E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrezilya'da Kongre'ye baskını sonrası Lula'ya destek ---

Brezilya'da Kongre'ye baskını sonrası Lula'ya destek

Brezilya'da Kongre'ye baskını sonrası Lula'ya destek
09 Ocak 2023 - 02:07 borsagundem.com

Brezilya'da seçimi kaybeden eski başkan Bolsonaro'nun destekçileri Ulusal Kongre binasını bastı. Kongre binasında saatler sonra kontrol yeniden sağlandı. Birçok ülke yaşanan gerginlik için Brezilya Devlet Başkanı Lula'ya destek verdi.


Avrupa Birliği (AB), Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinden aşırı sağcı yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesini kınadı ve Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya desteğini bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına baskınını kuvvetle kınadıklarını belirtti.

Borrell, "Brezilya'da Ulusal Kongre'ye baskın: Lula'ya destek yağdı
" ifadesini kullandı.

Bolsonaro'yu sorumlu davranmaya davet eden Borrell, eski devlet başkanından destekçilerini evlerine dönmeye çağırmasını istedi.

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemişti. Ordudan müdahale talebiyle slogan atan kalabalık, polis bariyerini aşarak Kongre binasına girmişti.

ABD'den kınama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinden aşırı sağcı yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesini kınayarak, Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya destek verdi.

Blinken, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Brezilya Cumhurbaşkanlığı, Kongre ve Yüksek Mahkemesine yönelik bugünkü saldırıları kınadıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Demokratik kurumlara şiddet kullanarak saldırmak hiçbir zaman kabul edilemez. Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın bu tip eylemlere derhal son verilmesi çağrısına katılıyoruz."

Beyaz Saray, "Brezilya'da demokrasiyi bozmaya yönelik her türlü çabayı kınıyoruz, başkan Biden durumu yakından takip ediyor" açıklaması yaptı.

İspanya ve Portekiz'den Lula'ya destek

İspanya ve Portekiz'den Brezilya Devlet Başkanı Lula'ya destek açıklaması geldi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Portekiz hükümeti, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinden aşırı sağcı yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesini kınayarak, Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya destek verdi.

Sanchez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm desteğim, Brezilya halkı tarafından demokratik ve özgür bir şekilde seçilen kurumlara ve başkan Lula'ya." ifadesini kullandı.

Brezilya'da Ulusal Kongre'ye düzenlenen baskını "şiddetle kınadıklarını" vurgulayan Sanchez, "en kısa zamanda demokratik normalliğe dönme çağrısı yaptıklarını" belirtti.

Portekiz'deki sol hükümetten yapılan yazılı açıklamada da "Brasilia'da bugün meydana gelen, demokrasi karşıtı, kamu düzenini bozan ve şiddet içeren eylemlerin kınandığı" kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Brezilya halkının ve demokratik kurumların iradelerine saygı duyulmalı" dedi.

Brezilya'da Kongre baskını: Lula'ya 'federal müdahale' yetkisi verildi!

 

Brezilya'da Lula da Silva yemin etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)