri çok büyük bir ağırlığa sahip. Hisselerdeki düşüşle birlikte şirketin BofA’daki mevcut pozisyonu bu yıl 4,3 milyar dolar azaldı.

Buffet şu anda BofA hisselerinin 1 numaralı sahibi konumunda. Berkshire Hathaway, bankanın %12.6'sına sahip. ETF devi Vanguard'ın bile BofA’da sadece %7,6 hissesi bulunuyor. Berkshire Hathaway'in dolar cinsinden Bank of America kadar kaybettiği tek hisse senedi ABD’li enerji şirketi Chevron. Berkshire Hathaway aynı zamanda %8,8 hisseyle petrol devinin de en büyük sahibidir. Düşen petrol fiyatları, Chevron'un değerini bu yıl %14,1 oranında düşürdü.

Buffett’a zarar veren diğer S&P 500 hisseleri

Diğer banka varlıklarındaki düşüşler de Berkshire Hathaway'i vuruyor. Berkshire Hathaway hâlâ büyük bir otomobil kredisi işletmesine sahip olan Ally Financial'ın yaklaşık %10'una sahip. Bankanın hisseleri bu yıl %4,4 düştü ve Buffett'ın pozisyonu da 31 milyon dolar değer kaybetti.

Berkshire Hathaway, bazı bankalardaki varlıklarını yakın zamanda hafifletmişti. Bu hamlelerse şimdilerde karşılığını veriyor. Berkshire Hathaway, geçen yılın ortalarında U.S. Bancorp hisselerini satmaya başladı ve 2022'nin sonlarında neredeyse tüm hisseleri terk etti. Buffett’ın firması şimdilerde bankanın hisselerinin %1’inden azını elinde tutuyor. Hisseler bu yıl yaklaşık%17 oranında düştü ve Berkshire Hathaway'in kalan küçük pozisyonundan yaklaşık 48 milyon dolar sildi.

Benzer şekilde, Berkshire Hathaway şu anda BNY Mellon’un sadece %3,1'ine sahip. Berkshire Hathaway, 2018'den beri bankadaki konumunu azaltıyor. Bu da yıl başından bu yana %2,5 düşen hisse senedindeki pozisyonunda Buffett’ın firmasının sadece 28,5 milyon dolar kaybettiği anlamına geliyor. Bank of New York Mellon, sigortasız mevduatların en yüksek yüzdeye sahip olduğu bankalardan biri olarak da bilinir.

Buffett’ın en yanlış yatırımı

 

Yatırımcılar ikna olmadı: Credit Suisse hisseleri yüzde 10 düştü

 

Goldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)