E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrexit ile ilgili kimsenin bahsetmediği risk!---

Brexit ile ilgili kimsenin bahsetmediği risk!

Brexit ile ilgili kimsenin bahsetmediği risk!
10 Haziran 2016 - 17:41 borsagundem.com

A1 Capital Forex Koçu Araştırma Müdürü Kıvanç Vural, başta Avrupası kıtası, tüm dünyanın merikla beklediği kritik referandumda önemli bir riski gündeme taşıdı.

Kıvanç Vural, İngiltere’deki tarihi referanduma ilişkin şunları yazdı:

AB Referandumu’na tam iki hafta var ve referandumla ilgili kimsenin pek konuşmadığı önemli bir risk var. Birleşik Krallık dört ülkeden oluşuyor; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda. Dolayısıyla 23 Haziran’daki referandum aslında bu dört ülkenin AB’de kalıp kalmayacağına karar verecek.

Referandumdan ‘Kalalım’ kampının önde çıkması yani kısaca Birleşik Krallığın AB’den çıkması İskoçya’nın da Birleşik Krallık’tan çıkması riski ile geliyor. Neden mi?

Birleşik Krallık genelinde düzenlenen son anketler her iki kampı başa baş hatta ‘Ayrılalım’ kampını biraz daha önde gösteriyor. Anketleri bölge bölge incelediğimizde ise İskoçya’da bambaşka bir tablo görüyoruz. ‘Kalalım’ kampının ‘Ayrılalım’ kampına karşı 20 ile 30 yüzde puan arası bir üstünlüğü görülüyor. Bazı anketlerde fark 40 yüzde puanlara kadar çıkıyor. Mesela Mayıs başında Survation tarafından düzenlenen AB Referandumu anketine göre ‘Kalalım’ diyenlerin oranı %58, ‘Ayrılalım’ diyenlerin ise %19.

2014 Eylül’deki İskoçya bağımsızlık referandumunda evetçilerin oranının %45 iken hayırcıların oranının %55 olduğunu hatırlayalım. Yani sadece bu istatistik İskoç halkının AB’de kalmayı Birleşik Krallık’ta kalmaktan daha çok istediklerini gözler önüne sürüyor.

Dolayısıyla da olası bir Brexit durumunda yeni bir bağımsızlık referandumu gündeme gelebilir (Ulusal İskoçya Partisi eski lideri ve eski İskoçya Birinci Bakanı Salmond’un da açıkladığı gibi) ve böylesi bir referandumda İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılma ihtimali 2014’e göre daha yüksek görünüyor. Bu da Brexit’in İngiltere piyasaları ve pound üzerindeki etkisini ikiye katlayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)