E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu dönemlerde halka arz çok zor!---

Bu dönemlerde halka arz çok zor!

Bu dönemlerde halka arz çok zor!
25 Kasım 2013 - 06:45 borsagundem.com

Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, piyasa beklentilerini açıkladı ve sektöre yönelik önemli açıklamalarda bulundu

ÜNLÜ&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Türkiye’de yatırım bankacılığının büyümesi gerektiğini belirterek, “Biz de kredi vermek ve bilançomuzu büyütmek istiyoruz. SPK’dan esneklik bekliyoruz” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun yeni düzenlemeler ile doğru adımlar attığını düşünen ÜNLÜ&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, yatırım kuruluşlarının kredi vermesine yönelik bir esneklik beklentilerinin olduğunu söyledi.

Dünya'da Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre, bu konuda henüz bir yaklaşım ile karşılaşmadıklarını da belirten Ünlü, “Türkiye’de yatırım bankacılığının artık gelişmesi gerekiyor. Bölgede ekonomik ve politik güç olacaksak kurumların da bunu desteklemesi lazım. Ticari bankalarımız çok kuvvetli ama daha bölgeselleşemediler. Yatırım bankacılığı ise çok zayıf kaldı. Halka arz, tahvil ihracı, sukuk yapıyoruz. Ama bu işlemler ve aracılık komisyonları ile büyümemiz çok uzun zaman alacaktır. Bu büyümeyi mevduat toplamadan kredi vererek sağlayabiliriz. Daha önce bu konu gündeme gelmiş, bizler de talepte bulunmuştuk ama bir gelişme olmadı. Her türlü krediyi vererek, bilançomuzu büyütmek istiyoruz” diye konuştu.

Türk kurumsal yatırımcı yok

ÜNLÜ & Co olarak yurtiçinde neredeyse hiç işlem yapmadıklarını, çünkü Türkiye’de kurumsal yatırımcı olmadığını dile getiren Ünlü, “Biz perakende değil toptan iş yapan bir kurumuz. Türkiye’de ancak emeklilik fonlarındaki para birikip de bu fonlar ciddi yatırımcı haline gelince kurumsal yatırımcı kitlesi olacak. Bu süreçte 3-5 seneyi bulacaktır. Biz de o zaman yerli kurumsal yatırımcılarla çalışacağız” diye konuştu.

Ünlü, 2013 yılı içerisinde yapılan Pegasus, Ülker Bisküvi ve Emlak GYO arzlarının, Fed, Gezi Parkı, Suriye’deki gelişmelere rağmen piyasalara yeniden güven kazandırdığını kaydetti. Ünlü, önümüzdeki yılın Fed’in tahvil alım programı nedeniyle çok kolay geçmeyeceğini de dile getirdi.

Ünlü, piyasalara yönelik beklentilerini şöyle ifade etti: “FED yine gündemde olacak. Bu bütün gelişmekte olan ülkelerde ve para birimlerinde etkili olacak. Para biriminin istikrarlı olmadığı ülkelerde, hisse senedi gibi enstrümanlara ilgi daha az oluyor.

Kur ve faiz istikrarı olmadığında insanlar çekiniyorlar. Ayrıca önümüzdeki seneiki tane seçim var. Bu yılki gelişmelere paralel olarak 10-12 yılın en ilginç seçimi olacak. Toplam oyların çok etkileneceğini düşünmüyorum ve hükümet partisinin yine birinci olacağını tahmin ediyorum. Fakat bununla beraber seçim gündemi piyasalara yansıyacaktır. Bu nedenle volatilite de yüksek olacaktır.”

Dalgalı piyasada arz zor

Volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde halka arzların zor olduğunu dile getiren Ünlü, “3 veya 6 ay önceden bir halka arzı planlıyorsunuz. Fakat sürpriz bir şekilde bir haber geliyor ve piyasalar çalkalanıyor. Böylece halka arz 3 ay daha sarkıyor. Bu nedenle bu tarz dalgalı dönemlerde halka arz yapmak kolay değil” diye konuştu.

 2014 yılı için halka arz olarak 1 milyar dolarlık işlemin üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ünlü, grup şirketleri ve 2014 yılı işlemlerine yönelik“2-3 ihraççı için 150-200 milyon liralık özel sektör tahvil ihracı üzerinde çalışıyoruz. Bu piyasa biraz yavaş gelişiyor. Ayrıca kuracağımız varlık kiralama şirketinin ardından 2 tane TL cinsi sukuk çıkartacağız. Bunlar özel sektörün çıkartacağı ilk TL sukuklar olacak.

Bunların toplam ihraç tutarı ise 200 milyon lira. Bu piyasanın gelişmesi durumunda 3-4 sene sonra TL cinsi sukuk ihracına dışarıdan da yatırımcı gelecektir. Varlık yönetim şirketimizde ise 1.2 milyar liralık alacağımız var. Burada bilançomuzu büyütüyoruz. Her sene 300-400 milyon liralık alacak hedefliyoruz” bilgisini paylaştı. 

Kamu ihalelerine davet edilmiyoruz

Türkiye’de yapılan halka arzlarla ilgili bir algı soru olduğunu dile getiren Mahmut Ünlü, konuya yönelik şunları söyledi: “Özellikle kamu ihalelerinde yabancı satışları için yabancı kurumlara, yerli satışları için de yerli kurumlara davet mektubu gidiyor. Türk kurumu Türk’e yabancı yabancıya satış yapacak diye bir kural yok. Biz Türkiye’de faaliyet gösteren Türk bir kurumuz, ama satışlarımızın yüzde 95’i yabancı yatırımcılara. Yine de kamu ihalelerinde de yurtiçine satış yapmadığımız için ve yabancı kurum olmadığımız için biz davet edilmiyoruz. Buradaki kriterleri anlamak mümkün değil. Global listelere göre bakıyoruz deniyor; ama bu çok anlamsız. Biz uluslararası firmalarla rekabet ediyoruz ve iyi işler yapıyoruz. Piyasadaki konumumuz belli. Özel sektöre kendimizi gayet iyi anlatıyoruz. Bugüne kadar hiç devletle çalışamadık. Biz kamu halka arzlarını bize verin demiyoruz; ‘Bizi de dinleyin’ diyoruz. Böyle olduğu için de yatırım bankacılığı alanı büyümüyor. Bu konuyla ilgili olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde tekrar girişimlerde bulunacağız. ”2010-2013 yılında ÜNLÜ & Co’nun 4 milyar dolarlık işlem hacmi ile üçüncü, 2013 yılında ise  543 milyon dolar ile lider olduğunu kaydeden Mahmut Ünlü, kamu ihalelerinde Türkiye’deki sıralamaya da bakılması gerektiğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)