E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBrexit anlaşmasının küresel borsalara etkisi nasıl olacak?---

Brexit anlaşmasının küresel borsalara etkisi nasıl olacak?

Brexit anlaşmasının küresel borsalara etkisi nasıl olacak?
25 Aralık 2020 - 15:27 borsagundem.com

Uzun zamandır küresel borsaların ve yatırımcıların telaşla gerçekleşmesini beklediği Brexit anlaşmasında uzlaşmaya varıldı. Anlaşmanın borsalardan, sterlinin geleceğine ve petrol fiyatlarına kadar birçok etkisi mevcut

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında aylarca süren uzun süren müzakereler sonrasında bir ticaret anlaşmasında uzlaşmaya vardı.

İngiltere’nin 31 Ocak tarihinde AB'den ayrılmasına karşın, geçiş dönemi 31 Aralık'ta sona ermeden önce iki tarafın gelecekteki ticari ilişkileri konusunda anlaşmaya varması gerekiyordu.

Son birkaç hafta içinde görüşmeler zaman zaman kötüleşirken, iki tarafın daha önce son dakikaya kadar taviz vereceği izlenimi bırakmasından dolayı piyasalar büyük oranda anlaşmadan tarafa fiyatlandı.

İngiltere ile AB arasındaki önemli ticari ilişkileri etkileyecek mal ve hizmetin ulaşmasını ve düzenlenmesini ilgilendiren bir anlaşmaya varılamaması piyasalarda büyük bir sarsıntıya yol açabilir ve yatırımcıları zarara sokabilirdi.

Piyasa hareketleri

Bazı uzmanlar, bir anlaşmanın uzun vadede piyasaları memnun edip etmeyeceği konusunda halen şüpheci.

ABD merkezli finans şirketi TD Ameritrade’in Baş Borsa Stratejisti JJ Kinahan Barrons’a verdiği röportajda, “Bana kalırsa Brexit’in borsalarda tamamen olgunlaştığına ilişkin bir şey söylemek gerçekten çok zor. Bu durumun sebebi benzeri bir şeyin daha önce hiç yapılmamış olması. Daha önce hiç kimse Avrupa Birliği’nden ayrılmamıştı” ifadelerini kullandı.

Kinahan Brexit anlaşmasında uzlaşmaya varılmasına ilişkin yaptığı yorumlarında, “Kısa vadede bu harika bir haber. Ancak uzun dönemde Brexit’in tüm sonuçlarını bilmiyoruz. Bu nedenle Brexit haberlerinin 2021’in ilk çeyreğinin bir kısmına kadar takip ettiğimiz haberler içerisinde olmasını bekliyorum” dedi.

CMC Markets Analisti David Madden konuyla ilgili açıklamasında, “Dürüst olmak gerekirse İngiltere Avrupa Birliği anlaşmasının ABD borsası ve ABD’li yatırımcılar için çok fazla bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Küçük bir miktar pozitif etkisi olacaktır fakat heyecanlanacak bir durum yok” ifadelerine yer verdi.

Ancak FXTM Analisti Lukman Otunuga iyimserlik faktörünün yayılacağını düşünüyor. “ABD borsalarındaki etkisi düşünüldüğünde bu dönüm noktasından gelen riskli ticaret havası Atlantiği aşabilir, ABD hisse senetlerindeki iştahı tetikleyebilir” diyen Otunuga İngiltere Sterlini’nin “hayata döneceğini” de sözlerine ekledi.

Independent Advisor Alliance'ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli'ye göre, ABD'nin yapacak Brexit'ten daha önemli işleri var. “ABD borsalarına bakıldığında, virüs konusunda neler olduğu, kapanmalar konusunda neler olduğu, teşvik paketi konusunda ne yapıldığı ve ABD Merkez Bankası’nın politikaları ile karşılaştırılınca Brexit görece daha düşük bir endişe kaynağı” ifadelerini kullanan Zaccarelli, “Bu Brexit’in önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Sadece diğerleriyle karşılaştırıldığında daha etkisiz bir faktör“ dedi.

