E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBrent petrolün fiyatı 35 dolara yaklaştı---

Brent petrolün fiyatı 35 dolara yaklaştı

Brent petrolün fiyatı 35 dolara yaklaştı
04 Nisan 2020 - 06:05 borsagundem.com

ABD Başkanı'nın, Rusya ve Suudi liderleriyle görüştüğünü, üretim kısıntısı için uzlaşmanın yakın olduğunu açıklamasıyla petrol fiyatlarında başlayan yükseliş sürüyor. 34.99 doları gören Brent petrol 34.80 dolar seviyesinde işlem görüyor


ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sektöre etkisini görüştü. Trump, Suudi ve Rusya liderleriyle petrol fiyatları konusunu görüştüğünü tekrarladı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Trump, Exxon Mobil, Chevron, Occidental Petroleum, Devon Energy, Phillips 66, Energy Transfer Partners, Continental Resources ve Hilcorp gibi ABD'li enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

Enerji piyasasındaki son gelişmeler ve Kovid-19 salgınının enerji sektörüne etkisinin görüşüldüğü toplantıda, Trump, bütün dünyanın Kovid-19 "belasından" kurtulmaya çalıştığını ifade etti.

Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile petrol üretimine ilişkin görüştüğünü belirterek, iki liderin küresel petrol piyasasında istikrarın sağlanmasını istediğini aktardı.

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı bazı üretici ülkelerin 6 Mart'ta gerçekleştirdikleri toplantıda petrol üretimlerini kısma kararı alamaması, petrol fiyatlarında sert düşüşlere neden olmuştu.

Petrol piyasasındaki Kovid-19 kaynaklı düşük talep ve artan arz fazlasının etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı hafta başında 21,67 dolara kadar gerileyerek, 2002'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce dostum Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüm. O da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Bu ülkelerin petrol üretimlerini günlük 10 milyon varil, belki de daha fazla azaltmalarını bekliyor ve umuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Azerbaycan Enerji Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkeler arasındaki toplantının 6 Nisan'da video konferans yoluyla düzenleneceğini ve toplantının, Trump ile yapılan görüşmelerin ardından Suudi Arabistan'ın daveti üzerine gerçekleştirileceğini bildirmişti.

Bu gelişmelerin ardından, Brent türü ham petrolün varil fiyatı, gün içinde 34,99 dolara kadar yükselirken, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 29,12 dolara kadar çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uyan04 Nisan 2020 10:39

    Piyasa 21 dolarda iken akaryakıtta yüzde 5 düşüş oldu vatandaşa yansımadi....2008 krizindede yüzde 70 düşen petrolde türkiye yine vatandaşa yansıtmadı....zihniyet hep aynı vatandaşa vur semeri

  • Gelir değişmez04 Nisan 2020 11:15

    Petrolün varil fiyatı düşünce, bizde ki maliyet düşmüş oluyor.. Yani zaten maliyeti ne kadar ki oransal olarak benzin ve motorinin.. Vergilere dokunmadan maliyet üzerinden indirirler o kadar.

  • Kaçkar KAPLANI04 Nisan 2020 10:29

    Dolar fırladı ve fırlamaya devam edecek. bu gidişle petrol eski değeri olan 60-70 dolarlara gelirse artık litresi çiftli rakamlardan akaryakıt alırız. Fırsattan istifade petrol 20'li dolarlarda iken tüm stokları doldurmamız lazımdı.

  • ekonomist/stratejist04 Nisan 2020 09:11

    Bizim açımızdan çok kötü cari açık daha çok artar aynı zamanda enflasyonu artırır. Stagflasyon neden olur işsizlik çığ gibi büyür. Stagflasyon hiç istemediğim bir şeydir.😕