E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett banka hissesi satıp sigorta hissesi aldı---

Buffett banka hissesi satıp sigorta hissesi aldı

Buffett banka hissesi satıp sigorta hissesi aldı
18 Mayıs 2021 - 11:03 borsagundem.com

Yatırım efsanesi Warren Buffett’ın şirketi Berkshare Hathaway, dev ABD bankası Wells Fargo’nun hisselerinden neredeyse tamamıyla çıktı. Buffett 943 milyon dolarlık sigorta hissesi satın aldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Omaha Kahini olarak da bilinen milyarder yatırım efsanesi Warren Buffett'ın yatırımları küresel yatırımcılar için önemli bir gösterge niteliği taşıyor. Financial Times’ın haberine göre, Buffett’ın başında olduğu dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway Wells Fargo'daki hisselerinin büyük çoğunluğunu ilk çeyrekte satarak holdingin 1989'a kadar uzanan portföyünün temelini oluşturan bir yatırımı boşalttı.

Şirket, bankadaki kalan hisselerinin yüzde 99'unu, yani yaklaşık 51,7 milyon hissesini, Mart ayı sonunda sattığını ve Wells Fargo'daki hisselerini sadece 26,4 milyon dolara düşürdüğünü açıkladı.

Buffett’ın şirketi bu süreçte sigorta şirketi Aon’a 943 milyon dolar değerinde yeni bir yatırım açıkladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan dosyalamalarında Berkshire 4,1 milyon adet Aon hissesi satın aldığını gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dev yatırım şirketi geçtiğimiz yıl rakip sigorta şirketi Marsh & McLennan’a yatırım yapmıştı.

SEC başvurularına göre, Berkshire Hathaway Ocak 2018'de 30 milyar dolar değere sahip hissesiyle Wells'in hisselerinin yaklaşık onda birine sahipti ve bankanın en büyük hissedarıydı.

Ancak banka, ilk kez 2016'da ortaya çıkan sahte hesap skandalının etkilenmeye devam ediyor. Geçen yıl Wells Fargo, cezai ve hukuki zararlarını karşılamak için 3 milyar dolar ödemeyi kabul etti ve 2018'den bu yana bir varlık sınırı uygulayan ve yönetişimini ve iç kontrollerini geliştirene kadar büyümesini sınırlayan ABD Merkez Bankası tarafından da yakından inceleniyor.

Buffett, suçlamalarla ilgili ifşaların ilk kez ortaya çıkmasının ardından Wells Fargo için "korkunç bir hata yapan harika bir banka" ifadelerini kullanmış ve San Francisco merkezli bankanın planladığı yönetici değişikliklerini savunmuştu. Ancak tartışmalar derinleştikçe Buffett’ın da Wells'e olan bağlılığı azaldı ve 2017'de bankayı yönetimi skandalın etkilerini sınırlamak için daha erken müdahale etmemekle eleştirdi.

Berkshire, Wells'teki hissesini 2017'de azaltmaya başladı, ancak Bloomberg verilerine göre son üç yılda bu ivme önemli ölçüde arttı.

Buffett, son 12 ay içinde, 2008 Küresel Finans Krizi sırasında Goldman Sachs'a yaptığı yatırımları devretmek de dahil olmak üzere diğer bankalardaki hisselerini de azalttı.

Berkshire'ın ABD bankacılık sektörü yatırımı artık büyük ölçüde tek bir işletmeye odaklanmış durumda. Pazartesi günkü dosyalamada, Berkshire’ın sahip olduğu Bank of America hisselerinin 1 milyarın biraz üzerinde olduğu diğer bir deyişle holdingin Bank of America hisselerinin yaklaşık yüzde 12'sine sahip olduğu görüldü. İlk çeyrek sonu rakamlarına göre Berkshire’ın BoA’daki pozisyonu 40 milyar dolar değerinde.

Berkshire, ilk çeyrekte Merck, Bristol-Myers Squibb ve AbbVie gibi ilaç üreticilerinin hisselerini azalttı, petrol şirketi Chevron'daki yatırımlarının yarısından fazlasını kesti. Dev yatırım firması Suncor Energy ve Symphony Financial'daki pozisyonlarının tamamını sattı.

Buffett’tan yatırımcılara borsa dersi

 

Yükselişte bankacılık endeksi etkili oldu

 

Küresel hisse piyasalarında dalgalanma sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.18 Mayıs 2021 14:53

    FAZLA YOKUŞU OLMAYAN SERİN SULARI OLAN BALIKCI KASABASINA GIDİP YERLEŞ BOL BOL DENİZ HAVASI AL KUMLARDA YÜRÜ GENÇLEŞ GÖZÜN PARAYA HALA DOYMADI MI?

  • Yildiz18 Mayıs 2021 14:09

    Buffet bey Yunsa dan sizdemi umidi kestiniz.....Avrupa da alaninda 1. sıradaymış mis miş 3 aylikta zarar aciklayan bir sirket nasil guven verebilirki.........Spekte zaten rezil ede ede hisseyi toplamaya doymadı sanirim. .......Bu tur sirketlere finans saglayan devlet kurumları ve gorevlileri varsa; boyle sirketlere neden finans sagladiklari arastirilmali......Paralar bizim vergilermi ???

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU18 Mayıs 2021 11:29

    bankalar yine patlasında bakın geçen senede hisse satımında hata yapmış idi  sattığı hisseler ralli yapmış idi.bence artık ihtiyarladın bırak ve emekliliğini yap derim.