Sterlinin yükselişi

Sterlin son haftalarda oldukça hareketli bir dönem geçiriyor. Üstelik sterlindeki hareketlilik Brexit referandumundan son tarihi 31 Aralık olan Brexit geçiş süreci boyunca devam etti. Kasım ayında anlaşmasız Brexit beklentilerinin güçlenmesiyle birlikte sterlin 1,29 dolara kadar düşüş gösterdi. İngiltere para birimi geçen hafta iki buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkarak kısa bir süre için de olsa 1,36 dolara kadar yükseldi.

ING’nin Küresel Piyasalar Başkanı Chris Turner liderliğindeki ING analistleri önünde sonunda bir anlaşmaya varılmasının sterlin üzerinde mütevazı bir etki yaratacağını belirterek para biriminin 1,38 dolara kadar yükselebileceğini belirtiyor. Analistler anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda derin bir geri çekilme olabileceği konusunda uyarırken sterlin üzerindeki aylık tahminlerinin 1,36 dolar olduğunu belirttiler.

İngiltere Sterlini Haziran 2016’daki Brexit referandumu olduğu gün sonuçların ilk başta İngiltere’nin AB’de kalacağını göstermesinden dolayı hızlı bir şekilde 1,50 dolara fırlamıştı. Oylamanın sonunda ise İngiltere AB’den ayrılma yönünde karar verdi ve sterlin 1,23 dolar seviyesinden aşağıya indi.

ABD-İngiltere ilişkileri

Brexit pazarlıklarıyla birlikte dikkatler ABD ile İngiltere arasında gelecekteki potansiyel ticaret anlaşmalarına çevrilebilir.

İsviçreli finans şirketi BDSwiss’in Yatırım Araştırmaları Birimi Başkanı Marshall Gittler, “Başarılı bir ticaret anlaşması ABD-İngiltere ilişkilerinin geleceği için vazgeçilmez. Seçilmiş ABD Başkanı Biden anlaşmasız Brexit’in Good Friday anlaşmasına zarar verebileceğini açık bir şekilde belirtti. Böyle bir durum ABD-İngiltere ilişkilerine zarar verebilir ve ABD-İngiltere ticaret anlaşmasını tehlikeye atabilir. Eğer İngiltere AB ile geleceğe dönük başarılı ve işbirliğine dayanan bir ilişki oluşturabilirse bunu muhtemelen ABD ile de gerçekleştirebilirler” görüşlerine yer verdi.

Gittler daha bağımsız bir İngiltere'nin, "Huawei'yi 5G ağından çıkarma kararında” da görüldüğü üzere Çin'in ticaret politikalarını değiştirmesini sağlamak için yürüttüğü kampanyada ABD'ye yeni bir müttefik olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yatırım uzmanı, “Yakın zamandaki ABD ile Çin arasındaki pazarlıklar ABD’nin piyasa payı konusunu ulusal güvenlikten daha fazla önemsediğini gösteriyor. Benzeri bir şekilde İngiltere Başkan Biden’ın olarak iklim değişikli hedefleri konusunda müttefiki olabilir” dedi.

Petrol fiyatları

Yatırım danışmanlığı şirketi Third Bridge'den Peter McNally, Brexit'in sterlin üzerindeki etkisinin ve ABD Doları’nda oluşturacağı tepkinin petrol fiyatlarını hareketlendirebileceğini kaydetti. McNally konuyla ilgili açıklamasında “Eğer Brexit anlaşması çıktılarının oluşturacağı verim temel olarak daha zayıf bir ABD Doları olursa bu petrol fiyatlar için yeni bir destek olacaktır ki bu durum son aylarda tanık olduğumuz bir şey. Zayıf dolar bu baskıyı daha fazla arttıracaktır ve petrol dolar cinsinden fiyatlandığından para birimleri güçlenen alıcılar petrol fiyatlarına daha ucuza ulaşabilir hale gelir” ifadelerine yer verdi.

AB'den ayrılan İngiltere rotayı Türkiye'ye çevirdi

 

Yeni yılda küresel borsalarda FED rüzgarı esecek

 

Borsaya yeni giren yatırımcılara önemli uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)